Als working mom, vliegen onze dagen zo voorbij met al die drukte. Echt even samen spelen met je peuter – met aandacht! – laadt niet alleen je kindje op. Maar ook jou! Kies een geschikt moment. En kies iets waar jij ook plezier uit haalt. Hoe doen wij dit? Lees over ons quality momentje tijdens het avondritueel!

Lees ook: “Het afleren van haast (Heb jij veel last van haast? Ik wel!)

Als je kind continu om aandacht vraagt

Om mijn werkdagen heen, ben ik voor mijn gevoel de hele tijd bezig met peutergirl. Toch merk ik dat ze soms zo aan me trekt of op een negatieve manier aandacht vraagt. Is mijn aandacht, wel échte aandacht? Vaak zat ben ik met van alles tegelijk bezig, dus eigenlijk niet. Ik vond onze oplossing.

Een bewust momentje, samen spelen met je peuter

Wat als ik eens 1 ding tegelijk doe? Natuurlijk, soms ontkom je er niet aan, dat je door het huis heen sjeest en druk bent met 101 dingen. Maar laat ik eens een dagelijks speelmoment proberen met peutergirl, terwijl ik er echt ben. Geen afleidingen, klusjes of op mijn telefoon tussendoor.

Ook leuk: “Minder stress als moeder? Leef in het “hier en nu”

Wat is een geschikt speelmoment?

Bij ons is dat nu na het avondeten. Iedereen zit toch bij elkaar en is moe. Een beetje prikkelloos samen spelen is dan precies goed, om de tijd te overbruggen naar het bedritueel. Ik ruim de tafel af. Mijn dochter zoekt een spelletje en vervolgens zijn we een half uurtje echt met aandacht samen iets aan doen! En dat is fijn!

Leestip: “Het badritueel met een peuter en newborn in je eentje

spelen met je peuter

De keuzekast; leg er niet teveel in & wissel af en toe wat speelgoed om.

Wat is leuk voor peuter én mommy?

Tja, dat is natuurlijk ieder voor zich. Maar als je keuze biedt uit dingen die jij ook (enigszins) leuk vindt, scheelt dat al een hoop! Zo is het naspelen van een heel verhaal, persoonlijk niet zo mijn ding. Een coole treinbaan in elkaar zetten? Dat dan weer wel!

Zo laden wij onze batterij op

Je gaat al snel merken dat je energie krijgt, puur omdat je met 1 ding bezig bent. Peuter én jij hebben volledige aandacht voor elkaar. Ook al is het maar voor 20 minuutjes. En misschien merk je ook – net als ik! – dat het best lastig is om écht met 1 ding tegelijk bezig te zijn.

Bij mij was vaak de telefoon de boosdoener. Een telefoonmandje in de hal, bracht rust. Zo kun je niet telkens spieken of iets opzoeken.

Onze favorieten samen speel dingen?

Peutergirl blijkt bijna alles wel goed te vinden, als we het maar samen doen. Maar wat vind ik leuk?

Lees ook: “De Spel Schijf van Vijf; gevarieerd spelen met kids

Creatief met je fantasie

Echt bijzondere dingen kan ik niet hoor, met klei. Maar gekke monsters, zelfverzonnen dino’s en misvormde dieren, jep! En peutergirl vind ze mooi dusss 😉 Daar gaat ’t om. Als mijn dochter aan het kleuren is, pak ik gewoon mijn eigen kleurboekje erbij. Dan zitten we heel zoet samen aan tafel, haha. Soms pak ik de uitvindingendoos. Daarin bewaren we kleine rommeltjes – onee, schatten! – zoals een mini doosje, peperclips, munten, elastiekjes, kaartjes.

spelen met je peuter

Uitvindingendoos

Puzzelen met letters en banen bouwen

Samen een houten puzzel doen bijvoorbeeld. We hebben zo’n alfabet puzzel. Met letters kan ik alle kanten uit 😉 Bouwen van vormen met de Grimms regenboog, een v-tech autobaan of houten treinbaan, kan ik ook lang volhouden.

En spelletjes natuurlijk tijdens het samen spelen met je peuter

We hebben een leuk spel met vormen en kleuren. Echt een aanrader! Lotocolor (van Lilliputiens), heet dat. En het spelletje van Peppa Pig, met die kleurendopjes is ook favoriet hier.

spelen met peuter

Hou laad jij jouw batterij op, tijdens die drukke dagen? En welke peuterspelletjes vind jij zelf ook leuk om te doen? Praat mee in de reacties hieronder!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Toen Anna klein was speelden we inderdaad heel veel met klei! Nu (ze is 5) doen we ‘echte’ spelletjes en veel lego en kapla. Dat laatste ken ik pas sinds kort door school, maar dat is ook zo leuk! Oh en tekenen is ook leuk. En kaartjes schrijven. Maar dan moeten ze dus al wel kunnen schrijven 😉
    …Lilian schreef als laatst…Waarom ik (voorlopig) stop met bloggenMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.