Na zo’n pittige bevalling verwacht je op z’n minst een roodwitblauw gestreepte medaille om de nek van je kleine wonder. Als kroon op je harde werk zeg maar. Helaas, daarvoor in de plaats; een vuurrood gestreepte medaille op je lichaam. Striae. Niet bepaald de kroon die je verdient. Vooropgesteld, je kleine wonder is het waard. Maar leuk is anders. Kun je hier iets aan doen? Of sterker nog, kun je het überhaupt voorkomen? Als huidtherapeut vertel ik je wat striae precies is en wat je eraan kunt doen!

Wat zijn striae?

Striae zijn een soort scheuren in je huid. Ze ontstaan tijdens momenten dat de huid (te) snel oprekt. Je bent niet alleen; 90% van de zwangeren, 70% van de volwassen vrouwen en 40% van de volwassen mannen hebben ze ook. De belangrijkste oorzaken; zwangerschap, groeispurten, overgewicht, bodybuilding en minder vaak; bepaalde medicatie, hormonale stoornissen en bepaalde syndromen.

Simpel gezegd; de huid blijft heel aan de oppervlakte (geen bloed) maar in de diepere huidlagen (onthoud effe dit stukje) scheuren de collagene vezels (de stevigheid) en elastine vezels (elastiekjes van de huid) uit elkaar. Dit ziet er eerst vuurrood, paars of bruin uit. Oh hellup. Daarna worden ze vanzelf (ja, vanzelf) wit, ivoorkleurig en huidkleurig. De structuur blijft ALTIJD anders.

Striae voorkomen of verminderen

Helaas is er al voor jou bepaald hoe hard jouw buik – benen, billen, etc. – gaan groeien, extreme vreetbuien daar gelaten. Maar aan die (te) snelle buikgroei kun je gewoon echt niks doen. Je kunt je huid wel zo soepel mogelijk houden. En een huid houd je soepel door……………… jawel, een goede massage. Meerdere goede massages eigenlijk. Dagelijks. En die dure, speciale crèmes dan? Ja, daar kun je inderdaad ook mee masseren. Maar met huis-tuin-en-keukenolie ook. Kies absoluut het product dat je prettig vind, maar wees realistisch. Kunnen ingrediënten uit cosmetica doordringen tot die diepe huidlaag? Nope, want anders waren het wel medicinale crèmes.

Bestaan er behandelingen tegen striae?

Update 2019: Inmiddels heb ik ook met verschillende laser behandelingen en RF methoden gewerkt om striae te verminderen. Ik heb mooie resultaten gezien, maar je moet er rekening mee houden dat de behandeling gevoelig is én dat striae eigenlijk nooit helemaal verdwijnen. Verminderen is wel mogelijk, maar je betaalt er best een hoop geld voor. Je moet altijd minimaal 3 behandelingen doen, voor zichtbaar resultaat. Wat je zelf kunt doen is Even Rustig Aan na je zwangerschap. Masseer en geef je huid liefde. Na een klein jaartje zal je huid al vanzelf (gratis dus) bij trekken. Daarna kun je opnieuw kijken of je het nu echt nog wel storen vindt. Zo ja, dan kun je altijd kijken voor laser. Maar misschien hoeft het dan niet meer 🙂

striae

Dus, smeren? JA! Maar dan wel met je handen en niet met een flinke pot geld. Lees ook mijn huidtherapeutische kijk op overbeharing na je zwangerschap en pigmentvlekken na je zwangerschap. Heb jij last van striae?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

  1. Helaas ben ik een van de ongelukkige vrouwen waar de striae te voorschijn kwam. Mooi vind ik het niet maar aan de andere kant laten ze me wel zien dat ik het geluk heb gehad twee geweldige kinderen te mogen dragen. Gelukkig worden de strepen wel langzaam lichter.
    …Petra schreef als laatst…Stoere en hippe kinderkleding gevondenMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.