Het verduurzamen van mijn huis en tuin gaat niet in één keer. Sommige investeringen kosten geld, anderen moeite. Persoonlijk vind ik het makkelijk om per ruimte of kamer aan de slag te gaan, voor die eco-update. Daarom zoek ik uit op welke manieren ik het toilet duurzaam kan maken. En graag ook een beetje gezellig… Ik zit er tenslotte toch meerdere keren per dag te ehh zitten 😉

Hoe kan ik mijn toilet duurzaam maken?

Gelukkig zijn toiletten over het algemeen geen grote ruimtes. Ik kan met wat kleine aanpassingen mijn toiletruimte vergroenen.

1. Schoonmaakproducten

Allereerst gebruik ik zo min mogelijk schoonmaakproducten. Als toiletreiniger kies ik een eco merk, dat biologisch afbreekbaar is. Verder maak ik de pot zelf schoon met mijn eigen gemaakte allesreiniger. Wc blokjes en toiletverfrisser gebruik ik niet.

2. Eco toiletpapier & zuinig doen

Qua toiletpapier heb ik The Good Roll geprobeerd, al vind ik die toch wel prijzig. Ik ben dus nog steeds zoekend en niet merkvast. Ik let wel op toiletpapier dat gerecycled is, ongebleekt, biologisch afbreekbaar en/of composteerbaar. Ook probeer ik zo min mogelijk velletjes te pakken. Mijn kinderen moet dit nog leren, grrrr, waarom vindt dreumes het toch zo leuk om die rol steeds af te rollen?! Verder knutselen we veel met wc-rolletjes. Hergebruik, hergebruik ????

Tot slot zit nog steeds in mijn hoofd om aan wasbaar toiletpapier te doen, ik heb namelijk nog hele schattige krokodillendoekjes. Toch komt dit er steeds niet van. Wat me tegenhoudt, is dat ik die doekjes als washandjes gebruik, en ik wil geen nieuwe doekjes kopen, haha. Hmm.. wat zal ik doen?

Lees ook: “Zal ik wasbare billendoekjes gebruiken bij wasbare luiers? (over snoetenpoetsers en billendoekjes)”

3. Gezellige “eco” aankleding

Ik kan verder letten op de aankleding, want ik wil mijn toilet ook gezellig maken! Sowieso ga ik bij “nieuwe” aankopen, zoveel mogelijk voor de duurzame variant. Een setje gekleurde gastendoekjes kan ik prima tweedehands halen of ik kies gastendoekjes van biologisch katoen. En ook leuke frutsels zoals kaarsjes of versieringen scoor ik tweedehands. Hoppa, een nieuwe look.

Duurzame badkamer/toilet renovatie

Stel dat ik over een tijdje ga verhuizen en dan wellicht de badkamer/toilet ga renoveren, dan zijn er ook een paar dingen waar ik op kan letten voor een duurzaam toilet.

4. Waterbesparend toilet

Qua toilet zal ik dan kiezen voor eentje met een waterbesparende functie. Verder trek ik mijn plasje ’s nachts niet door en als de kinderen en ik allemaal moeten plassen, hoeven we maar één keer door te trekken. Alle beetje helpen, nietwaar? ????

5. Andere duurzame opties

Verder vind ik een composttoilet ook heel interessant, wie weet een toekomstdingetje. Net zoals mijn toilet doorspoelen met regenwater!

Mijn droom? Een eco huis en tuin

Momenteel bewoon ik dus tijdelijk een oppashuis en daarna ga ik nog even terug bij mijn ouders in huis. Ik hoop dat ik daarna een eigen huisje kan kopen, ergens buiten de randstad. Het lijkt me geweldig om daar allerlei duurzame en eco dingen toe te passen. Natuurlijk neus ik ook even tussen de budget inrichtingen badkamer ter inspiratie via Ikea.

Praat mee! Is jouw toilet duurzaam? Waarop zou jij nog kunnen vergroenen? En als je nog aanvullende ideetjes hebt voor een eco wc, dan hoor ik ze ook heel graag in de reacties 🙂

Afbeelding: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.