De leukste manier van opvoeden is spelenderwijs! Kinderen ontwikkelen zich tenslotte door te spelen. En jij als speelmaatje, doet automatisch je pedagogische bijdrage hieraan 😉 Winwin. De spel schijf van vijf is handig als je een keer ander type speelgoed wilt aanbieden, bij het uitzoeken van verantwoorde cadeaus en zelfs bij het inrichten van de kinderkamer!
Ook leuk: “Zo laad je ook jouw batterij op, tijdens het samen spelen met je peuter“
De Spel Schijf van Vijf is pas écht gezond 😉 Maar hoe zit ’t precies?
De Spel Schijf van Vijf bestaat uit 5 categorieën. Het spelen wordt ingedeeld in creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch. Door divers spel aan te bieden, stimuleer je je kind zich te ontwikkelen op allerlei vlakken. En soms is de afwisseling vooral effe fijn voor jou. Of handig bij hangerige peuters. Al is het vervelen óók wel eens gezond. Anyways, de schijf is toe te passen bij alle leeftijden, samenspel of alleen, binnenshuis of lekker buiten. Spelen volgens de Schijf van Vijf is dus hartstikke gezond 😉
1. Creatief spelen “doe maar wat”
Bij creatief spelen of creatief speelgoed is het proces belangrijker dan de prestatie. Een soort vrij spelen, zonder regels. Zing zonder tekst of teken op een leeg vel papier. Spring en dans op je eigen manier of ren wat rond. Pak wat random dingetjes en doe daar wat random dingen mee. Je kunt je kind stimuleren om creatief te spelen door bijvoorbeeld wat potten en pannen neer te leggen en een pollepel. Of zet een muziekje op en maak de woonkamer helemaal vrij. Je kunt een uitvindingendoosje maken en deze onder toezicht geven aan je kind om te kijken wat zij ermee gaat doen.
Lees ook: “Creatief spelen: nog meer leuke dingen om te doen met een loopfiets*” en “Klei smijten, stampen en prikken. En wat je allemaal nog meer kan doen met klei“
2. Motorisch spelen “rustig of raggen”
Bij motorisch spelen gaat het met name om bewegen. Bewegen met de fijne of grove motoriek. Verzin samen een dansje of een parcours in huis. Spring op de bank, bouw een hut of priegel met kleine dingetjes of ga tekenen.
3. Constructief spelen “kan jij dit?”
Hierbij gaat het wel om het bereiken van een doel. Je kunt een opdracht uitvoeren, een probleem oplossen of iets maken volgens een plan. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van: “Wie het eerst…”. Een schatkaart maken door je huis is ook een leuke opdracht. Of los samen een puzzel op. Je kunt je kindje ook uitdagen om jouw te volgen of jou na te doen. Bijvoorbeeld op één been staan. Of ga samen trucjes doen.
4. Cognitief spelen “leren”
Dit is spelen gericht op leren, kennen, denken, inzicht en spelen met verstand. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes doen die gericht zijn op het ontdekken van de zintuigen. Wat hoor ik nu? Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Sorteer kleuren bij elkaar.
Lees ook: “Spelen met je kids in de natuur: speuren in slootjes! (Waterratjes aan wal opgelet)“
5. Sociaal spelen “saampjes”
Spelen met of voor elkaar. Neem bijvoorbeeld het thema helpen. Jij kan iets niet, en je kindje moet uitvogelen hoe hij jouw kan helpen. Of het thema samenwerken. Probeer samen een puzzel op te lossen of verzin samen een verhaal.
Bijvoorbeeld: “Toeren met je peuter: op speeltuintjesjacht en andere tips voor buiten spelen“
Coole toepassing: richt je kinderkamer in volgens de schijf
De Spel Schijf van Vijf kun je ook gebruiken om je kinderkamer in te richten. Of een creatief tafeltje of constructieve speelhoek. Is er (lege) ruimte voor sociaal of motorisch spel? Je kunt ook de speelkasten een beetje indelen volgens dit principe. Ben jij van het afwisselen met speelgoed en ligt een deel op zolder? Bied dan per afwisseling een speelgoedset aan met items uit elk van de categorieën.
Ook leuk: “Mijn eco kinderkamer wishlist“
Met de spel schijf van 5 zorgen voor een afwisselende dagindeling
Ook leuk, maak eens een afwisselende dagindeling. Doe ’s samen iets sociaals, daarna iets creatiefs etc. Speel in de ochtend buiten volgertje en maak bijv. ’s middags binnen een vrije tekening of uitdagende puzzel.
En: Met elk stuk speelgoed, kun je met een beetje creatief denken óók op 5 manieren spelen
Een geinige uitdaging voor jezelf en je kind, want je kunt met al het speelgoed ook op 5 manieren spelen.
Bijvoorbeeld met knuffels. Verzin een verhaal met de knuffels (creatief). Los met de knuffels een probleem op, zoek bijvoorbeeld de verstopte olifant (constructief). Speel schooltje en leer de knuffels bijvoorbeeld tellen (cognitief). Speel samen met de knuffels. (sociaal) Organiseer een theekransje met de knuffels en gebruik daarbij de fijne motoriek (motorisch).
Ook met een thema kun je 5 kanten op. Neem het thema “draken”. Teken een draak of hoe vuur gaat (creatief). Maak een draak van een oud laken of groen papier (constructief). Leer iets over draken (cognitief). Speel samen een draken en prinsessen verhaal (sociaal). Beeld een draak uit; spuw vuur, stamp of vlieg als een draak (motorisch).
Gebruiken jullie veel afwisseling met spelen? En op welke manier spelen jullie het liefst?
*afbeeldingen: Pixabay & Pinterest
1 Reactie
Ik volg mijn kinderen vooral in de keuze van hun spel.
Ze variëren zelf hier best wel.
Koken en tekenen, Lego en poppen,… en we gaan uiteraard naar de zwemles en de sportschool.
Dat kinderkamertje ziet er echt leuk uit!
Zo zou ik ook wel een gewild hebben, is net een mini keukenkamer.
…Ilse van Kreanimo schreef als laatst…Gynoii Wifi Babymonitor: Crèchetest! Geslaagd of niet?