Onze kleine onschuldige kleutergirl tekent ineens piemels en vindt geslachtsdelen zeer interessant. Ze geeft kusjes aan vriendjes op school en heeft het over verliefd zijn. Daar is het dan: het begin van de seksuele voorlichting aan kleuters. Oh oh, hoe pak ik dit aan? Welk seksuele (voor)beeld wil ik schetsen?! En welke boeken kunnen mij daarbij een handje helpen 😉

Zo pakken wij de seksuele voorlichting aan kleuters aan

Allereerst, wélk voorbeeld wil ik eigenlijk schetsen? In ieder geval dat liefde en seks normaal zijn, het moet leuk zijn én je moet je grenzen goed kunnen en durven aangeven. En ik wil dat er in een veilige setting open over gepraat kan worden. Dat kan ik alleen meegeven, als ik mezelf ook zo opstel.

Iets met voorbeeldfunctie enzo 😉

Benoem het beestje bij de naam

Hier hebben we het over piemels en poes. Maar ook gewoon vagina. Ik praat over geslachtsdelen als normale lichaamsdelen, zoals een enkel of rug. Manlief vindt het iets lastiger, wat hij ermee aan moet.

Ook leuk: “Peuterdochters en piemels (synoniemen voor geslachtsdelen)”

Je vagina is speciaal van jou

Wel zeg ik dat haar vagina speciaal van haar is. Naakt rondlopen is thuis prima, maar buiten hoort dat niet zomaar. Ook mag zij beslissen wie daar wel of niet aankomt. En als ze er zelf aan wilt zitten mag dat gewoon. Niet overal, wel bijvoorbeeld op haar eigen kamertje.

Een piemel is reuze interessant

Als mijn dochter wilt helpen haar broertje verschonen, is dat piemeltje natuurlijk erg interessant. Ook hier benoem ik dat zij er niet aan mag zitten, omdat iemand daar eerst toestemming voor moet geven. Net zoals bij jou. Je moet allebei akkoord kunnen geven, en dat kan een baby niet. (en buiten dat, het is je broertje).

“Verliefd op een meisje, dat kan toch niet?” 

Zo jammer dat ik deze uitspraak uit haar mond hoorde komen. Ik heb er direct vrolijk op geantwoord: “natuurlijk wel! Meisjes kunnen op meisjes en jongens op jongens. En meisjes kunnen op jongens en andersom”. Het gaat er toch om dat je iemand heel lief vindt?

Waar komen kindjes vandaan?

Op seksuele vragen probeer ik gewoon in Jip en Janneke taal antwoord te geven. Niet al te diep hoor. Maar bijvoorbeeld: papa en mama zijn heel verliefd en daarom graag heel dicht bij elkaar. Dan gaan we knuffelen en komen er kindjes.

Mama, heb je bloed aan je poes?!

Chips! Precies wanneer kleutergirl erbij is, word ik weer voor het eerst ongesteld. Een beetje geschrokken ziet ze daar wat bloed. Ik leg uit dat dat geen pijn doet en dat meisjes die zo groot zijn als mama daar zo nu en dan wat bloed hebben.

Lees ook: “Natuurlijke anticonceptie en rotzooi-vrije menstruatie middelen”

Boektips: Een beetje hulp bij de seksuele voorlichting?

Ik vind het fijn om een beetje hulp te hebben bij de seksuele voorlichting aan kleuters. Op YouTube kijken we samen naar geboortefilmpjes van dieren en hoe een baby zich in de buik ontwikkeld. Daarnaast heb ik een speciaal kinderboek “Ik vind jou lief”, waarin onderwerpen zoals meisje-jongen, liefde en intimiteit worden besproken op een kleutervriendelijke manier. Ik zou deze boeken aanraden over het onderwerp seksuele voorlichting bij kleuters.

En hier? Ik dacht laat ik eens grappig doen en gaf het boek nonchalant aan manlief om voor te lezen tijdens zijn naar-bed-breng-beurt. Daarna rende hij briesend met rode wangen achter me aan, haha!

Lees het in: “Gênante voorleesmomenten, boek successen en de fails”

Ik vind jou lief van Sanderijn van der Doef (0-12 jaar)

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit, en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Sanderijn van der Doef is psychologe en seksuologe. Ze schreef al meerdere boeken over seksualiteit voor én over kinderen.

seksuele voorlichting aan kleuters

Seks enzo van Robie H. Harrik

Ergens tussen de negen en vijftien jaar begint het: je lichaam verandert en dat brengt vaak verwarrende gevoelens met zich mee, staat er in Seks enzo. Meisjes krijgen borsten en jongens de baard in de keel – om maar eens wat te noemen, want er gebeurt natuurlijk nog veel meer. Eerlijke en betrouwbare antwoorden op vragen over: verliefdheid, kussen, vrijen, baby’s, abortus, homoseksualiteit, gezondheid en hygiëne.

seksuele voorlichting aan kleuters

Allereerste infoboek seksuele voorlichting (4-6 jr)

Wil je liever een verhaal voorlezen? In de vorm van een verhaal over Tom, Zoe, vader en moeder komt heel summier aan de orde wat het verschil is tussen jongens en meisjes, hoe baby’s gemaakt en geboren worden. In het allereerste infoboek seksuele voorlichting speelt ook de poes Minou die net jonkies gekregen heeft, een grote rol. Grote, vrolijke tekeningen in kleur illustreren het verhaal. Het boek kan gebruikt worden om het gesprek over seksualiteit op gang te brengen en te ondersteunen.

seksuele voorlichting aan kleuters

Hebben jullie al te maken gehad met seksuele vragen of gedrag? 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.