Naast alle aantrekkelijke redenen waarom ik na 1 jaar nog steeds borstvoeding geef, is er ook één duidelijke bleghh. En dat zijn die nachten. Man, man, man.. Wat heb ik mijn nachtelijke slaap ondergewaardeerd in mijn leven zeg! Inmiddels kan ik meepraten over het snakken naar een stukje slaap met een baby. Ehm, dreumes inmiddels. Kortom, de vraag-der-vragen: Wanneer gaat mijn kind bij borstvoeding doorslapen? Nou, na 1 jaar en 3 maanden voel ik langzaamaan verandering. Tijd voor een snurk update en mijn ervaringen qua (niet-)doorslapen van een kindje met borstvoeding op een rij.

Nog even terug lezen: Ons baby slaapdrama: “last van slaapgeblek”

Wanneer gaat mijn kind bij borstvoeding doorslapen?

Deze vraag heeft mij héél veel bezig gehouden. Qua opvoeding wilde ik graag mijn dochtertje volgen in haar ritme. Dus ook qua slaap. Een liefdevol idee dat past binnen het natuurlijk ouderschap. Maar na een heleboel nachten, weken en maanden met slaaptekort, piepte ik wel anders.

Ik. Wil. Gewoon. Een. Nachtje. Doorslapen.

Wanneer gaat mijn kind bij borstvoeding doorslapen?

En wat heeft borstvoeding hiermee te maken?

Ik weet dat ik het niet zo zwart-wit mag zeggen en dat er online andere verhalen staan. Maar ik denk toch dat borstvoedingskindjes vaker in de nacht komen, dan kinderen die een flesje kunstmelk krijgen. Dit zijn in ieder geval ervaringen van mij en veel moeders om mij heen.

Ik kan allerlei redenen bedenken hiervoor. Zo is borstvoeding is lichter verteerbaar. En moeders geven vaker de borst dan een fles, omdat de borst ook een goed extra troostmiddel is. Omdat een kindje uiteindelijk gewend is om vaker in de nacht gevoed te worden, “leert” het ook minder goed doorslapen.

borstvoeding, tepel bijten, tepelzalf, kloven

Dus hoe gaat het nu bij ons (na 1 jaar en 3 maanden) met slapen en borstvoeding?

De échte nachtvoedingen met de borst zijn verleden tijd. Maar mijn dochter wordt nog wel elke avond/nacht 1 á 2 keer wakker. Gelukkig gaat ze na een slokje water gelijk weer slapen. Ik ga er dus nog wel uit, maar heel kort en slaap daarna weer gelijk in.

Overdag doet ze trouwens nog twee dutjes van ongeveer een uur. Eentje rond 10 uur ’s ochtends en eentje rond twee uur. Holladiejee mommytime, denk ik altijd als ik blij springend de trap afloop rond deze tijdstippen.

Tips bij de vraag: wanneer gaat mijn kind bij borstvoeding doorslapen?

Terugkijkend kan ik bij het onderwerp doorslapen en borstvoeding mijn eigen grootste lessen delen, als tip.

1. Voor de eigenwijze en perfectionistische moeders: doe dutjes!

De grootste tip die ik kan geven aan hele eigenwijze en perfectionistische moeders (ahum, like-me, dus) is: pak zoveel mogelijk je rust. Gun jezelf een heerlijk luxe kussen of speltkussen, waar je je hoofd zo veel en vaak mogelijk oplegt waar mogelijk. En dan bedoel ik niet nadat je de afwas of andere huisklusjes hebt gedaan. Nee, je eigen dutjes behoren in deze tropenjaren tot prioriteit!

Wanneer gaat mijn kind bij borstvoeding doorslapen?
Doe je eindelijk een dutje, krijg je een vinger in je oog 😉

2. Stop vergelijken

Nummer twee is: stop vergelijken. Ik kon het moeilijk verkroppen om te horen dat andere baby’s al zo snel doorsliepen en blablabla. Positief omdraaien helpt. Niet kijken naar wat bij mij niet zo fijntjes is, maar bijvoorbeeld benoemen dat ik zo blij ben met dat ik borstvoeding kan geven. Of dat mijn kindje gezond is. Etc.

3. Check je eigen grenzen

Waar ik veel moeite mee had is het volgende. Ik wilde graag mijn dochter volgen, dat leek mij goed. Maar eigenlijk ging het op een gegeven moment over mijn eigen grenzen. Ik heb zelf ook slaap nodig. Pas veel te laat, ben ik hierin strenger geworden en heb ik haar toch laten huilen. Even voor de duidelijkheid, ik ben er NIET voor om kleine baby’s te laten huilen. Het is hun vrijwel enige communicatie manier. Maar na een langere periode (hier dus > 1 jaar), heeft het ons wel geholpen. Hoe zeer het ook tegen mijn moederhart in ging. Ik kon niet meer.

4. Loslaten en geloof de clichés: ze gaan vanzelf wel.. doorslapen dus, maar wat kun je nu nog zelf doen?

Hoe kun je iets loslaten? Nou, ik kan dat soort dingen in ieder geval niet zo goed. Dat ze gaan doorslapen uiteindelijk, kan ik je nu wel vertellen. Maar wat heb jij er aan? Geen reet 😉 Mijn laatste tip wat wij er nog aan konden doen is: teamwork!

Wij hebben veel gepraat over hoe kapot en moe wij waren. Hieruit maakten wij een goede afspraak: teamwork. Wanneer de ene ouder de nacht deed, mocht (moest) de ander zich echt afsluiten. Zo kwam diegene in ieder geval aan zijn rust. Ook spraken we af dat we de ander wél zouden wakker, als je helemaal doorgedraaide van moeheid.

Lees ook: “Mijzelf terugvinden na de eerste tropenjaren met kids”

Lief universum ik beloof in deze snurkupdate plechtig, dat ik elke toekomstige snurk-date dankbaar zal omarmen! Weltruste ZzzZzzzz…! Deel ook jouw verhaal: Heb jij veel (last van) slapeloze nachten met je baby of dreumes?

Afbeelding Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.