Spot de blikken-die-konden-doden, hoor de geïrriteerde stem die de kinderen tot rust maant en beluister de zacht sissende nee-we-moeten-linksaf-nee-we-moeten-rechtsaf discussies. Je bent niet de enige. Ruzie of, zoals ik het lieflijker, maar daardoor niet minder beladen noem, een “woordenwisseling” op vakantie. Je ontkomt er haast niet aan.

Zo sloeg bij ons het schip onderweg al bijna om. Want de navigatie stond ingesteld op de grote stad vlakbij en de rest zouden we doen op de kaart. En hij had de route moeten inkleuren, maar zij kon dat toch wel onderweg bekijken aangezien ze niet reed. Een kermend, moe en hongerig kind achterin doet zo’n situatie geen goed, en toen… een bordje langs de weg met – glitterende zonnestralen, een vogeltje met een vrolijk kwetterend deuntje en – een bekende naam erop. “Kijk schat, dáár moeten we heen.” Oeff.. just in time.

Ook zo’n druilerige regendag waarop niet alleen alle onderwerpen maar ook lijdende voorwerpen zoals inboedel, buitendingen, speelgoed, zooi en was naar binnen moeten, is zo’n tricky dingetje. Met z’n a-haa-lluuhhh op een paar vierkanten meter, is al gauw één met een boek in de slaapkamer en één met de paraplu ergens heen(-maar-weg-van-hier).

Trammelant in de tent, of – zoals even de beeldspraak geprojecteerd op de werkelijke situatie – in het huisje. Het zou gekker zijn als je dan niet eens een keertje ruzie hebt. Toch?

Alhoewel, over één dingetje zijn we het duidelijk eens. Ruzie gemaakt waar de kleine bij was? Dan ook in front of her het weer goedmaken. Je kunt je kinderen helaas niet altijd van ruzie weghouden, maar wel het goede goedmaak voorbeeld geven, toch?

Lees verder: “Eten in een vreetschuur of haute couture campingtent?”

loesje-ruzie

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Ruzie maken moeten ze ook leren, toch? Zo zien ze dat het oké is om het soms oneens te zijn, hoe je dat op een normale manier kan verwoorden én hoe je het weer kan bijleggen. Heel belangrijk vind ik toch 🙂
  en inderdaad op vakantie en al helemaal onderweg gebeurd het iets vaker dan anders 🙂

 2. mamawatdoejenou.nl Reply

  Herkenbaar. Wel een goed idee om het voor het ogen van je kind de situatie weer goed te maken 🙂
  …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Jonas’ eerste grapjeMy Profile

 3. Ja hoor een stevige woordenwisseling hoort er op vakantie zeker bij. Beter meteen de eerste dag, dan heb je alle opgekropte frustratie van de afgelopen tijd er meteen uit, en dan is het tijd voor ontspanning 😉
  …Roos schreef als laatst…Bovenverdieping verbouwingMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.