Op een zonnige voormiddag zaten schoonzus, ik en de kindjes in mijn tuin te smullen van de spelt eierkoeken van de bakker. Mijn schoonzus had ergens op internet een recept gelezen om zelf spelt eierkoeken te maken. Mijn oortjes stonden alweer te klapperen en twee dagen later betrad ik ’s avonds mijn keuken. Het resultaat was écht super. Het recept voor zelf spelt eierkoeken maken moest op de blog!

Zelf spelt eierkoeken maken

Je hebt nodig (alles bij AH mogelijk):

  • 2 biologische eieren
  • 75 gram suiker
  • 100 gram speltmeel
  • 2 tl wijnsteen bakpoeder
  • klein handje speltvlokken

en een oven, weegschaal, mixer, bakplaat, bakpapier/folie, platte houten spatel en pollepel

spelt eierkoeken maken

De uitvoering:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht).
  2. Splits de eieren door het schaaltje kapot te maken. Houd de gele dooier in je hand en laat het eiwit door je vingers glippen. Bewaar de twee gele dooiers apart.
  3. Zeef 100 gram speltmeel in een apart bakje. Je houd wat grove korreltjes over, bewaar deze ook apart.
  4. Meng 2 theelepels wijnsteen bakpoeder goed door de gezeefde speltmeel met een lepeltje.
  5. Klopt het eiwit stijf. Doe dit met de mixer, direct op de hoogste stand. Zorg dat het goed stijf is, zoals slagroom.
  6. Voeg nu in kleine beetje 75 gram suiker toe. Blijf mixen op de hoogste stand. Wees geduldig en echt de suiker in kleine beetjes, deze zorgvuldigheid wordt beloond.
  7. Zet de mixer weg en pak een platte houten spatel.
  8. Nu ga je het speltmeel in kleine beetjes, heel voorzichtig door het stijve eiwit scheppen met de houten spatel. Wees geduldig, schep voorzichtig met liefde en neem echt kleine beetjes speltmeel.
  9. Het beslag is klaar. Nu kun je met de pollepel ongeveer 6 eierkoeken op de bakplaat leggen. Houd er genoeg ruimte tussen.
  10. De finishing touch. Strooi het grove speltmeel dat je over hebt (zie stap 3) en een paar speltvlokken over de eierkoeken.
  11. Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.
  12. Ze zijn goed als ze zacht sponzig zijn met een ietwat knapperige onderkant.

spelt eierkoeken maken

Gewoon te lekker! Laat je me weten of ze zo gelukt zijn?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

    • haha meen je. Ja, een beetje naar ijzer ofzo soms hè? Als je aan dat bovenste likt.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.