Je baby is nog maar 3 maandjes en jij moet al werken. Niet leuk! Het is onnatuurlijk om weg van je kindje te moeten, tijdens de lactatieperiode. Maar helaas moet het in de meeste gevallen toch. In dat prille begin heb je te maken met je eigen stress. Je moet gewoon even wennen. Mag het?! Ondertussen gaat je baby richting de 4-maandensprong én heb je misschien niet genoeg melk, omdat je midden in jullie regeldagen zit. Kortom, je productie is crap. En dan moet je ook nog eens kolven op het werk. HOE DAN?! Laat me je helpen. (Laatste update: nov 2018)

Voor onze dochter heb ik 1 jaar gekolfd op het werk. En dat ging met veel ups & downs. Of ik me een melkkoe voelde? Mwah, soms, maar wel een trotse! 😉

Stressfactor 20: ik heb niet genoeg melk

Of je nu parttime of fulltime werkt. Je moet op deze werkdagen, alle melk verzamelen voor je baby die dan bij de oppas is. Dat geeft nogal een druk. Stressfactor 20, als je weer niet genoeg melk kolft. Of nét aan.. Zo bouw je nooit een voorraadje op. Zucht.. Ik ken alle kolfstress van binnen naar buiten.

Ik wil je zeggen, wees niet altijd zo streng voor jezelf. Maar ik was precies zo. “Een keertje kunstvoeding is ook prima.” Zei men tegen mij. En zeg ik nu tegen jou. Maar ik snap PRECIES dat je wilt doorzetten tot je erbij neervalt. Zeker in het begin, als je kolfmelkopbrengst nog zo onstabiel is. Ik voel die momdrive 😉

Mijn top kolf: “Ardo Calypso”, aanrader!!

Persoonlijk was ik vooral bang dat als ik 1x opgeef, dat dan meteen de hele borstvoeding in elkaar stort. Bij babygirl ging ik dóór. Bij babyboy had ik na 1 jaar een mega, mentale strijd. Borstvoeding of een flesje? Ik stopte met kolven op het werk, gaf kunstvoeding en zag de bijzondere borstvoedingsperiode in rook opgaan. Niets was minder waar! Ik heb nog kunnen borstvoeden tot zijn 2e jaar! kolven op het werk

De middagopbrengst 100+50 ml (bij 4,5 maand borstvoeding), wat een streber die linker.

Laat die aantal ml’s even los

Laat je niet gek maken door de precieze hoeveelheden. Je kunt dat kleine laagje borstvoeding niet vergelijken, met de aantal milliliters kunstvoeding die “horen” bij een kindje van 4,5 maand. Het demotiveerde mij nogal namelijk, als ik dat zag! Ik had in het begin per kolfsessie, 40-75 ml totaal uit twee borsten. En het was voldoende voedzaam. De mooiste les van borstvoeding vond ik: “Volg je gevoel”. Laat je niet leiden door de schema’s van zo hoort het gewoon. Het is geen wiskunde. Het is leven. En niemand is gemiddeld. Daarnaast hebben wij een oersterk moederinstinct. Ik wil niet zeggen dat alle richtlijnen onzin zijn (ik zou niet durven), maar je mag best je eigen gevoel voorop stellen.

Ook leuk: “Zwangerschap cursus Hypnobirthing, iets voor jou?”

Hoe zorg je voor begrip op je werk?

Goed kolven op het werk, kan alleen als je ook de mogelijkheid krijgt. En dat is helaas niet altijd het geval. Weet dat je als werknemer wettelijk borstvoeding mag geven onder werktijd. Je mag de eerste 9 levensmaanden van je baby, 1/4 deel van je werkdag gebruiken om te kolven/voeden. Als het zo loopt, kun je al vóór je verlof een beetje praten over borstvoeding. Vraag je baas naar de mogelijkheden, dan weet je maar alvast hoe hij erin staat. Is het allemaal goed mogelijk? Fijn! Dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Ziet het er onheilspellend uit? Ook dan weet je het tijdig en kun je een plannetje maken. Denk en praat daarbij in mogelijkheden. Sámen met je baas. In voordelen voor beiden.

Oké Let’s Go! Kolven maarrrrrrr

Deze tips voor flinke plonzen, zijn tips die voor mij hebben gewerkt. Maar maak het vooral helemaal persoonlijk voor jou! Er is geen goed of fout. Weet je, de beste richtlijn die je hierin – wederom – kunt gebruiken is: Volg je gevoel. Heb je een beetje iets van blegh? Laat het vooral. Maak het helemaal jouw liefdesdingetje. Jouw momentje. Voor jou én je lieve baby’tje.

1. Kolftas inpakken en eten klaarleggen

Pak je kolftas de avond van te voren rustig in, zodat je geen onderdeeltjes vergeet. Wil je nog meer drukke ochtendroutine besparen? Pak dan ook alvast je eten in. Let op: je hebt véél meer honger, als je borstvoeding geeft. Het fijnste vond ik gezond en gemakkelijk eten. Veel kleine porties. Ik had altijd allerlei kleine bakjes groenten en fruit bij me, haha. Voor tijdens het kolven. En dan ook nog 4 boterhammen tijdens de lunch.

2. Wees open en bespreek je borstvoeding

Bespreek de kolftijden met je baas of collega’s. In het begin moet jij gewoon op tijd kolven omdat je borsten op ontploffen staan! Nog-niet-mama’s begrijpen dat waarschijnlijk niet, aan jou de taak om ze een beetje borstvoedingswegwijs te maken. Maar na een bepaalde periode, kun je best wat schuiven met je kolftijden. Als je collega’s eerst een beetje om jouw heen plannen, doe je het daarna weer terug 🙂

Zorg ook dat je je geen zorgen hoeft te maken dat iemand je stoort. Ik gebruikte een van onze behandelkamers, dus gaf altijd even met een knipoog aan dat ik ging kolven. Er zijn wat grapjes rondgegaan, maar toch merkte ik ook wel respect en oprechte interesse. De kamer was wel wat gehorig. Ik heb regelmatig gevraagd of mijn collega’s me horen. Ze zeiden van niet. Maar voor mijn eigen gemak, zette ik toch een zacht muziekje op erbij. Ik heb bewust naar een zo stil mogelijk apparaat gezocht.. Maar ja, dat zuiggeluid, blijft gewoon gênant 😡

TIP: neem een handdoekje (geluidsdemper) mee, voor om je kolf. Ook handig bij lekkages 😉

3. Creëer een fijne vibe tijdens het kolven

Zet de waterkoker aan voor je theetje. Warmte werkt gunstig op je algehele ontspanning (en melkflow dus)! Check de temperatuur in de kamer. Ga voordat je gaat kolven, altijd even plassen! Adem even lekker diep in en uit. Blaas de stress weg. Geef jezelf een troste glimlach! Maak zin of doe alsof je zin hebt. Zie het als een fijn momentje voor jezelf (in ieder geval: een positieve mindset). Muziekje erbij? Baby filmpje erbij? Doe wat je fijn lijkt. Probeer uit. Dek camera’s af of vraag naar een cameraloze ruimte.

Een extra glas water helpt als extra vocht en aanmaak melk. Wat te eten lijdt je gedachte af, en geeft energie. Warme handen duiden op een goede bloedsomloop en zijn prettiger bij borstcompressie (je eigen borsten masseren). Blok je kolftijden in je agenda. Want ja, anders heeft er altijd wel iets anders prioriteit! Psychisch kun je ook veel bereiken. Zo visualiseer ik altijd een melkflow als ik een slok loeihete thee neem. Na een paar weken inprenten en visualiseren, komt de toeschietreflex inderdaad sneller als ik hete thee drink.

DONT’S: Plan je kolftijd niet te krap in of met een strikte eindtijd (zoals: er zit een klant te wachten). Plan het ruim in. Je hebt de wettelijke tijd en kunt altijd eerder terugkomen. Daarnaast is kolven en tegelijkertijd studeren (of iets belangrijks doen) echt een melkstopper (bij mij dan).

 

kolven op het werk

Kolven op mijn werk met de Ardo Calypso

Waar blijf die goede toeschietreflex?!

Zonder toeschietrelex kun je kolven wat je wilt, maar dan gaat het ‘m toch echt niet worden. Gelukkig zijn er wat trucjes om je toeschietreflex op te laten komen.

  • Visualiseer jouw baby, die lekker gulzig drinkt bij jou, de zachte handjes op je borst..
  • Bekijk een foto van je kind, of maak wat filmpjes terwijl je borstvoeding geeft aan je kleine.
  • Random afleiding. Scrollen op Facebook of simpele (nieuws)berichten lezen.
  • Pak je borsten van onderaf beet. Schud zachtjes heen en weer of op en neer of in rondjes. Dit kan ook als de schelp erop zit. Zo komt ook een tweede of derde toeschietreflex snel op.
  • Druk op de schelp in het ritme van de kolf.
  • Lukt het echt niet of ben je gestrest? Stop dat direct en probeer het een half uurtje later opnieuw. Jammerdebammer even voor alles en iedereen. Spreek jezelf toe zoals je een vriendin zou adviseren. Ook jij verdient gewoon de tijd om het te leren en ondervinden.

Ik heb zelf het beste melkresultaat, als ik zo’n 3 goede toeschietreflexen heb gehad. Een kolfsessie duurt bij mij zo’n 30-45 minuten. Maar dat kan bij iedereen anders zijn.

Oefening baart kunst!

Misschien zijn die eerste weken kolven op je werk demotiverend, omdat het niet perfect lukt. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst! Na een week of 4-6 kolven, ben je veel sneller klaar en heb je een hogere opbrengst. Het komt echt goed!

En als je dan eenmaal die flinke plonzen hoort in je flesjes, heb je het toch maar mooi voor elkaar! 

Praat mee in de reacties over hoe het kolven bij jou op je werk ging. Wij moeders kunnen elkaar het allerbest helpen! Hoe zorg(de) jij ervoor dat het lukt? Ben benieuwd naar je tips. Much love, Lori

Disclaimer: Ik ben geen dokter, geen lactatiekundige of specialist, maar gewoon een moeder die veel heeft gestreden voor haar borstvoeding. De tips zijn persoonlijk en ik hoop dat ze je helpen. Heb je echt klachten? Of voel je dat het niet goed zit? Je moedergevoel is KING. Volg dan de weg naar een betreffende specialist. 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

  1. Ik heb een ambulante functie, maar kolf al maanden. Van der Valks zijn favoriet en meestal erg schoon. Een goede, maar vooral dubbele kolf is mijn absolute tip!

  2. DANKJEWEL hiervoor! Ben nu 4 weken aan het werk en baal elke keer als ik maar weinig kolf voor mijn dochtertje van 4 maanden. Dus stressfactor 20 is real op dit moment – jouw beschrijving geeft me weer moed!

  3. Een goede kolf helpt ook! 🙂 ik kolfde een stuk meer en ook sneller met de horigen chicture dan met de medela swing maxi bijvoorbeeld.
    Dubbelzijdig kolven werkt beter voor tsr, ik kolfde dan maximaal 10 min. Dus was met alles eromheen 20-25 min kwijt.
    Verder helpen alle tips van jou ook! Relax… 🙂
    En ik had veel steun aan fb groep van VBN. Dat was ook fijn.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.