Herbruikbare notitieboeken zijn schrijfboekjes gemaakt van steenpapier. Met speciale pennen kun je hierin schrijven. De inkt is vervolgens met een doekje uitwisbaar. Is dit concept in de praktijk net zo handig als het klinkt?

Ook leuk: Duurzaam cadeaupapier

Van papier ’terug’ naar steenpapier?

Hoe kunnen we ons steentje (ha-ha) bijdragen aan het verduurzamen van de papierindustrie?

Nou, we kunnen bijvoorbeeld vaker kiezen voor papier dat gemaakt is van andere grondstoffen. Denk aan plantenresten, plastic, rubber, bamboe en kalksteen.

Herbruikbare notitieboeken van kalksteen

Kalksteen is daarbij een interessante grondstof. Notitieboeken van dit ‘steenpapier’ zijn namelijk herbruikbaar!

Steenpapier is waterafstotend en het ‘papier’ blijft dus intact. In combinatie met speciale inkt kun je je geschreven tekst volledig uitwissen. Gewoon, met een doekje en wat water. Gemiddeld is het steenpapier 500x herschrijfbaar.

Steenpapier is boomvrij, en bestaat voor 80% uit kalksteen en 20% schone kunststof. Daarnaast is het 100% circulair en kan het volledig gerecycled worden volgens een Cradle-to-Cradle Silver certificaat. Dit betekent dat we (bijna oneindig) nieuw steenpapier kunnen maken van oud en gebruikt steenpapier. Er zijn geen nieuwe materialen nodig voor de recycling.

En zo tackel je automatisch het kopje circulair gebruik. Hoppa!

MOYU maakt notitieboeken van steenpapier

Een organisatie die zulke producten maakt is MOYU. Het klinkt als een Chinese soep. Maar het betekent vooral iets heel moois in het Chinees: magical place.

Bij MOYU kun je dus terecht voor herbruikbare notitieboeken, als magische plek voor je gedachten, aantekeningen en notities.

Per verkocht notitieboek, plant MOYU – in samenwerking met Trees For Kenya – een boom, om de wereld zo een stukje groener te maken.

Video: Zo werken MOYU’s herbruikbare notitieboeken

Neuzen bij de socials van MOYU?

Consuminderen met herbruikbare notitieboeken

Door het gebruik van een herschrijfbaar notitieboek ga je ‘single use papier’ en papierverspilling tegen. Je bespaart daarmee bomen, water en CO2-uitstoot.

Maar werkt ’t ook écht?

Scrol naar beneden voor mijn review over herbruikbare notitieboeken van MOYU!

"De papierindustrie is maar liefst drie keer zo vervuilend als de vliegtuigindustrie en is verantwoordelijk voor zo’n 7% van alle CO2-uitstoot in de wereld." Aldus MOYU. Hoe dat kan? Dat komt o.a. door de hoeveelheid machines en fabrieken die nodig zijn om al het hout te verwerken tot hagelwit papier. Bovendien is er een enorme transportketen nodig om het hout of papier uiteindelijk naar de consument te vervoeren. 

Daarnaast worden er enorme aantallen bomen gekapt voor de papierindustrie. Voor de liefhebbers van cijfers en feitjes onder ons: we hebben het over 30 voetbalvelden per minuut, oftewel zo’n 15 miljard bomen per jaar! Deze ontbossing heeft grote gevolgen voor zowel lokale als mondiale ecosystemen. Leefgebieden worden verwoest, er wordt minder schone lucht geproduceerd, er wordt minder CO2 opgenomen en de biodiversiteit neemt sterk af.  Al deze elementen hebben een negatieve impact op onze aarde en dragen bij aan de opwarming ervan.

Review MOYU: Herbruikbare notitieboeken

1. Eerst indruk: stijlvol en enthousiast aan de slag

Mijn eerste indruk is dat de A4 en A5 notitieboeken er stijlvol uitzien. Ik heb meteen zin om ermee aan de slag te gaan!

Ik blader er doorheen en zie verschillende handige pagina’s.

In het A4 notitieboek is een to-do lijst opgenomen, witte pagina’s en pagina’s met lijntjes, hokjes en puntjes. Het A5 boekje heeft daarnaast ook een agenda. Er zijn dus verschillende varianten mogelijk.

De bindvorm is met een ringband of gelijmd. De ringband heeft mijn voorkeur.

De herbruikbare notitieboeken zijn glad en schrijven soepel.

herbruikbare notitieboeken van steenpapier
Het schrijfsetje van MOYU

2. De magisch uitwisbare inkt

Het schrijven gaat met de speciale uitwisbare pen. Deze kun je met een bijgeleverd elastiek aan het boekje vast maken. En met het bijgeleverde doekje en wat water kan ik de tekst makkelijk uitvegen.

En ja zeg, het werkt helemaal prima. Als je het doekje niet te nat maakt, droogt de pagina ook heel snel weer op.

steenpapier

Ook als je de tekst een paar maanden laat staan, is deze even goed uitwisbaar (na een paar maanden aan de review toegevoegd -red.)

Je kunt gewoon normaal schrijven met de pen, maar als je deze achterlijk hard gebruikt, druk je wel de tekst in het boekje. Na het uitwissen van de inkt, blijft dit ‘geheimschrift’ er dan vrolijk ingekrast in staan.

3. Linkshandige mensen

Als linkspoot moet ik wel extra opletten om niet direct over het geschreven stuk te vegen.

Dit gaat goed door mijn hand iets schuin te houden, en door rustig te schrijven en af en toe even te wachten. Ongeveer 10 seconde.

Hele verhalen ga ik er toch niet opschrijven (hiervoor zal ik deze methode minder aanraden), dat doe ik op de laptop.

De herbruikbare notitieboeken gebruik ik zelf vooral voor:

  • Reminders
  • Losse notities
  • Ideeën, brainstormen
  • Een boodschappenlijst en
  • To-do dingen.

Het papier is tot wel 500 keer te overschrijven, dus ik heb nog even te gaan 🙂

steenpapier
Na ongeveer 10 seconde is het droog

4. Oops-momentjes

Één herbruikbaar notitieboek bevat inmiddels een permanent ingevuld boter-kaas-en-eieren spelletje. Oops.. verkeerde pen gebruikt. (half jaar later toegevoegd -red.)

Op een andere pagina staan een soort rode krassen. Oops.. Dit is niet van een pen, maar een kras beschadiging van het één of ander. Niet heel storend, wel permanent.

Conclusie

Zoals je hebt begrepen is MOYU dus voor mij – ook op de langere termijn – een blijvertje. Mijn nieuwe bestie bij het bloggen. Ik gebruik het dagelijks.

Het werkt, is absoluut handig en ook nog eens stijlvol.

Ik ben zeer te spreken over dit product. Een aanrader: jazeker!

Zelf proberen

Waar zou jij herbruikbare notitieboeken voor gebruiken?

Laatste update: aug 2022

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.