Voor een kind is alles speelgoed en het leven één groot spel, wauw.. wat een gedachtegang. En wanneer zijn volwassene deze schitterende denkwijze kwijt geraakt? De uitdrukking “Zo blij als een kind” is voor mij echt gaan leven sinds ik moeder ben geworden. Want naast moeder zijn heb ik ook weer het kind in mijzelf teruggevonden. Spelenderwijs, dus 😉

Lees ook: “Zo laad je ook jouw batterij op, tijdens het samen spelen met je peuter”

Spelenderwijs; spelen is meer dan speelgoed alleen

Ik vind ook dat spelen, meer omvat dat speelgoed alleen. En het is vooral leuk om samen te spelen. Spelen is voor mij ook leren. Spelenderwijs. Ik tel tot tien met onze favoriete speelgoed en spelletjes.

  1. Op de fiets kan ik echt genieten samen met de kleine. We gaan gewoon een random rondje door de stad. We wijzen en ik benoem de… rode paal, fietser, hondjes of kijk daar loopt een vogeltje! En ze snapt precies wat ik bedoel. Zowel op de loopfiets als achterop!
  2. In huis heeft ze een eigen speelkamer (jeetje, wat een luxe) met een leuk ballending. Ze is nu eindelijk ‘groot’ genoeg om zelf ballen door het hoogste gaatje te duwen. En een plezier, joh.
  3. Als een los projectiel zet ik haar bij ons buiten op straat en… gaan met die banaan. Sinds ze net enkele weken los loopt, gaat ze helemaal los (en ik er achteraan). Als ze een straatkat ziet gilt ze keihard van plezier en loopt er naar toe, hilarisch.
  4. Een houten trein waar je blokjes op kunt doen. Samen bouwen, vindt vooral mama ook heel leuk.
  5. Mijn kind heeft een schoenenfetisj, daar kan ze uren zoet mee zijn. Ach, jong geleerd is oud gedaan… Mammie love shoes too! Hopelijk vind ik nooit een verscheurde (dure!) lievelingsschoen, bij thuiskomst van werk…. (ik zeg één woord: puppy’s…!! grrrr..)
  6. Telefoons, ipads, computers, knopjes, draadjes en snoertjes. Ik weet het schat, het is leuk, maar je mag er NIET mee spelen. Dát is van mama!
  7. Waar is je neus? Je mondje? En je wangen dan? Zwaai eens met je handjes, en met je teentjes? Waar zijn je knieën? En je beentjes? Een leuk spelletje of.. blijkt hieruit vooral de voorliefde voor de menselijke anatomie van mama?
  8. De hond; “aaaaaien”, “zachtjes, hè?!”, “NIET! in de oogjes”
  9. Hekjes, en dan vooral de sloten ervan. Die krijgt ze zo open, hoor. Wellicht de klusgenen van paps?
  10. Elke ochtend als mama zich optut, speelt de kleine meid heel lief eromheen op de grond, maar in stilte “kijkt en leert” men…. Want een borstel en elastiekjes moeten in “het haar”, oorbellen in “de oortjes” en armbanden om “de handjes”. En lippenstift op de ‘lipjes”… Mevrouw tovert sinds enkele dagen een hilarisch duckface op haar gezicht… hahaha!! SMAK.

De spel schijf van 5

Wel eens nagedacht over spelenderwijs spelen? Lees ook de spel schijf van 5 over de verschillende categorieën qua leren tijdens het spelen. Tot slot: dit artikel is geïnspireerd op het project “ik tel tot tien” opgezet door Mamaliefde, in het kader van “de week van de opvoeding”.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Comments

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.