Een trap midden in de woonkamer is simpelweg een eyecatcher of een doorn in het oog. Als je je er nooit aan stoort, dan behoort ‘ie wat mij betreft bij de eyecatchers. Gewoon mooi, prima of passend. Maar vanaf welke kant ik ook keek. Ik zag één storende, donkere vlek. Sowieso gaan wij onze trap mooi maken. Daar hebben wij nu plezier van en het is gunstig voor de winst tijdens de verkoop. En in plaats van een trap renovatie, doe ik het lekker zelf. Maar wat een gedoe, zo’n trap verven!

Lees ook: “Toch een dakdekker inschakelen, terwijl we het eigenlijk ook zelf kunnen”

Hoe gaan wij onze trap mooi maken?

Een compleet nieuwe trap is natuurlijk niet aan de orde. Veel te duur en ook onnodig. Een trap wordt gemaakt om levenslang (van je huis hè) mee te gaan. Wij kiezen ervoor om de trap mooi maken, zelf te doen. De man des huizes komt met het idee om inbouwlampjes op een bewegingsmelder te maken in de zijkant van de trap. Dit kan gemakkelijk, omdat tijdens de verbouwing toch alles open moet en we hebben een houten huis. LED verlichting bij de traptreden zelf kan ook achteraf.

Ook leuk: “Sfeervolle industriële verlichting + de beste dimbare ledlampen”

De trap verven van donker naar licht

En ik ga verven. Wist je dat je de trap mega, maar dan bedoel ik ook echt mééga veel gebruikt op een dag? Omg. Mijn trap verf-schema is zoiets:

  • Dag 1 ochtend: de even treden met grondverf
  • Dag 1 middag: de even treden met grondverf
  • Dag 2 ochtend: de oneven treden met grondverf
  • Dag 2 middag: de oneven treden met grondverf
  • Dag 3 ochtend: de even treden + zijkanten met hoogglans bloesemwit
  • Dag 3 middag: de even treden + zijkanten met hoogglans bloesemwit
  • Dag 4 ochtend: de oneven + zijkanten treden met hoogglans bloesemwit
  • Dag 4 middag: de oneven + zijkanten treden met hoogglans bloesemwit

TIP: Onthoud welke traptrede geverfd is. Zeker voor de volgende lagen wit (de eerste laag is niet zo moeilijk op een donkere trap, haha). Dus welke treden kun je gebruiken? Ik leg gewoon de badstickers van de kids op de treden die niet nat zijn 😉

trap mooi maken

Budget oplossing: zelf doen

Het kost een beetje moeite, vieze vingers en een paar dagen gedoe… maar dan heb je ook wat. Als je zelf je trap gaat verven, ben je hooguit geld voor wat potten verf kwijt. Let erop dat je er wel wat meer zorg aan besteed, dan bij een klein muurtje. Misschien is niet iedereen zo gemakkelijk als ik, maar ik kwak er dan net zo goed 1 laagje overheen. Maar met de trap is het anders. Dit wil je voor langere tijd goed hebben én je gebruikt hem iedere dag. Veel, heel veel! Daar kom je achter tijdens het verven 😉

Kortom: ga goed schuren, schoonmaken, gebruik grondverf en de juiste lakverf.

Iets speciaals van je trap maken

Als het mogelijk is en je houd ervan, dan kun je iets speciaals toevoegen aan je trap. Die inbouwlampjes zijn zo leuk. We krijgen er regelmatig complimenten over. Een andere trapleuning kan ook echt sfeer maken. Of leg van die halve maan tapijtjes in een leuke print. Uiteraard kun je met allerlei kleuren aan de slag gaan, heel erg tof. Maar als je voor winst op je huis gaat, heeft strak, licht en wit meestal toch de voorkeur.

De traprenovatie

Een traprenovatie betekent net zoveel als gewoon je trap mooi (laten) maken. Je kunt een open trap bijvoorbeeld dicht maken, omdat je wat geluidsdemping wilt. En je kunt je traptreden laten bekleden. Wij hebben deze keuze overwogen. Een licht tapijt over de trap, lijkt ons heel erg mooi. Lekker warm en huiselijk. Alleen met een zwartharige hond, niet erg praktisch.

Wil je minder onderhoud, dan is een traprenovatie met laminaat of pvc een goede optie. Wil je duurzame traptreden, super steady, kies dan voor eiken. Uiteindelijk gingen wij zelf voor de budget optie. Je moet toch keuzes maken als je een gehele bouwval moet opknappen. Een oude trap renoveren kost tussen de 950 en 3550 euro. Natuurlijk is dit afhankelijk van de grootte en het materiaal.


TIP: wist je dat er ook “doe-het-zelf” pakketten voor traprenovatie zijn? De prijs wordt daarmee gehalveerd. Je mist dan alleen wel de garantie.

Lees ook: “Wat is een handige trap of ladder in huis en tuin?”

Een trap mooi maken, hoe heb jij dit aangepakt? Klets mee in de reacties en deel je ideeën

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Het is inderdaad een goede optie om zelf je trap op te knappen. Ik heb dit in het verleden ook vaker gedaan met een goed resultaat! Op dit moment willen we graag een stapje verder gaan en een traploper plaatsen. We denken dat dit nog beter bij de uitstraling van ons huis past.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.