Slaapgebrek is een van de ergste dingen. Een soort marteling, je kunt er namelijk letterlijk gek van worden. Over slaapgebrek wordt gezegd: “Op lange termijn krijg je moeite met functioneren. Je weerstand, eetlust en sekslust verminderen. Daarnaast kan je je depressief gaan voelen, stemmingswisselingen, enz.” En laat het nou net dat kleine wonder zijn, die ons daarmee laat kennis maken.

Van baby slaapdrama overdag, geen last

Tijdens het eerste half jaar gaan de korte slaapjes overdag gewoon goed. Babygirl slaapt dan veelal in de box, schommelstoel of in de ledikant die op onze slaapkamer staat. Ze slaapt zo’n 30-45 minuutjes per keer. Prima.

Maar dan ’s avonds..

Na 18.00 uur was het in slaap komen altijd een drama. Haar laten huilen vind ik erg moeilijk en doe ik liever niet. Ik voel me dan zo’n slechte moeder. Alsof ik haar negeer. Na zo’n baby slaapdrama in de avond, valt ze pas om 23.00 uur in slaap. Vervolgens komt zo ‘s nachts ook nog een keer of wat voor de borstvoeding. Veel aaneengesloten uurtjes slaap hebben we dus niet.

Hoe gaan wij om met baby slaapdrama?

We zitten er allebei regelmatig doorheen. Onze gouden tip dat enigszins werkt: wisseldiensten. De een zorgen, de ander slapen. En we maken de afspraak dat als de een het niet ‘trekt’, dat we dat de ander laten weten, zodat je wel met een gerust hart even kan slapen.

Ze slaapt tussen ons in

Daarnaast slaapt ze tussen ons in. Het voeden ‘s nachts vind ik geen probleem, mits ze daarna weer inslaapt. Wat ik zwaar vind, is als ze een lange tijd wakker is na zo’n nachtvoeding. Dan ben ik zó moe en de gedachten dat ik morgen weer vroeg moet opstaan om op werk te presteren, maakt me gek. Daarnaast vind ik het ook irritant als ze om het half uur even huilt om de speen of iets..?

slapen

Slapend zijn ze zo lief hè 😉

Slaapgeblek, ik kan niet meer normaal functioneren

‘’ Te weinig slaap zorgt op korte termijn voor concentratieproblemen, een korter lontje, slecht humeur en je hebt minder behoefte aan sociale contacten. Je ‘gaat’ op de automatische piloot. ’’

Ja, mooi. Je kunt doen alsof het niet zo is, maar maanden slecht slapen, gaat echt niet in je koude kleren zitten. Voor nu zijn mijn prioriteiten voor het kindje zorgen en goed functioneren op werk. Al het andere schuift naar de achtergrond. Ik laat het niet snel zien, want ik wil me niet laten kennen.. maar er hebben heel wat traantjes gevloeid thuis bij manlief dan. Ik voelde me echt afgestompt gewoon..

Misschien moet je gewoon even wennen

Langzaam went het (een beetje). De ene nacht gaat natuurlijk beter dan de ander, maar meer dan 3 uur achtereen slapen? Nee hoor! Het is slopend, die eerste maanden. Na 5 maanden gaan we naar minder voedmomenten in de nacht. Het wordt eindelijk normaal, yes! Niet dus. Vervolgens zitten we in een mega-drama-dramasprong rond 6-7 maanden. Toen hebben we het 6 weken écht zwaar gehad, 2 uur aaneengesloten slapen was echt een luxe.

Ook lezen: “Doorslapen en toch piekeren”

En nu na 10 maanden?

Ik moet afsluiten door te zeggen dat we echt een heerlijk kind hebben. Altijd vrolijk, gezond, mooi en lief. Als dit het enige is, dan neem ik voor lief. Denk ik 😉 Gelukkig gaat het nu een beetje stabiel. We zitten op 10 maanden. Geen sprong, geen gekke dingetjes, tandjes komen door zonder al teveel ellende en het slapen? Rond 8 uur gaat mevrouw haar nacht in. Dan komt ze uit bed rond half 8 ’s ochtends. Ze komt echter wel nog steeds om de 3-4 uur voor een voedings-/mamamomentje in de nacht, maar ze slaapt dan direct weer in.

Lees ook ons, een beetje demotiverende, slaapdrama vervolg.

En mijn functioneren? Pff.. Ik kan in ieder geval slaapgebrek weer op een normale manier spellen.. Hoe ga jij om met slapeloze nachten?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Leuk stukje.. Ben ook erg benieuwd hoe t ons vergaat…
  Heb al wat slaapgebrek gehad tijdens de zwangerschap dus al kleine gewenning als je daar van kunt spreken!
  …Nicole schreef als laatst…The thankful project #1My Profile

 2. Jaylen is nu 2,5 en ik kan nu pas voor 95% zeggen dat hij goed slaapt! Het komt wel en ik mis soms zelfs die mamamomentjes snachts haha.
  …Sharmayne schreef als laatst…SpringMy Profile

 3. Het gras is altijd groener aan de overkant. Bijna elk kind lijkt door te slapen behalve die van mij denk ik soms. Maar echt het tegendeel is vaak waar. En uiteindelijk komt goed. Hoop ik :). Fijn dat je het kunt afwisselen met manlief. Zo werkt het hier vaak ook. Alleen zo is het ook vol te houden.
  …Petra schreef als laatst…Van bezorgd naar overbezorgdMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.