Onze dochter van 3,5 jaar slaapt nog altijd met een speentje. Vanaf baby had zij veel zuigbehoefte. En het ambitieuze “wij doen geen speen” vervaagde al snel, naarmate de slapeloze nachten toenamen. Maar ergens moet die speen nu weg. Hoe pakken wij het speen weg doen aan?

Ook lezen: “Een ecologische speen voor je kindje

Ons “speenbeleid” & speen weg bij peuter

Het speentje is hier altijd alleen tijdens het slapen geweest. Het dutje en de nacht dus. Mijn vaste slaapzin is dan ook: “Kom schat, we gaan zo slapen. Lekker met je speentje en je knuffeltje”. Dan zie ik haar gezichtje ontspannen. Ik geef het speentje, en vredig vindt ze haar favoriete slaaphouding. Zo zorgeloos.

Hoe kun je dan in godsnaam die heksenrol aannemen van speentjesafpakker?! Neenee, ik doe lekker mijn kop in het zand: ..’t komt nog wel.

Wat een pech. Speen weg

Ik zit ’s avonds op de bank en manlief brengt peuter naar bed. Terwijl hij naar beneden loopt zegt hij: “Ze probeert het nu zonder speen”. Mijn hart bonst en ogen worden groot. “Huh?! Ineens? Hoe doe je dat?”, vraag ik.

“Ik heb gewoon met haar gepraat dat een speentje eigenlijk voor kleintjes is, zoals de baby die komt en dat zij al heel groot is. En dat ik helemaal geloof dat zij wel zonder speen kan slapen.” Verder mag ze papa roepen als het niet lukt. Ik ben verbaasd. Wat goed, schat!

Even later hoor ik een zachte, zielige “papaa…”

Papa gaat naar boven en ik hoor zielig gehuil. Daar gaan we dan, denk ik. Au au, mijn hart. Hij praat en probeert haar nog in slaap te aaien maar het lukt niet. “Geeft niet schat, dan proberen we het morgen weer”. Met een speentje valt ze in slaap.

Nu echt zonder speen

De volgende dag zeg ik: “jij moet haar maar naar bed brengen hoor met die speen enzo. Ik doe wel boekje lezen daarvoor”. Zo gezegd, zo gedaan. Ze was erg moe. Ik lees wat voor. We wisselen af. Ik zit vol spanning beneden met de tv op pauze (ja, ehw.. loslaten is een dingetje). Mijn man komt naar beneden en het blijft… stil.

ZO trots!!

De volgende ochtend kruipt ze bij ons in bed. Wij doen de enthousiaste vreugdedans, we zijn ZO trots op haar! En zij op zichzelf. Dat alleen al is zo mooi om te zien.

Blijft het goed gaan zonder speen?

Dag 3 gaat ook zonder speen, maar dag 4 weer met. Ze hangt echt vast in zo’n peuterdrama bui. Dag 5 en 6 gaan zonder speen. Tot dusver goed.

Wat was nou de truc, qua wegdoen speen?

Bij ons past dus het in gesprek gaan met peuter. Het samen doen en stimuleren, maar wel als zij er ook klaar voor is. Haar het volle vertrouwen geven dat ze het gewoon kan. En trots samen de successen vieren.

Verder mag ze tijdens haar dutjes thuis en op de crèche wel een speen. Als ze wilt. Hoeft niet. Tijdens deze dutjes is ze ook al bezig om zonder luier te slapen. Anders is het misschien too much. Plus, als de dutjes stoppen, stopt automatisch ook die speen 😉

Samen groeien

Iets dat ik als heel moeilijk voorzag, blijkt dus best te doen. Al gaat alle eer naar manlief uit. En ik blijf het bijzonder vinden. Dat zo samen (op)groeien met je kind.

*update: na een maand is het speentje helemaal weg! Dus ook tijdens de dutjes. Zo fijn.

Hoe en wanneer hebben jullie de speen weg gedaan? Ik ben erg benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken. Deel je ervaring en tips in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

9 Reacties

  1. Wij hebben het praten ook geprobeerd. Maar daarvoor was ze denk ik nog te jong. Want dat snapte ze wel en vond ze ook maar de verleiding om met speen te slapen aangezien hij er nog was, was te groot. Hoe wij het deden heb je kunnen lezen en ik ben er heel blij mee.. Ze slaapt echt super goed weer en doet het echt heel goed! Trotse mama.. en jij mag ook trots zijn op je grote kleine meid ????????
    …Nicole schreef als laatst…Zwangerschap | Week 15 – het geslacht is bekend!My Profile

    • Ja zeker, thanks. Dat overleggen met je kind werkt bij best wel veel dingen fijn. (maar bij sommige dingen ook echt juist niet, haha)

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.