Het gaat best wel goed met mijn nieuwe, biologische lifestyle – al zeg ik het zelf. Ik was erg huiverig voor de kosten, met name dat de boodschappen erg duur zouden worden en wij dit niet kunnen betalen. Mijn vraag is dan ook hoe kun je zoveel mogelijk biologische boodschappen doen? Natuurlijk is het allemaal iets duurder aan het eind van de streep, maar met wat slimme trucjes, blijkt het goed te doen!

Zoveel mogelijk biologische boodschappen doen

Deze maniertjes gebruikt ik zelf om voor mijn gezin zoveel mogelijk bio food in huis te halen. Je leefstijl iets omturnen kost wel tijd, no worries, alles in stapjes.

1. Speel budget vrij door (tijdens het boodschappen doen) bepaalde dingen niet te kopen.

Kijk kritisch naar snoep, koeken, chips, kant-en-klare maaltijden of zakjes en potten, kruidenmixen, “gezonde” sappen en blikjes drinken en niet-nodige tussendoortjes. Dit kun (kún hè, als je wilt) je allemaal weglaten. Het zal je verbazen hoeveel budget je dit oplevert. En voor ons geldt: als we chips hebben, eten we dit veel sneller. Zo niet, dan moet je extra moeite doen. Soort zelf bescherming 😉

Gebruik dit budget dan voor basisingrediënten waar je alle kanten mee uit kunt (simpel voorbeeld: speltmeel, wat je zowel voor gerechten kan gebruiken als voor “gezondere” koekjes). Ander pluspunt: door dingen meer zelf te maken, kun je ook je suikerinname heel erg verminderen!

Tip: Biologische basis ingrediënten kun je ook halen of bestellen bij de AH.

Interessant verder lezen:

potten

2. Bekijk of je ergens een abonnement op biologische groente en fruit kunt krijgen

Kijk voor een abonnement op een groentepakket bij de bio winkel bij jou in de buurt. Ik betaal bijvoorbeeld slechts € 8,75 en dan heb ik biologische groente voor bijna de hele week. Het levert mij daarnaast een wekelijks, gezond fietsritje (nog geen kwartiertje hoor, maar toch) op. Fruit haal ik wel bij de supermarkt, zoveel mogelijk bio. De Lidl heeft altijd veel voor een goede prijs!

Voorbeelden bio groente en fruit abonnementen

Interessant verder lezen:

biotas

3. Let op de vleesaanbiedingen tijdens het biologische boodschappen doen (of eet minder vlees)

Omdat bio vlees relatief duurder is, blijft het vaker liggen en komt er sneller een kortingssticker op van bijvoorbeeld 35%. Het is dan nog 1 dag voor de datum en je kunt het dan prima invriezen! Je kunt ook kiezen om minder vlees te eten. Eet dan bijvoorbeeld een dagje vegetarisch in de week (of twee of drie).

Interessant verder lezen:

4. Bio eieren (van de boer) 

Bio eieren zijn maar een klein beetje duurder, en dit is het zo waard. Niet alleen goed voor de kippetjes. Maar eieren zijn super voedzaam en je kunt ze voor van alles gebruiken. Misschien heb je wel een boer in de buurt?

Interessant verder lezen:

5. Slimme restjes en avondeten als lunch

Ik heb ook geleerd om met restjes om te gaan. Een restje heerlijke, biologische bietensalade gaat mee als lunch. Dit scheelt niet alleen geld, het is ook supergezond! Een salade maak ik altijd extra groot. Zo heb ik wat voor de volgende dag op werk zonder moeite 🙂

Interessant verder lezen:

6. Verbouw zelf je groenten, fruit en kruiden

Oké, daar ligt nog een groot leerpunt voor mij. Maar hey, dit soort dingen kosten tijd. Een moestuin is superzen en mindful 😉 Plus mega healthyyy.

Interessant verder lezen:

7. Zelf maken i.p.v. kant-en-klaar

En dat brengt mij bij het laatste punt. Investeer in het uitproberen van recepten en het zelf maken van allerlei dingen (zoals zelf pastasaus maken van tomaten in plaats van een kant-en-klare pot te gebruiken). Echt waar, in het begin kost het veel meer extra tijd en uitzoek werk, maar later draai je je hand er niet meer voor om.

Interessant verder lezen:

Welke waardevolle aanvullingen hebben jullie nog voor mij?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.