Een beetje huiverig over de slimme meter, gezien de privacy en mijn zonnepanelenwens, ben ik wel. In dit artikel lees je objectief over de slimme meter. Wat is de slimme meter en ben je nou wel of niet verplicht er één te nemen? Wat heb je eraan en wat zijn de nadelen? In deel twee lees je over slimme meters en zonnepanelen. 

Wat is een slimme meter?

In jouw meterkast zit een meter die je energieverbruik meet. De slimme meter is een nieuw type (gas en) energiemeter. De standen kun je net als bij de oude meter direct van het display aflezen. Er zit ook een lokale poort (soort telefoonstekkertje) zodat je de data zelf kunt koppelen aan je eigen WIFI, pc, thermostaat of een energieverbruiksmanager*.

Met een slimme meter worden de standen automatisch 6x per jaar (elke 2 maanden) doorgegeven aan je netbeheerder. Dit gebeurt via GPRS (een techniek met een constante internetverbinding waarbij data verzonden en ontvangen wordt).

Lees ook: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers 2019)

Wordt een slimme meter verplicht?

Vanaf begin 2015 krijgt elk huishouden een slimme meter aangeboden. Voor het einde van 2020 heeft iedereen zo’n aanbod ontvangen.  De overheid streeft ernaar om vóór 2020 vrijwel alle oude meters te laten vervangen door slimme meters. Je hoeft het in principe niet aan te vragen, maar dit kan tegen betaling wel. De netbeheerder* installeert de slimme meter. In de meeste gevallen is dit gratis.

LET OP: de slimme meter is niet verplicht. Je kunt de uitleesfunctie uit laten zetten en je kunt hem weigeren. De oude draaischijfmeter kan blijven hangen totdat deze stuk gaat. Dan wordt deze vervangen door een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is. Wil je later toch wel een slimme meter dan mag de netbeheerder daar kosten voor rekenen.

Ook leuk: “Zoek een groene energie maatschappij ZONDER genaaid te worden met sjoemelstoom

En wat is er slim aan een slimme meter?

Slim voor de energieleverancier*: de data (het energieverbruik) komt automatisch binnen. Netbeheerders communiceren dit dan aan jouw energieleverancier voor de eindafrekening. Energieleveranciers kunnen hierdoor makkelijker inspelen op vraag en aanbod.

Slim voor jou: je krijgt beter inzicht in je eigen energieverbruik. Maar alleen als je er een bepaalde applicatie (de energieverbruiksmanager) aan koppelt, want de slimme meter zelf houdt alleen standen bij en geeft deze door aan je netbeheerder.

slimme-meter

Al die data door de lucht. Zijn slimme meters veilig?

Er bestaan wetten* die je privacy beschermen. Het uitgangspunt hierbij is dat de meterstanden alleen voor het doel gebruikt mogen worden waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Het is verboden om de standen voor een ander doel te gebruiken. Een kanttekening is wel dat er dus apps bestaan die jouw verbruik met die van de buren vergelijkt. En andersom…

LET OP: Het is mogelijk dat je geen toestemming geeft om de meterstanden elke twee maanden op afstand te laten uitlezen. Dan meet je de standen net als voorheen zelf op. Dit moet je wel zelf aan je netbeheerder doorgeven.

Lees ook: “Tips om je energieverbruik te verlagen. Mijn eindnota was om te janken!

Wat heb je aan de slimme meter?

Je hoeft je eigen meterstanden niet meer door te geven. Dit gaat automatisch. Je kunt je slimme meter koppelen aan computers of energieverbruiksmanagers om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik om te besparen. Energie standen zijn nauwkeuriger af te lezen dan bij de huidige draaischrijfmeter.

Wat zijn de nadelen van een slimme meter?

De slimme meter kan al met al een hoop data over je verzamelen. De hoeveelheid energie dat je verbruikt, op welk tijdstip, misschien wel wanneer je wel of niet thuis bent. Hoe veilig de systemen ook zijn, hackers zijn er ook. De slimme meter is vooral slim voor de energiebedrijven, die de gegevens nu automatisch door krijgen. Als je zelf energie wilt besparen kom je al een heel eind met gezond verstand en wat tellen in Excel. Daar heb je in principe geen slimme meter voor nodig. Met GPRS heb je daarnaast (nog meer) continue straling in huis. Tot slot, je oude meter werkt nog wel maar wordt toch vervangen en vernietigd, echt duurzaam is dit niet.  

slimme-meter

bron: slimmemeters.nl

Begrippenlijst

* Een energieverbruiksmanager is een product/dienst waarvan je dagelijks je gespecificeerde energieverbruik af kan lezen. Slimme thermostaten zijn apparaten waarbij je bijvoorbeeld de verwarming kan instellen of deze op afstand kunt besturen via een app. Denk aan Toon, Anna, Nest, Nefit, ICY, Honeywell.

*De netbeheerder is eigenaar van alle gas- en elektra leidingen in een regio en onderhoudt dit. Zij zijn verantwoordelijk voor de (slimme) energie meters. Je kunt je netbeheerder niet kiezen. Zij plaatsen de meters en lezen deze uit. Zij bepalen de netwerkkosten. Zijn kunnen je aan- en afsluiten. En hier regel je je teruglevering in geval van zonnepanelen.

* De energieleverancier levert jouw gas en elektra dat door deze leidingen loopt. Deze maatschappij kies je altijd zelf. Van hen ontvang je je energierekening. Zij regelen je elektra bij verhuizen en gaan over grijze of groene stroom. Hier wijzig je je persoonlijke gegevens. Zij bepalen de energiekosten, gaan over betalingsregelingen en geven je je verbruiksoverzicht.

* Wetten die je privacy beschermen Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland (brancheorganisatie gezamenlijke netbeheerders).

Bronnenlijst 

Heb jij een slimme meter gekozen?

Hoe denk jij over slimme meters? Goed of onzin?

Lees ook: “Groene energie: wat zijn biomassa en biogas precies?

In het volgende artikel bespreek ik dus in hoeverre het slim is om een slimme meter te nemen bij zonnepanelen. Heb jij voor de slimme meter gekozen? Waarom wel of niet? Hoe is je ervaring als je er al een tijdje één hebt hangen? Praat mee in de reacties hieronder.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Wij hebben hem sinds een paar weken en vind het eigenlijk wel handig. Alleen viel het samen met de jaarafrekening, meterstanden waren door hun doorgegeven maar bleef herinneringen krijgen. Zelfs nog nadat ik de jaarafrekening had ontvangen…
  …Linda schreef als laatst…5 hygiëneregels die ik mijn kinderen aanleerMy Profile

 2. Ik hou van data. Helemaal van big data zoals dit. Je zou er vanuit moeten kunnen gaan dat door de privacy wetten je data veilig is. Ik geloof dat. Maar ik kan best begrijpen dat niet iedereen er zo over denkt.
  …Elisabeth schreef als laatst…Doet ‘ie het nog?My Profile

  • Lori Reply

   Ja, ik vind data ook wel erg interessant, maar dat commerciële (misbruik) van tegenwoordig overdekt dat wel een beetje met een zwart laken. Het blijft afwegen elke keer.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.