Zóóóó… Nederlanders verspillen 2 miljard kilo voedsel per jaar! Oops, ik ben ook een Nederlander. Welke simpele tips tegen voedselverspilling kan ik in mijn dagelijkse leventje gemakkelijk toepassen, zodat ik als individu óók het verschil kan maken?
Ook leuk: Red de losse banaan
Inhoud
Voedselverspilling
Het kinderbordje leegscheppen omdat meneer of mevrouw het niet blieft, een mislukt gerecht, een pak yoghurt dat ineens over de datum is.. Zo gaan die dingen. En in 2019 werd er dus 2 miljard kilo voedsel weggepleurd [1].
En ondertussen eten je buren bij de voedselbank..
Kennie hè.
Checklist: Tips tegen voedselverspilling
Zullen we eens kijken welke dingen van deze checklist we nog kunnen afvinken om hier ons steentje aan bij te dragen?
Kleine, haalbare tips tegen voedselverspilling in het drukke dagelijkse leven.

1. Check dit, voordat je boodschappen gaat doen
✔ Ruim je koelkast op, bekijk de data. |
✔ Volg het horeca-principe: first in, first out. |
✔ Check wat je al hebt. |
✔ Maak dan een week-eetplanning (en las kliekjesdag in). |
✔ Baseer hierop je boodschappenlijst |
Even je koelkast organiseren. Hij is nu waarschijnlijk toch bijna leeg, omdat je boodschappen moet doen. Verzin je weekmenu om de dingen die je nog hebt liggen heen.
Laat een dagje leeg. Op deze dag eet je de restjes op. En hoef je niet te koken 😉
Ik kreeg ooit een leuk boek over Instock Cooking van mijn broertje, de kok. Het gaat over het koken met wat je in huis hebt en biedt heel veel inspiratie.
Ook leuk: Mijn boodschappenbudget

Zo ziet boodschappen doen met mijn kids er nou nooit uit 😉
2. Check dit, tijdens het boodschappen doen
✔ Doe nóóit boodschappen met een lege maag. |
✔ Maak een lijstje, laat je niet verleiden tot onnodige dingen. |
✔ Koop alleen 1+1 aanbiedingen als ze lang houdbaar zijn of als je het daadwerkelijk op krijgt. |
✔ Haal je ingrediënten voor het diner van vandaag? Kies voor de eerstkomende datums. |
✔ Probeer 1x per week boodschappen te doen, de uitdaging met restjes maakt je vanzelf creatief. |
Voordat je boodschappen doet, eet even een banaantje en wat noten. Zo trotseer je de heerlijk geurende bakkersafdeling én houd je je aan het lijstje.
Houdbare 1+1 acties kun je ook delen met een ander huishouden.
3. Tips tegen voedselverspilling tijdens het koken
✔ Moet er iets op? Voer het ingrediënt in op een receptenzoeker voor restjes voor inspiratie. |
✔ Kook (veel) rijst, pasta, aardappelen apart, zodat je datgene wat je teveel gemaakt hebt, morgen als basis voor een ander gerecht kunt gebruiken. |
✔ En kook op maat, meet af. |
Als ik ga koken en er moeten producten op, leg ik ze bij elkaar op het aanrecht en visualiseer er een gerecht bij. Of ik gebruik zo’n receptenzoeker.

4. Tips tegen voedselverspilling: dit doe je met restjes
✔ Maak van overrijp fruit een toetje, smoothie of gezonde cakejes. |
✔ Heb je een volledige portie avondeten over? Verras een alleenstaande buur met een kookloze-morgen. |
✔ Tover restjes om in: soep, salade, roerbaksels of een omelet. |
✔ Krijg je je verse groenten niet op tijd op? Snijd deze klein en vries ’t in als groentensoepmix. |
Als ik zie dat ik appels of peren over ga houden, snijd ik alles op in stukjes en kook dit zacht op een laag vuurtje. Zo heb je een heerlijke compote als gezond toetje.
5. Tips voor slim voedsel bewaren
✔ Heb je avondeten over? Doe het in een bakje als lunch voor morgen. |
✔ Vries de rest in, voor als je alleen eet of op kliekjesdag. |
✔ THT (ten minste houdbaar tot) kan vaak nog wel langer. |
✔ TGT (te gebruiken tot) kan erna bedorven zijn, is niet altijd veilig daarna. |
✔ Zet je koelkast tussen de 4-6 graden (ideale temperatuur voor houdbaarheid). |
✔ Veel groenten en fruit kan je goed buiten de koelkast bewaren. |
✔ Bewaar ze buiten de koelkast in het donker. |
Die houdbaarheid is mijn persoonlijke pijnpunt. Ik ben altijd erg bang om iets over de datum te eten. Blughh. Toch word ik hierin steeds makkelijker.
Ten minste houdbaar tot… kan nog best wat langer.
Zien, voelen, proeven. Daar moet ik op gaan leren vertrouwen.
6. Het meest verspilde voedsel is .. brood
Het blijkt dat brood het meest verspilde voedsel is. Ik kan dat wel begrijpen. Vroeger vroor ik het brood nooit in en ik merkte inderdaad dat de eendjes regelmatig gevoerd werden met oud brood 😉
✔ Bewaar je brood altijd in de vriezer, het is zo ontdooid. |
✔ Heb je toch “oud” brood, maak een tosti, wentelteefjes of croutons. |
In de vriezer blijft brood veel langer goed én lekker. Dit is zo de moeite waard!
Ook lezen: broodloze lunch recepten
7. Grappige tips die je niet snel vergeet tegen voedselverspilling
✔ Red de losse banaan; pak ook los fruit. |
✔ Laat lelijk fruit zich bijzonder voelen, pak dit ook. |
✔ de app ToGoodToGo: goedkoper producten in de buurt kopen, die anders worden weggegooid |
Neem ook eens een kijkje op de gezellig Krommunity instagram van kromkommer.
Geef liefde aan het losse fruit! Waarom per se een trosje bananen? Red de losse banaan.
Geen perfecte peer, een kromme komkommer of pompoen met een klein plekje? Wees de superhero en kies juist deze producten. No problemo, als je ze toch snijdt, toch?!
En wil je bedrijven helpen met hun restjes?
Check de app “ToGoodToGo” en “koop” voedselproducten in de buurt bij restaurants, winkels en bakkers, waarbij de datum nadert. Voor een klein bedragje van bijvoorbeeld 5 euro (ter waarde van 15 euro producten). Perfect voor vandaag en morgen.
Mijn favoriete tips tegen voedselverspilling
Voor mij zijn de meest effectieve tips tegen voedselverspilling:
- Kliekjes doorschuiven naar de lunch van morgen of het als bijgerecht gebruiken voor de volgende dag.
- Brood in de vriezer bewaren.
En working on die datum dus..
Welke tips tegen voedselverspilling wil jij gaan uitproberen?
Bronnen [1] in 2019: https://samentegenvoedselverspilling.nl/voedselverspilling-feiten-en-cijfers/ Laatste update ’tips tegen voedselverspilling’ aug 2022.
1 Reactie
Heel interessant artikel, iets dat me na aan het hart ligt. Wij maken regelmatig gebruik van To Good To Go
…Sandra schreef als laatst…Villa Kérylos – het Oude Griekenland aan de Côte d’Azur