Tijdens onze major verbouwing in het huis, moesten alle ruiten vervangen worden. Zowel op de begane grond als op de eerst verdieping. We zoeken goed glas dat ten eerste duurzaam is. Maar de prijs speelt ook mee, want een verbouwing is al duur genoeg. We zoeken uit hoe het precies zit met de verschillende types glas als je ruiten wilt vervangen voor duurzaam glas. En daarnaast willen we weten of een glaszetter extra voordelen heeft of dat we het toch zelf gaan doen.

We willen onze ruiten vervangen duurzaam glas

Als je duurzamer met je energie wilt omgaan (en je portemonnee) dan zijn isolerende ramen een goede oplossing. De ruiten van ons huis waren van enkel glas. Bij enkel glas is het zo dat als de warmte vanuit je kamer tegen het raam komt, dit als het ware door het raam naar buiten wegvliegt. Zonde van je stookkosten in de winter dus! Daarnaast kun je bij koudere temperaturen, last krijgen van condens op je raam. Heel vervelend als dat gaat druipen, en schimmelen enz.. Met nieuwe ramen gaan wij er wat dat betreft altijd op vooruit. Toch zijn er echter een paar verschillen in duurzame ramen.

Gaan we voor dubbel glas of isolatie glas HR+(++)?

Laten we eerst even de verschillen op een rijtje zetten. Dubbel glas is simpel gezegd een raam dat bestaat uit twee glasplaten, met een tussenruimte (spouw) waarin lucht zit. Deze lucht moet droog zijn, zodat er geen condens tussen komt te zitten. Misschien heb je dat wel eens gezien. Dan is een raam wazig of je ziet zelfs nattigheid zitten onderin.

Dubbel glas lijkt hetzelfde als HR++ dubbel glas. Maar het is toch anders. Er zit bij HR++ (hoog rendement glas) namelijk een extra coating tussen het glas en de isolerende tussenlaag, dat zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde. Daarnaast kan het middelste luchtlaagje bestaan uit een Edelgas in plaats van lucht. Triple glas of HR+++ glas, heeft zelfs 3 glaslagen met coating.

De standaard is nu HR++ glas. Soms is dit echter niet mogelijk bij dunne ramen. In dit geval kun je voor HR en HR+ glas kiezen. Dit is iets dunner dan HR++ glas. Maar het isoleert nog steeds beter dan “gewoon” dubbele beglazing.

Waar kun je op besparen bij een glaszetter?

Ten eerste kun je de glaszetter kosten per uur vergelijken. Als je handig bent, kun je het ook zelf doen. HR++ glas kost tegenwoordig ongeveer evenveel als dubbel glas, maar isoleert veel meer. Dus waarom zou je nog dubbel glas kiezen? Je kunt nog wel overwegen of je HR of HR++ kiest. Dit is dunner en isoleert net iets minder (maar alsnog veel meer dan dubbel glas of enkel), maar is wel iets goedkoper. En verder kun je kijken of je per se brandwerend, zonwerend en geluidswerend isolatie glas nodig hebt of niet.

Let op deze dingen bij nieuwe isolerende ruiten of als je een glaszetter inhuurt

Als je graag goede isolerende ruiten wilt in je huis, dan moet je erop letten dat je huis goed geventileerd is. Waterdamp trekt namelijk niet meer door je ruiten heen weg. Ventileer je niet goed, dan kun je last krijgen van schimmels.

Wil je een gedeelte van het glas in je huis laten vervangen? Vraag je glaszetter naar de consequenties. Soms kan er licht kleurverschil optreden en soms kan het ook gevolgen hebben voor je isolatie in huis. Vergeet tot slot niet te vragen naar de garantie bij je glaszetter in verschillende situaties.

Wil je concreet de isolatiewaarde vergelijken van de glastypes?

Dan kun je vragen naar de U waarde (eenheid: W/m2K) van het glas. Dit geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Bijvoorbeeld: Enkelglas (4mm dikte) heeft een U-waarde van 5,8. Dubbelglas (2 glasplaten van 4mm dikte) heeft een U-waarde van 2,8. En HR++ (2 glasplaten van 4mm dikte) heeft nog slechts een U-waarde van 1,1. 

Gaan wij zelf klussen of huren wij een glaszetter in?

Het zal je niet verbazen, maar natuurlijk zijn wij zelf gaan klussen. Nou ja, manlief de aannemer dus. Omdat onze kozijnen zo verrot, oud en lek waren, kiezen wij voor geheel nieuwe kozijnen. Stel dat je kozijnen nog goed zijn én dik genoeg, dan kun je ook kiezen om alleen het glas te laten vervangen. Verder was destijds HR++ de beste optie en dit paste binnen ons budget.

Kortom, een hoop +jes in dit artikel ???? Op dit moment is HR+++ de meest duurzame optie. Past het binnen je budget, ga ervoor. Wil je je ruiten vervangen duurzaam glas, maar heb je een lager budget? Dan is HR+ nog altijd beter dan dubbel glas.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Wij zijn ook voor HR++-glas gegaan bij de glasrenovatie van onze bungalow. Die is doorzon, dus veel glas. Het is het dubbel en dik waard. Je hebt de kosten er binnen een verantwoorde termijn uit. En, ja je moet natuurlijk ventileren. Daarom gaat alles elke dag 2 keer per dag 20 minuten tegen elkaar open.

  2. Inderdaad verstandig om te kijken of je huis goed geventileerd is wanneer je wil gaan voor HR glas. Een adviesgesprek met een glaszetter is dan ook een aanrader. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.