Het kinderbordje leegscheppen omdat meneer of mevrouw het niet blieft, een mislukt gerecht, een pak yoghurt dat ineens over de datum is.. We herkennen allemaal deze dagelijkse dingetjes wel, waarbij we eten of drinken weggooien. Hoeveel voedsel we precies weggooien is moeilijker voor te stellen. Komt ‘ie.. zo’n 41 kilo voedsel per persoon per jaar. Hoppa, in de kliko! My gosh, daar schrik ik wel van, zeker met daklozen en hongerig kinderen bij de voedselbank in mijn achterhoofd. Welke simpele tips tegen voedselverspilling kan ik in mijn dagelijkse leventje gemakkelijk toepassen, zodat ik als individu wél het verschil maak?

Een mooie bijkomstigheid van de onderstaande tips tegen voedselverspilling, is dat je ook vaak geld & afval bespaart, terwijl je alsnog gezond kan eten!

Tips tegen voedselverspilling; checklist

Bekijk de praktische tips hieronder en check hoe goed je al bezig bent. Vis eruit wat je aanspreekt voor een zero waste lifestyle en minimaliseer het voedseloverschot waar mogelijk ???? Goed bezig!!

1. Vóór het boodschappen doen, denk aan..

Check wat je al hebt. Maak een planning voor een aantal dagen avondeten vooruit. Laat in het midden een dagje open voor kliekjes. Echt teveel avondeten gemaakt? Maak de minder mobiele buurvrouw, single buurman of je net-moeder-geworden-vriendin blij met een kookloze-morgen. Een klein beetje avondeten over? Tadaa.. de lunch voor morgen! Restjes kunnen ook prima in een omelet of in een heerlijke quiche. Veel mensen maken ook structureel teveel eten. Meten = weten. Al blijft dit lastig, want de ene keer heb je ook meer honger dan de andere keer.

Tips tegen voedselverspilling, vóór het boodschappen doen

✔ Ruim je koelkast op, bekijk de data.
✔ Volg het horeca-principe: first in, first out.
✔ Check wat je al hebt.
✔ Maak een week-eetplanning (en las 1 kliekjesdag in).

Ik kreeg ooit een leuk boek over Instock Cooking van mijn broertje de kok. Het gaat over het koken met wat je in huis hebt, en biedt heel veel inspiratie.

2. Tijdens het boodschappen doen, tips

Het is niet gek dat wij als consument veel te veel inkopen, met al die 1+1 aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen. Beoordeel vooraf of je de hoeveelheid ook daadwerkelijk op krijgt. Vooral bij zuivel en koelkast dingen. Of verdeel de 1+1 met een ander huishouden. En erg cliché, maar doe boodschappen met een volle maag om te voorkomen dat je van alles en nog wat teveel haalt, omdat je nu honger hebt. Maak een simpele bio boodschappenlijst en sjees met tunnelvisie door de supermarkt. Lekker snel en effectief, zonder afleiding van allerlei onnodige aanbiedingen.

Tijdens het boodschappen doen, tips tegen voedselverspilling

✔ Doe nóóit boodschappen met een lege maag ????.
✔ Maak een lijstje, laat je niet verleiden tot onnodige dingen.
✔ Koop alleen 1+1 aanbiedingen als ze lang houdbaar zijn of als je het daadwerkelijk op krijgt.
✔ Haal je ingrediënten voor het diner van vandaag? Kies voor de eerstkomende datums.
✔ Probeer 1x per week boodschappen te doen, de uitdaging met restjes maakt je creatiever dan dat je denkt ;-).

Ook leuk: “Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?

3. Tips tegen voedselverspilling als je gaat koken

Als ik ga koken en er moeten producten op, leg ik ze bij elkaar op het aanrecht en visualiseer er een gerecht bij. Voor inspiratie kan een online receptenzoeker uitkomst bieden. Ik probeer op maat te koken, maar dat is niet altijd makkelijk met twee kids die soms ineens géén honger hebben. Ook wijzelf hebben de ene dag meer trek, dan de andere dag.

Tijdens het koken, tips tegen voedselverspilling

✔ Moet er iets op? Voer het ingrediënt in op een receptenzoeker voor restjes voor inspiratie.
✔ Kook (veel) rijst, pasta, aardappelen apart zodat je dit morgen als basis voor een ander gerecht kunt maken.
✔ En kook op maat, meet af.

4. Restjes over?

En wat doen we met de kliekjes dan? Simpel, maak soep, een omelet, roerbak de boel, maak een nasi of creabea salade! Heb je fruit over dat je vandaag niet eet en dat morgen waarschijnlijk niet meer zo lekker is? Snijd je appels en peren in stukjes en kook dit zacht op een laag vuurtje. Zo heb je een heerlijke compote, of maak er pannenkoekjes van. Vries overrijp fruit in en gebruik het als gezond toetje na het avondeten. Ook kun je overrijp fruit in stukjes snijden en in bakjes invriezen. Zo kun je later op elk gewenst moment een lekkere ijskoffie smoothie maken of je hebt alvast ingrediënten voor fruitijs.

restjes; tips tegen voedselverspilling
Wat doe jij met restjes?

Tips voor je restjes / kliekjes

✔ Maak van overrijp fruit een toetje, smoothie of cakejes/pannenkoekjes.
✔ Heb je een volledige portie avondeten over? Verras een single buurman/vrouw met een kookloze-morgen.
✔ Top 4 voor restjes groenten: soep, salade, roerbak en omelet.
✔ Krijg je je verse groenten niet op? Snijd klein en vries ze in als groentensoepmix.

5. Slim voedsel bewaren

Dit is mijn persoonlijke pijnpunt, want ik ben altijd heel erg bang om iets over de datum te eten. Toch word ik hierin steeds makkelijker. Ten minste houdbaar tot… kan nog best wat langer. Zien, voelen, proeven. Daar moet je op leren vertrouwen. Verder kan brood beter in de vriezer, het is zó ontdooid en gaat op deze manier langer mee. Zo ook sauzen, verse kruiden etc. Hup in de vriezahhh.

Tips voor voedsel bewaren, zodat je het niet verspilt

✔ Heb je avondeten over? Doe het in een bakje als lunch voor morgen.
✔ Vries de rest in, voor als je alleen eet of op kliekjesdag.
✔ THT (ten minste houdbaar tot) kan vaak nog wel langer.
✔ TGT (te gebruiken tot) kan erna bedorven zijn, is niet altijd veilig daarna.
✔ Zet je koelkast tussen de 4-6 graden (ideale temperatuur voor houdbaarheid).
✔ Veel groenten en fruit kan je goed buiten de koelkast bewaren.
✔ Bewaar ze buiten de koelkast in het donker.

Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt! (een hele rits tips)

6. Het meest verspilde voedsel is .. brood

Het blijkt dat brood het meest verspilde voedsel is. Ik kan dat wel begrijpen. Vroeger vroor ik het brood nooit in en ik merkte inderdaad dat de eendjes regelmatig gevoerd werden met oud brood 😉 In de vriezer blijft brood veel langer goed én lekker. Dit is zo de moeite waard!

Tips tegen broodverspilling

✔ Bewaar je brood altijd in de vriezer, het is zo ontdooid.
✔ Heb je toch “oud” brood, maak een tosti, wentelteefjes of croutons.

Ook lezen: “Ik wil mijn brood wat vaker afwisselen: 5x broodloze lunch recepten

7. Geinige tips die je niet snel vergeet tegen voedselverspilling

Geef liefde aan het losse fruit! Waarom per se een trosje bananen? Red de losse banaan en voorkom dat deze continu wordt weggegooid. Met overrijpe bananen maak je de lekkerste pisang goreng. Laat daarnaast lelijk fruit zich bijzonder voelen. Geen perfecte peer, een kromme komkommer of pompoen met een klein plekje? Wees de superhero en kies juist deze producten. No problem, als je ze toch snijdt, right?!

En wil je bedrijven helpen met hun restjes? Check de app “ToGoodToGo” en “koop” voedselproducten in de buurt bij restaurants, winkels en bakkers, waarbij de datum nadert voor een klein bedragje van bijvoorbeeld 5 euro (ter waarde van 15 euro producten). Perfect voor vandaag. Bijvoorbeeld voor een picknick, plus een goed gevoel. Scheelt centen ook.

tips tegen voedselverspilling
Red de losse banaan!

Geinige tips die je niet snel vergeet, tegen voedsel verspilling

✔ Red de losse banaan; pak ook los fruit.
✔ Laat lelijk fruit zich bijzonder voelen, pak dit ook.
✔ de app ToGoodToGo voor goedkope producten in de buurt.
lelijke groenten, tips tegen voedselverspilling
Lelijk of bijzonder?

Bijhouden, en mijn verbeterpunten qua tips tegen voedselverspilling

Tot slot zou je nog een maand kunnen bijhouden wat je weggooit. Schrijf het in een notitieblokje op de keukentafel, ofzo. Dat geeft je ook enorm veel inzicht. Ik kreeg dat inzicht vooral toen ik ging GFT afval scheiden. Mijn verbeterpunt is dat de kinderen soms zeggen dat ze nog meer willen, maar dan is ineens hun buikje vol. Als het nog clean is, dan kan het in een bakje voor de basisschool lunch, en anders is het toch even wachten op de volgende maaltijd of dat ik ze kleinere porties geef. Verder moet ik zeggen dat de hond ook graag restjes lust. Helaas krijgen wij er geen eieren voor terug zoals je bij kippen ziet 😉

Waar let jij allemaal op qua het verminderen van voedselverspilling? Heb je nog goede aanvullende tips op dit lijstje? Dan hoor ik ze graag om het lijstje aan te vullen! Ben jij  al goed op weg of kun jij nog wel iets meer doen? En wat vind jij nu echt zonde qua verloren voedsel? Of vind jij kliekjes supervies… Kortom, klets gezellig mee in de reacties hieronder!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Comment

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.