Moeders hebben een druk leven. Naast voor jezelf zorgen ben je verantwoordelijk voor je kinderen. Daarom is het niet meer dan logisch dat je af en toe het gevoel hebt dat je geen energie meer hebt. Maar wanneer je erg druk bent, kun je last hebben van een slechte nachtrust of is het lang niet altijd even gemakkelijk om de slaap te vatten. Een goede nachtrust biedt vaak uitkomst.

Ook leuk: “Hoe krijg ik meer energie, als ik mij een beetje futloos voel als moeder?”

Waarom een druk leven leidt tot een slechte nachtrust

Je zou verwachten dat je goed slaapt wanneer je overdag druk bent en veel energie verbruikt. Over het algemeen klopt dat. Maar er zijn periodes waarin je lichaam niet tot rust komt. Daar zit een mentaal aspect aan verbonden. Je bent in feite zo actief dat je lichaam het lastig vindt om terug te schakelen, zelfs wanneer je in bed ligt. Met een slechte nachtrust als gevolg.

Daarnaast brengt het ouderschap – naast een slechte nachtrust – een hoop zorgen met zich mee. Hierdoor lig je ’s avonds in bed te piekeren, terwijl je eigenlijk slaap nodig hebt. Ook weet elke ouder dat het moeilijk is om in een vast ritme te komen. Met name in het geval van zuigelingen en jonge kinderen die ’s nachts om je aandacht vragen.

Frustrerend: ’s nachts wakker liggen en overdag moe zijn

Een groot deel van de Nederlanders kampt met slaapproblemen of een slechte nachtrust. Onder moeders met jonge kinderen is het aandeel nog een stuk groter. Het is erg vervelend om ’s nachts lang wakker in je bed te liggen. Vooral wanneer je hier meerdere keren per week, of zelfs elke nacht, mee te maken hebt.

Overdag heb je hierdoor alleen maar minder energie voor je uitdagende leven. Je gaat minder goed om met druk en het is op bepaalde momenten lastig om positief te blijven. Het gevolg is dat je nog meer stress ervaart en de slaapproblemen alleen maar toenemen. Gelukkig is er een manier om de cirkel te doorbreken!

slechte nachtrust

Milde slaapmiddelen zijn in Nederland vrij verkrijgbaar

Er zijn veel medicijnen, kruiden en hulpmiddelen om in slaap te komen en beter door te slapen. Een groot deel hiervan is gewoon vrij verkrijgbaar. Je hoeft dus niet langs een arts voor een recept. Hierdoor bepaal je helemaal zelf wat voor jou werkt en ben je van niemand afhankelijk. Bovendien zitten aan slaapmiddelen die je zonder recept koopt veel minder bijwerkingen. Interesse? Lees er meer over op HappyHealthy!

Ook leuk: “Lijst gezonde drankjes voor kids (+ tips, inspiratie en variatie voor genoeg drinken)”

Gastblog / afbeeldingen: Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.