Wasbare luiers en de wasbare billendoekjes bevallen ons echt prima. In 1 jaar tijd, hebben we 1-2 pakken wegwerp luiers gehaald en 3 pakjes wegwerp billendoekjes. Dit is voor bij de oma’s, als zij oppassen. Moet je nagaan wat een berg afval dat allemaal heeft gescheeld. Yeaaay, it makes me happy! Vandaag laat ik je zien: hoe gebruik je een wasbare luier?

Stap voor stap: hoe gebruik je een wasbare luier?

Wij gebruiken eigenlijk allerlei merken en type wasbare luiers door elkaar heen. Op de foto’s hieronder, zie je de wasbare pocket luier als voorbeeld. Ik heb de bamboe/fleece boosters (deze nemen het vocht op) al in de luiers gedaan, dus die zie je niet.

Stap 1. luiers vouwen, afbreekbare inleggers & omdoen

Op de eerste foto zie je een gevouwen luier met klittenband. Er zitten ook drukknoopjes op, om de luier te kunnen verkleinen als dat nodig is. Op de tweede foto zie je biologisch afbreekbare inleggers. Dit zijn dunne doekjes die je in de luier legt. Dit zit tegen de kont aan zeg maar. Na een plasluier kun je ze rustig meewassen en hergebruiken. Bij een poepluier mag het doekje de wc in.

Op foto drie zie je een opengevouwen luier met deze inlegger erin. En op de laatste foto zie je hoe de luier omzit.

luiertje1

Verschoontijd is stap 2

Op de linkerfoto zie je mijn wasbare billendoekjes. Een stapeltje badstoffen doekjes in een bakje met water. Hiermee maak je de billen schoon. Op de middelste foto zie je de natte luier + boosters die er al in zaten + inlegger. Het vieze wasbare billendoekje doe ik erin. En ik gooi de prop in de luieremmer, voor de was.

Op de rechterfoto zie je de inhoud van mijn luieremmer. De luiers was ik om de 2-3 dagen. Ik heb dan per keer een wasje van ongeveer 16 luiers en 32 boosters (per luier doe ik namelijk twee boosters erin).

Lees ook: “Zo was je wasbare luiers”

luiertje2

Stap 3 een wasbare luier omdoen

Na het wassen vouw ik alvast de wasbare luiers met de boosters erin, zodat ze klaarliggen voor gebruik. De luiers die ik heb gekocht zijn van 0 tot zindelijk. Je kunt ze verstellen met drukknoopjes of klittenband. Op de middelste foto zie je dat ik er een inleggertje in doe. En tot slot op de laatste foto, doe je de luier om. Cute hè is deze.

luiertje3

Onzin dingen; wegwerp washandjes voor baby’s!

Trouwens, nog even tussendoor. Waar ik me echt over verbaas! Ik zie ineens in de schappen van de supermarkt, ook wegwerp baby washandjes liggen. Wat een onzin zeg. En dan vooral de marketing erbij, dat dit écht handig is. Pff.. leuke manier om je geld te verdienen. Wat is er mis met een nat doekje of normaal washandje. Maar dit even terzijde, moest het kwijt 😉

Leuke tip: “een superhandig wasbare luier droogrekje”

Een wasbare luier gebruiken is helemaal niet moeilijk! Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder. Wasbare luiers online kopen is makkelijk. Maar via Marktplaats ook goed tweedehands verkrijgbaar! 

Wasbare luiers verschonen bij je kindje, hoe?

Tja, beetje gek natuurlijk. Een wegwerpluier verschonen behoeft geen uitleg. Maar over wasbare luiers verschonen valt daarentegen nog wel wat te vertellen.

Als je een goeie plasluier moet verschonen

Je haalt de luier eraf. Het inlegvelletje zit nog in de luier. Het makkelijkst is om ook gewoon wasbare billendoekjes te gebruiken. Leg er standaard een paar klaar in een bakje met water. Je kunt daarbij een drupje olie toevoegen, voor het zachte. Na een paar dagen ververs je het water. Tot slot gooi je de luier, het inlegvel en het wasbare billendoekje in de (droge) luieremmer.

Tip: het inlegvel, is vaak gemaakt van viscose, en kun je prima meewassen en opnieuw gebruiken. Je doet superlang met een rol. Zelf gebruik ik ze gewoon tot dat het doekje scheurt of als we te maken hebben met een poepluier. Dan gooi ik het ook weg.

wasbareluiersBRZ1

Een lekkere, dunne borstvoedingspoepluier

Dit zijn de leukste verrassingen, bah. Zeker als het alle kanten op is gespoten. Of je nu wasbaar of wegwerp gebruikt, volgens mij kun je die extreme luiers tot op hun rug helaas niet voorkomen. Bij een poepluier gebruik ik het inlegvel om zoveel mogelijk poep weg te vegen. Je kunt daarvoor ook extra toiletpapier gebruiken. Deze doekjes gooi ik weg. Je kunt wc-papier en de inlegvellen beide ook gewoon door het toilet spoelen. Ik ben zelf vrij gemakkelijk en gebruik geen extra plastic zakjes tegen de stank in de prullenbak. Met een paar wasbare billendoekjes maak ik de rest schoon. Deze gaan samen met de wasbare luier in de luieremmer.

Ook leuk: “Kleuterpraatjes over poep en piemels”

Een luier met dikke, stinkende poep(drolletjes)

Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal, als hierboven. Alleen makkelijker 🙂 Je hebt waarschijnlijk wat minder wasbare doekjes nodig. En als je het inlegvel bent vergeten, dan wip je vaak de drolletjes zo uit de luier de pleepot in.

Hopelijk heb je wat aan deze tips voor wasbare luiers wassen en verschonen! Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder in de reacties. Ook toevoegingen of een eigen goede tip is welkom!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. mamawatdoejenou.nl Reageren

    Ik heb echt bewondering dat je dit doet. Wij proberen ook bewust te leven, maar dit gaat me echt een stapje te ver. Daarom alle lof voor jou dat jij wel die extra moeite doet!
    …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Mama’s beste vriend: de babyfoonMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.