Zelf werd ik moeder op mijn 25e. Geen tienermoeder, al voelde ik mij wel ontzettend jong, onzeker en onwetend. Nachtenlang scrolde ik door allerlei online info, over een varia aan moederschapsvraagstukken, terwijl er een kindje aan mijn borst hing. Kort daarna zie ik mijzelf strijden op werk. Maar te bewijzen dat moeders net zo ambitieus en goed zijn, als andere meiden van mijn leeftijd zonder kids. En ik denk terug aan mijn jeugdvriendinnetje Femke. Tienermoeder op haar 16e. Vooroordelen over tienermoeders heb ik door haar niet gehad. Als er iemand doorzettingsvermogen heeft en ambities heeft, is zij het wel. En zo succesvol als ze is, heeft ze ook een missie: het supporten van tienermoeders. Lees over het stigma op tienermoeders en de mooie missie van “De Tienermoeder van het jaar verkiezing”! Ben of ken jij een tienermoeder? Dan is dit voor jou

Lees ook: “Column | De onzekere selfie en mijn zelfbeeld..”

Altijd maar die vooroordelen over (tiener)moeders

Het is toch jammer dat tienermoeders in de media niet altijd even positief worden neergezet. Neem bijvoorbeeld het programma Vier handen op één buik. Drama sells. En kennen we trouwens als moeder niet allemaal bepaalde vooroordelen?

Zo wordt er over de ambitieuze moeder, thuisblijfmoeder, (bewust) alleenstaande moeder of single moms genoeg gezegd. En het bijzondere is, dat de uitspraken vaak niet eens bewust kwetsend zijn bedoeld. Zo erg zijn sommige dingen ingebakken.

En ja, tienermoeders krijgen ze ook om de oren geslingerd. En dat in een vrij kwetsbare leeftijdssituatie. Waar “oudere” moeders vragen krijgen over hoe pittig de geboorte al wel niet was, of met welke hapjes ze beginnen, gaat het bij jonge moeders al gauw over het waarom zo jong?

“Ik voel vaak schaamte, met dat soort vragen. Er is een ingebrande stereotypering dat jonge moeders dom en incapabel zijn. Het voelt alsof ik mij direct moet verdedigen. Je wordt nagestaard op straat en niet serieus genomen door volwassenen. Het is een gevoelsding”, aldus Femke

Tienermoeders zijn óók powervrouwen

Als dertigers hebben Femke en ik de welbekende gesprekjes over kids en opvoeden. Er spelen dezelfde nieuwigheden en onzekerheden een rol. We doorlopen dezelfde opvolgende kinderfasen. Van nachtenlang wakker en peuterbuien, eindeloze liefde voor dat ene lachje en smakelijk genieten van kinderkletspraat. Alleen over tieners en de puberteit kan ik (nog) niet meepraten ;-). Verder kennen we allebei als moeder de dagelijkse strijd om alle ballen in de lucht te houden, of de bewijsdrang op werk. Ik heb maar één conclusie: ook tienermoeders zijn powervrouwen!

tienermoeders
Krantenartikel Femke over het tienermoederschap

Empowerment & tienermoeders: “Ik wilde altijd al wat voor tienermoeders doen”

Femke wilde altijd al wat voor tienermoeders doen. “Zelf heb ik dat nooit gehad, iemand die weet wat ik heb doorgemaakt”. Denk daarbij aan verhalen delen of elkaar steunen, vertelt ze mij. Kort geleden kwam Femke in contact met Tara Boxman (initiatiefneemster van de verkiezing) schrijfster “Van tienermoeder naar zakenvrouw” en 2 andere (voormalige) tienermoeders. Jong moeder én ambitieus is zeker mogelijk, er zijn genoeg voorbeelden! En samen zetten ze de Tienermoeder van het jaar verkiezing op.

Tienermoeder van het jaar verkiezing

Lees ook:

Dus: De Tienermoeder van het jaar verkiezing!

De Tienermoeder van het jaar verkiezing is opgezet om jonge moeders te supporten in hun keuzes, ambities, doelen en dromen. Een community om het stigma op tienermoeders de kop in te drukken en jonge moeders in hun kracht te zetten!

De jury bestaat uit 5 succesvolle en inspirerende vrouwen die allen tienermoeder zijn geweest:

  • Tara Boxman, moeder op haar 17e. Ze is nu 35, directeur van online marketingbureau Miss Business en finalist in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.
  • Hannah van der Weg, moeder op haar 17e. Ze is nu 28, heeft een eigen onderneming in eHealth en werkt daarnaast fulltime op landelijke niveau aan maatschappelijke kwesties. 
  • Anouk Drayer, moeder op haar 17e. Ze is nu 32 en runt haar eigen bedrijf als businessmentor.
  • Femke Wijma, moeder op haar 16e. Ze heeft nu een succesvolle carrière in de financiële wereld.
  • Annemarie van Gaal, werd moeder op de middelbare school. Ze is inmiddels een geslaagde zakenvrouw die jonge moeders een warm hart toedraagt.

“We willen tienermoeders in een positief daglicht zetten en hun omgeving aanmoedigen om ze open te benaderen. Het is onze missie om stereotyperingen en vooroordelen van de kaart te vegen.”

Ben of ken jij een tienermoeder die support verdiend?

De tienermoeder van het jaar verkiezing is vooral bedoeld als empowerment voor (voormalige) tienermoeders. En de prijs is in lijn met het vertrouwen in deze moeders! Wauw: Een prijzenpakket t.w.v. meer dan 6000 euro, met daarin een masterclass traject, coaching sessies, een ontwikkelingsbudget en nog een paar bijzondere cadeaus.

Kun jij dit als tienermoeder goed gebruiken of ken jij een tienermoeder die dit echt verdient? Er zijn twee categorieën; de tienermoeder van ‘nu’ tot 24 jaar oud en de tienermoeder van ’toen’ van 25 jaar en ouder.

Je kunt jezelf als (voormalige) tienermoeder of een (voormalige) tienermoeder die je kent nu aanmelden voor de tienermoeder van het jaarverkiezing, vanaf 15 januari 2021 tot en met 15 februari 2021.

Een een kort, maar krachtige afsluiter: GOOOO MOMMY’S!

Afbeeldingen: Pixabay, ADZoetermeer

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.