Buiten ravotten is voor kids dé manier om lekker uit te razen en hun creativiteit de vrije loop te laten. En heb je een tuin of balkon? Dan is een eigen kinderspeelplek maken natuurlijk supercool! In dit artikel lees je over de veiligheid bij het maken van een speeltuintje in eigen tuin. Daarnaast vind je heel veel inspiratie voor speelplekken in een grote tuin, medium speeltuinen, ruimtebesparende kinderspeelplekken én mini speeltuintjes voor in een kleine tuin of op het balkon.

Inspiratie voor het bouwen van een natuurlijke speelplek in de tuin? Check dan: “De tofste groene schoolpleinen in Zoetermeer”

Hoe kun je een speeltuintje in eigen tuin maken?

Allereerst bekijk je de ruimte die je hebt. En bepaal je of het een grote kinderspeeltuin in de tuin wordt of een klein stekje. Bekijk vervolgens de voorbeelden hieronder, wat spreekt je aan? Bepaal wat je er ongeveer aan wilt uitgeven aan je speelhuisje of kinderspeelplek. Materialen kun je nieuw kopen, maar vergeet ook Marktplaats niet! Daar is altijd zoveel tweedehands en restmateriaal te vinden. Kortom:

  • Bekijk eerst de ruimte in je tuin/ op je balkon
  • Wat voor kinderspeeltuin spreekt je aan?
  • Wat mag het kosten?
Speeltuintje in eigen tuin maken

Veiligheid bij speeltuintje in eigen tuin maken

Ga je een medium/groot speeltuintje in eigen tuin maken, dan is allereerst de stevigheid belangrijk voor de veiligheid! Een goede bouwtekening helpt hierbij, maar je kunt ook een specialist inhuren. Met een betonpoer kun je je speeltoestel goed vastzetten in de grond. Het is een soort betonblok die je kunt ingraven met een soort schroefconstructie eraan. Daarop monteer je de houten pilaren goed vast. Denk maar aan veranda’s of overkappingen, ook die zet je stevig vast met een betonpoer in de grond. Met een betonpoer voor je kinderspeeltuintje staat de constructie ook een stukje boven de grond. Dit helpt bij optrekkend vocht tegen houtrot.

Betoenpoer voor de stevigheid van je kinderspeeltuin en tegen optrekkend vocht/ houtrot / speeltuintje in eigen tuin maken

Een prettige ondergrond van de kinderspeelplek in je tuin

Je kunt de ondergrond met worteldoek bedekken tegen onkruid. Kies verder voor een kindvriendelijke zachte ondergrond zoals rubberen tuintegels (zwart of kleur) of ga voor kwalitatief kunstgras. Verder is hardhout stevig en duurzaam materiaal, maar je kunt ook ander hout kiezen. Zorg daarbij voor glad materiaal of schuur het tegen splinters.

De veiligheid & ondergrond bij een speeltuintje in eigen tuin maken

  • Zelf doen of specialist inhuren
  • Een stevige constructie met een betonpoer
  • Een goede ondergrond tegen optrekkend vocht
  • Worteldoek, tegels en/of kunstgras
  • Hardhout als duurzaam materiaal
  • Schuur hout tegen splinters

Voorbeelden speeltuintje in eigen tuin maken

Bekijk hieronder toffe voorbeelden van kinderspeelplekken, speeltuintjes en speeltoestellen voor in je eigen tuin of voor op het balkon.

1. Grote speeltoestellen in een ruime tuin

Heb je ruimte voor een groot speeltoestel, dan kun je echt een stukje paradijs maken voor je kids! Lekker glijden van een toffe glijbaan, klimmen op een klimrek, springen op de trampoline (goed merk: Salta), heen en weer schommelen en spelen in een speelhuisje.

Voorbeelden van grote speeltuinen

grote speeltuin in eigen tuin maken
grote speeltuin in eigen tuin maken
grote zandbak in eigen tuin maken
groot speeltoestel in eigen tuin maken
charmant speelhuisje in eigen tuin maken
mega grote speeltuin in eigen tuin maken
grote speeltuin met glijbaan in eigen tuin maken
groot speelhuis in eigen tuin maken

Extra grote speeltoestellen

2. Medium kinderspeelplekken in een middelgrote tuin

Heb jij geen grote Amerikaanse tuin of landgoed? Nou, ik ook niet hoor 😉 Hoe geweldig ook als inspiratie, die grote speelhuizen.. de kinderspeelplekken in een medium tuin hieronder zijn wat realistischer. Een zandbak of een watertafel is daarin echt super leuk!

Voorbeelden medium kinderspeelplekken

3. Ruimtebesparende kinderspeelplekken in de tuin

Wil je de kinderspeelplek een beetje netjes in de tuin integreren? Dan zijn ruimtebesparende kinderspeelplekken in de tuin een goed idee. Maak een stylish hutje, dat als terugtrek- of verstopplekje kan dienen. Tover bijvoorbeeld een muur om naar een klimwand of krijtbord. Of maak van stevig touw een klimrek, dat je kunt ophangen en weghalen wanneer je wilt.

Voorbeelden van ruimtebesparende kinderspeelplekken

krijtbord ruimtebesparend speeltuintje in eigen tuin maken
klimmuur ruimtebesparend speeltuintje in eigen tuin maken
klimrek ruimtebesparend speeltuintje in eigen tuin maken
ruimte besparende kinderspeeltuintje in eigen tuin
ruimte besparende kinderspeeltuintje in eigen tuin
grote zandbak in eigen tuin maken

4. Kleine en mini speeltuintjes voor op het balkon

Heb jij geen grote tuin, maar een klein tuintje of een balkon? No problemo! Met een beetje creativiteit fix je zo een toffe buitenspeelplek. Maak van een dakgoot bijvoorbeeld een waterspeelplek, tover een plantenpot om tot speeltuinhuisje voor poppetjes of dino’s. En hoe cool is dat boompoppenhuis?!

Voorbeelden kleine & mini speeltuinen

een mini speeltuintje in eigen tuin maken
een mini speeltuintje in eigen tuin maken
een mini speeltuintje in eigen tuin maken
een mini speeltuintje in eigen tuin maken

Meer grote én kleine DIY kinderspeeltuintjes? Volg mijn Pinterest bord TUIN | DIY Speeltuintjes voor nog meer voorbeelden.

Mijn favoriete speeltuintje in eigen tuin

Hoe gaaf ik die grote speelhuisjes ook vind, toch gaat mijn voorkeur vooral naar de charmante kleine speelplekjes en de creatief bedachte speelmogelijkheden zoals die dakgoot waterbaan of zo’n plantenbak met kleine poppetjes voor fantasiespel. Wat is jouw favoriet? Ik hoop dat je lekker veel inspiratie hebt opgedaan enne have fun!

Wat voor kinderspeelplek (of kinderspeelgoed) heb jij voor in de tuin?

Afbeeldingen: eigen, Pinterest & Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

  1. Allemaal leuk, wij hebben in deze woning de ruimte niet meer maar toen we in Frankrijk woonden hadden we een zandbak gegraven en dan gingen we rechtstreeks bij zo’n zandbedrijf zand halen om de zoveel tijd. Gewoon met een schep en grote bakken zand halen uit van die enorme hopen. Was echt heel grappig. Voor die woning, toen we nog in Amsterdam woonden, hadden we een opblaaszwembad, een tent en een speelhuisje op ons dakterras. Dat was echt kinderparadijs haha

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.