“Mamaaaaa, wil je meespelen?”, aahggrrr de duizendste keer vandaag. Ik heb al twee keer straks geantwoord, dus kreunende knik ik: “hmm hmm, kom eraan”. Eventjes mee kleien of een spelletje vind ik dan wel leuk. Maar poesje spelen of vechten als een mummie? Dat komt echt uit mijn tenen! En soms is mama gewoon moe. Mag ik even blijven liggen op m’n lounge stoel? Tijd voor een inspiratielijst met simpele kinderspelletjes: spelen met kids zonder op te staan, dus! 😉 Een beetje zoals spelletjes onderweg in de auto.

Lees ook: “Leuke kinderspelletjes in de tuin en onder de parasol”

Mama is dus ook wel eens moe

Ik heb opgeruimd, de lunch verzorgd en mijzelf net geïnstalleerd op de houten loungeset buiten om even uit te puffen.. “Mamaaaaa!”. Komt dit je bekend voor? Soms zijn wij moeders gewoon ook eventjes moe! Laat ons nu..

De ga maar even zelf spelen-kaart heb ik al getrokken, nu willen ze gewoon aandacht van MIJ. Afijn, het hoort bij die momlife, maar dat betekent niet dat ik het niet slim kan omdenken..

Spelen met kids zonder op te staan

Het gaat de kids dus in feite om aandacht van hun moeder. Mij. Misschien kan ik een paar spelletjes voorstellen, zodat ik kan spelen met kids zonder op te staan.

En dit wordt niet gemakkelijk, want ik heb er natuurlijk twéé die aandacht willen. Even proberen..

Getal- en woordspelletjes (raden)

Het klassieke rarara is altijd goed voor dit soort momenten. Je kunt raadspelletjes bedenken op kleur. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is.. Maar je kunt ook met letters of cijfers spelen. Ik zoek iets in deze omgeving en het begint met een K.. Of iets met getallen: Noem 3 dingen in de kast die te maken hebben met aankleden. Of zoek 7 rode dingetjes rondom ons.

 • Ik zie, ik zie en de kleur is. Rara, wat is het?
 • Ik zoek iets met de letter K, in deze omgeving. Rara, wat is het?
 • Noem 3 dingen uit deze kamer die te maken hebben met aankleden. Rara, wat is het?
 • Zoek 7 rode dingetjes rondom ons. Rara, wat is het?
speeltuin in eigen tuin maken / spelen met kids zonder op te staan

Spelen met kids zonder op te staan kan ook met leuke woordspelletjes. Verzin bijvoorbeeld een dier en de ander moet met de laatste letter een nieuw dier verzinnen. Zoals met: paard – draak – kangoeroe. Of kies een van de andere speelideetjes hieronder.

 • Woordspel met dieren, verzin bij de laatste letter een nieuw dier. Zoals bij paard – draak – kangoeroe).
 • Welk getal ben ik? Beschrijf het getal. Ik heb een streepje en een rondje. Of ik ben twee bolletjes op elkaar, maar ze zijn niet helemaal rond.
 • Maak van een touwtje een getal. De ander moet raden welke.
 • Ga het alfabet af en verzin er woorden bij.
spelen met kids zonder op te staan, alfabet spelletjes
Verzin een woord met de H….?

Leuke fantasie spelletjes

Een superleuk spelletje zonder op te staan is fantasie verstoppertje. Je doet om de beurt alsof je ergens in huis verstopt zit. De ander gaat raden waar, door middel van ja-nee vragen. Ben je in de keuken? Zit je in bestek lade? Het leuke hiervan is dat je ALLE plekken kunt kiezen die je maar kunt verzinnen. En verder kun je nog:

 • Fantasie verstoppertje
 • Samen een liedje verzinnen
 • Een verhaal verzinnen
 • Teken gezichtjes op vingers of tenen en maak er een spel van
spelen met kids zonder op te staan

Beweging op de plaats

Tot slot nog wat leuke bewegingsgames. Een van mijn slimme verzinsels is het spelletje “circus”. Dit is simpelweg dat de kinderen hun trucjes en caperiolen aan mij laten zien. Overigens is deze ook altijd goed inzetbaar voor de laatste energie vlak voor bedtijd.

De kids springen en jumpen terwijl ik stiekem gewoon lekker blijf liggen op mijn bed. Ik kan overigens niet ontkennen dat dit toch vaak eindigt in stoeien, maar toch 🙂 Andere leuke spelletjes met beweging op de plaats:

 • Handje klap (papegaaitje leef je nog…)
 • Steen, papier, schaar
 • Samen ritmes klappen
 • Duimworstelen

Spelen zonder op te staan, is van korte duur

Genoeg leuks, toch? Eindstand: helaas. Ik moet tóch spelen op HUN voorwaarden. Daar lig ik op mijn luie loungestoel en doe toch maar mee: “Oké, oké vooruit dan maar. Dan ben IK nu een poesje, die lekker in het zonnetje ligt”

spelen met kids zonder op te staan

Of ik weet er nog ééntje! Ken je deze van vroeger? We spelen: WIE IS ER HET LANGST STIL…………..?! Ha-ha. Spelen zonder op te staan, hmm, heb jij nog slimme suggesties?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

 1. Heerlijk! Ik denk dat we allemaal er van dromen om mee te spelen zonder… mee te spelen haha.
  Misschien is het spelletje “stilstaan met 5 euro tussen hun neus en de muur en die het ’t langst volhoudt krijgt het” toch nog niet zo slecht… 🙂
  Ik ga in ieder geval het fantasie-verstoppen zeker eens proberen!
  …An-Alice schreef als laatst…Haaruitval na een zwangerschapMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.