We gebruiken met z’n allen dagelijks bergen papier voor van alles en nog wat: aantekeningen, printen, cadeaupapier, verpakkingen, noem maar op. Alles wat we consumeren heeft een prijskaartje, zo ook dat van de papierindustrie. Kan dit duurzamer en bewuster? Jazeker! Herbruikbare notitieboeken gemaakt van steenpapier: een toffe innovatie waarbij notitieboeken, agenda’s en to-do lijsten in een duurzaam én stijlvol jasje zijn gegoten. Hoe werkt het en hoe handig is het?

Ook leuk: “Duurzaam cadeaupapier: creatieve én makkelijke manieren voor ecologisch cadeautjes inpakken

MOYU maakt herbruikbare notitieboeken van steenpapier

Hoe kunnen we ons steentje bijdragen aan het verduurzamen van de papierindustrie? We kunnen bijvoorbeeld vaker kiezen voor papier dat gemaakt is van andere grondstoffen. Denk aan plantenresten, plastic, rubber, bamboe én kalksteen. Ook kunnen we ons meer richten op hergebruik of circulair gebruik.

MOYU betekent “magical place” in het Chinees. Een herbruikbaar notitieboek als magische plek voor je gedachten, aantekeningen en notities.

Zo kwam Roel Schatorjé, oprichter van het bedrijf MOYU, op het idee om uitwisbare notitieboeken te maken van steenpapier. Steenpapier is boomvrij, en bestaat voor 80% uit kalksteen en 20% schone kunststof. In combinatie met Frixion inkt kun je je geschreven tekst volledig uitwissen met een doekje en wat water. Steenpapier is namelijk waterafstotend en blijft dus gewoon intact. Gemiddeld is het steenpapier 500 keer herschrijfbaar.

Daarnaast is het 100% circulair en kan het volledig gerecycled worden volgens een Cradle-to-Cradle Silver certificaat. Dit betekent dat we (bijna oneindig) nieuw steenpapier kunnen maken van oud en gebruikt steenpapier. Er zijn geen nieuwe materialen nodig voor de recycling.

"Het kalksteen komt uit Taiwan en is steen-restafval dat vrijkomt bij het mijnproces. De stenen worden verzameld door de Taiwan Lung Meng Advanced Composite Materials Company. In de fabriek wordt het kalksteen gemalen en gemengd met gerecycled (en recyclebaar) plastic, wat dient als bindmiddel. Op dit moment is HDPE het milieuvriendelijkste plastic wat we kunnen gebruiken." Aldus MOYU.

Het streven van MOYU

  • Consuminderen: “Single-use paper” en papierverspilling tegengaan door het aanbieden van herbruikbare notitieboeken. En daarmee kostbare bomen, water en CO2-uitstoot besparen.
  • Investeren in de natuur: per verkocht notitieboek, planten ze een boom in Kenia.

MOYU Socials

Video: hoe werken de herbruikbare notitieboeken van MOYU’s steenpapier?

Problemen van de papierindustrie

"De papierindustrie is maar liefst drie keer zo vervuilend als de vliegtuigindustrie en is verantwoordelijk voor zo’n 7% van alle CO2-uitstoot in de wereld." Aldus MOYU. Hoe dat kan? Dat komt o.a. door de hoeveelheid machines en fabrieken die nodig zijn om al het hout te verwerken tot hagelwit papier. Bovendien is er een enorme transportketen nodig om het hout of papier uiteindelijk naar de consument te vervoeren. 

Daarnaast worden er enorme aantallen bomen gekapt voor de papierindustrie. Voor de liefhebbers van cijfers en feitjes onder ons: we hebben het over 30 voetbalvelden per minuut, oftewel zo’n 15 miljard bomen per jaar! Deze ontbossing heeft grote gevolgen voor zowel lokale als mondiale ecosystemen. Leefgebieden worden verwoest, er wordt minder schone lucht geproduceerd, er wordt minder CO2 opgenomen en de biodiversiteit neemt sterk af.  Al deze elementen hebben een negatieve impact op onze aarde en dragen bij aan de opwarming ervan.

Investeren in de natuur: betrouwbaar bomen planten 

Per verkocht notitieboek, plant MOYU – in samenwerking met Trees For Kenya – een boom, om de wereld zo een stukje groener te maken. MOYU heeft bewust voor dit boomplantproject gekozen, omdat Roel in Kenia heeft gewoond en deze community persoonlijk kent. Daarnaast plant Trees For Kenya alleen maar native trees terug. Deze bomen komen van nature in het gebied voor en hebben daarom een positieve impact op de omgeving. Helaas investeren veel bedrijven in boomplantprojecten die bijvoorbeeld alleen maar (goedkope) naaldbomen planten in een land als Kenia, omdat ze daar geld voor krijgen van de lokale overheid. Zulke monoculturen hebben juist negatieve gevolgen voor de natuur: de biodiversiteit neemt snel af en het lokale ecosysteem komt zo onder druk te staan. 

herbruikbare notitieboeken van steenpapier
Mooie MOYU herbruikbare notitieboeken, uitwisbare pen + doekje

Review | Herbruikbare notitieboeken van MOYU

Eerst indruk: stijlvol en enthousiast aan de slag

Mijn eerste indruk is dat de A4 en A5 notitieboeken er stijlvol uitzien. Ik heb meteen zin om ermee aan de slag te gaan! Ik blader er doorheen en zie verschillende handige pagina’s. In het A4 notitieboek is een to-do lijst opgenomen, witte pagina’s en pagina’s met lijntjes, hokjes en puntjes. Het A5 boekje heeft daarnaast ook een agenda. Er zijn dus verschillende varianten mogelijk. De bindvorm is met een ringband of gelijmd.

steenpapier

Herbruikbare notitieboeken met uitwisbare inkt

Het schrijven gaat met de speciale uitwisbare pen. Deze kun je met een speciaal bijgeleverd elastiek aan het boekje vast maken. Met het doekje en wat water kan ik het makkelijk uitvegen.

Linkshandige mensen

Omdat ik links ben, moet ik wel extra opletten om niet direct over het geschreven stuk te vegen. Dit gaat goed door mijn hand iets schuin te houden, en door rustig te schrijven en af en toe even te wachten. Ongeveer 10 seconde. Hele verhalen ga ik er toch niet opschrijven (hiervoor zou ik het minder aanraden), dat doe ik op de laptop. De herbruikbare notitieboeken gebruik ik vooral om reminders op te schrijven, losse notities, ideeën, een boodschappenlijst en to-do’s. Het papier is tot wel 500x te overschrijven, dus ik heb nog even te gaan 🙂

steenpapier
Na ongeveer 10 seconde is het droog

Conclusie en zelf proberen?

MOYU’s steenpapier is mijn nieuwe bestie op werk en ligt inmiddels standaard naast mijn laptop. De herbruikbare notitieboeken zijn glad en schrijven soepel. Het werkt, is handig en ook nog eens stijlvol. Ik ben zeer te spreken over dit product. Ik ben nog benieuwd hoe lang de speciale pennen mee gaan en hoe lang het papier daadwerkelijk mee gaat. Daar kom ik – over een lange tijd – op terug. Een aanrader: jazeker!

Ben jij ook van de to-dolijstjes en agenda’s? Zou dit wat voor jou zijn?

Gastblog MOYU + eigen ervaring, afbeeldingen eigen

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.