Vanaf begin 2015 krijgt elk huishouden een slimme meter aangeboden. Voor het einde van 2020 heeft iedereen zo’n aanbod ontvangen. De overheid streeft ernaar om vóór 2020 vrijwel alle oude meters te laten vervangen door slimme meters. Overigens is een slimme meter niet verplicht. Wat is nou precies die slimme meter? Hoe zit het met de voor- en nadelen? En waarom gaan wij deze slimme meter weigeren?

Lees ook: “Tips om je energieverbruik te verlagen. Mijn eindnota was om te janken!”

Wat is een slimme meter?

In onze meterkast zit een meter die het energieverbruik meet. De slimme meter is een nieuw type (gas en) energiemeter. De standen kun je net als bij de oude meter direct van het display aflezen. Er zit ook een lokale poort (soort telefoonstekkertje) zodat je de data zelf kunt koppelen aan je eigen WIFI, pc, thermostaat of een energieverbruiksmanager.

Met een slimme meter worden de standen automatisch 6x per jaar (elke 2 maanden) doorgegeven aan de netbeheerder. Dit gebeurt via GPRS (een techniek met een constante internetverbinding waarbij data verzonden en ontvangen wordt).

Iedereen krijgt op een gegeven moment het aanbod van de slimme meter. Het is in de meeste gevallen gratis. De netbeheerder installeert de slimme meter.

Lees ook: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers)

Wordt een slimme meter verplicht?

De slimme meter is niet verplicht. Neem je de meter wel, dan kun je ervoor kiezen om de uitleesfunctie uit te laten zetten. Ook kun je de slimme meter weigeren. In dat geval kan de oude draaischijfmeter blijven hangen totdat deze stuk gaat. Hierna wordt deze vervangen door een digitale meter, die niet op afstand uitleesbaar is. Wil je later toch een slimme meter? Dan kan de netbeheerder daar kosten voor rekenen.

Ook leuk: “Zoek een groene energie maatschappij ZONDER genaaid te worden met sjoemelstoom

Is het slim om een slimme meter te nemen?

Wat is er eigenlijk zo slim aan een slimme meter?

Slim voor de energieleverancier

De data (het energieverbruik) komt automatisch binnen. Netbeheerders communiceren dit dan aan jouw energieleverancier voor de eindafrekening. Energieleveranciers kunnen hierdoor makkelijker inspelen op vraag en aanbod.

Slim voor de gebruiker

Met een slimme meter krijg je beter inzicht in je eigen energieverbruik. Maar alleen als je er een bepaalde applicatie (de energieverbruiksmanager) aan koppelt, want de slimme meter zelf houdt alleen standen bij en geeft deze automatisch door aan de netbeheerder.

slimme meter weigeren

Wat zijn de voor- en nadelen van een slimme meter?

Wil je dat de data automatisch wordt doorgestuurd of houd je dit liever zelf bij? Wil of heb je zonnepanelen? Dan is het ook verstandig om even te lezen of de slimme meter bij zonnepanelen wel zo slim is?

Al die data door de lucht. Zijn slimme meters veilig?

Er bestaan wetten die je privacy beschermen. Het uitgangspunt hierbij is dat de meterstanden alleen voor het doel gebruikt mogen worden waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Het is verboden om de standen voor een ander doel te gebruiken. Een kanttekening is wel dat er dus apps bestaan die jouw verbruik met die van de buren vergelijken. En andersom…

LET OP: Het is ook mogelijk om geen toestemming te geven om de meterstanden elke twee maanden op afstand te laten uitlezen. Dan meet je de standen net als voorheen gewoon zelf op. Dit moet je wel zelf aan je netbeheerder doorgeven.

Wat heb je zelf nou echt aan de slimme meter?

Je hoeft je eigen meterstanden niet meer door te geven. Dit gaat automatisch. Je kunt je slimme meter koppelen aan computers of energieverbruiksmanagers om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik, om te besparen. Energiestanden zijn nauwkeuriger af te lezen dan bij de huidige draaischrijfmeter. Al zijn daar ook dubbele verhalen over.

Lees ook: “Groene energie: wat zijn biomassa en biogas precies?

Wat zijn de nadelen van een slimme meter?

De slimme meter kan al met al een hoop data over je verzamelen. De hoeveelheid energie die je verbruikt, op welk tijdstip, misschien wel wanneer je wel of niet thuis bent. Hoe veilig de systemen ook zijn, hackers zijn er ook.

De slimme meter is vooral slim voor de energiebedrijven, die de gegevens nu automatisch door krijgen. Als je zelf energie wilt besparen kom je al een heel eind met gezond verstand en wat tellen in Excel. Daar heb je in principe geen slimme meter voor nodig. Met GPRS heb je daarnaast (nog meer) continue straling in huis. Tot slot, je oude meter werkt nog wel maar wordt toch vervangen en vernietigd, echt duurzaam is dit niet.

Voor nu doen wij de slimme meter weigeren

Echt nodig heb ik de slimme meter nu zelf niet. Wij gebruiken de analoge meter wel eerst op. Daarbij, vervangen kan altijd nog. Qua data en straling heb ik daarnaast onvoldoende technisch verstand, maar mijn gezonde verstand zegt doe maar zo min mogelijk. De slimme meter weigeren was overigens geen probleem, al keken ze wel raar op (-:

Lees ook: “Is een slimme meter bij zonnepanelen, wel zo slim?”

Hoe denk jij over slimme meters? Waarom kies je er wel of niet voor? En hoe is het in de praktijk, als je er al een tijdje één hebt hangen? Deel je ervaring en praat mee!

Afbeeldingen Pixabay, artikel update 2021 (origineel 2015)

Begrippenlijst

* Een energieverbruiksmanager is een product/dienst waarvan je dagelijks je gespecificeerde energieverbruik af kan lezen. Slimme thermostaten zijn apparaten waarbij je bijvoorbeeld de verwarming kan instellen of deze op afstand kunt besturen via een app. Denk aan Toon, Anna, Nest, Nefit, ICY, Honeywell.

*De netbeheerder is eigenaar van alle gas- en elektra leidingen in een regio en onderhoudt dit. Zij zijn verantwoordelijk voor de (slimme) energie meters. Je kunt je netbeheerder niet kiezen. Zij plaatsen de meters en lezen deze uit. Zij bepalen de netwerkkosten. Zijn kunnen je aan- en afsluiten. En hier regel je je teruglevering in geval van zonnepanelen.

* De energieleverancier levert jouw gas en elektra dat door deze leidingen loopt. Deze maatschappij kies je altijd zelf. Van hen ontvang je je energierekening. Zij regelen je elektra bij verhuizen en gaan over grijze of groene stroom. Hier wijzig je je persoonlijke gegevens. Zij bepalen de energiekosten, gaan over betalingsregelingen en geven je je verbruiksoverzicht.

* Wetten die je privacy beschermen Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland (brancheorganisatie gezamenlijke netbeheerders).

Bronnenlijst 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

  1. Ik hou van data. Helemaal van big data zoals dit. Je zou er vanuit moeten kunnen gaan dat door de privacy wetten je data veilig is. Ik geloof dat. Maar ik kan best begrijpen dat niet iedereen er zo over denkt.
    …Elisabeth schreef als laatst…Doet ‘ie het nog?My Profile

    • Ja, ik vind data ook wel erg interessant, maar dat commerciële (misbruik) van tegenwoordig overdekt dat wel een beetje met een zwart laken. Het blijft afwegen elke keer.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.