“..toen fietste mijn dochter ineens met een peuk langs het keukenraam! En daar stond ik dus.” Uhhh ja. Dat zei mijn moeder. En ik als 15-jarige? Ik durfde die dag niet meer naar huis. Ik HAAT roken, maar dat stoppen is nog niet zo makkelijk..

Lees ook: “Mijn werk: wat houdt het beroep huidtherapeut in?”

Roken is een klote verslaving!

Rond mijn 20ste deed ik een aantal stoppogingen, zonder nicotinevervangers. Ik vond het zo gênant om tijdens mijn opleiding Huidtherapie (!), telkens naar buiten te gaan voor een frisse neus (hmm.. hmm..). Stoppen lukte niet.

Toen ik na mijn studie ging werken in een bekende huidkliniek, lukte het wel om te minderen. Ik rookte niet meer op mijn werk. Wel ’s avonds. Het is een beetje raar om huidadviezen te geven, terwijl ik zelf stink naar de rook. Een beetje hypocriet, dat wel ja..

Zwanger en eindelijk stoppen!

Augustus 2012. Een zeer onverwachte positieve zwangerschapstest. En een aardig stress (lees: peuk)momentje dus. We gingen de hond uitlaten en ik stak er eentje op. IK VOELDE ME VRESELIJK. Gooide de sigaret meteen weg en het roken was klaar.

Zo makkelijk?

Stoppen, roken, stoppen, roken

Helaas. Met een los peukje hier en los peukje daar, sloop het er na een paar jaar weer in. Tijdens mijn tweede zwangerschap en daarna heb ik weer wél een lange stopperiode gehad. Maar wederom helaas.. daarna begon de ellende weer.

Websites: “IkKanStoppen” en “Ik Stop nu”

Vervolgens ben ik weer een lange periode peukvrij, maar gebruikte ik een elektrische sigaret. Zo’n damp dingetje. Of het nou gezonder is dan roken of niet, niet-roken blijft altijd beter! Het voordeel is wel dat je met een e-sigaret qua mg nicotine kunt afbouwen EN dat ik niet naar de rook stink!

stoppen met roken - e-sigaret

Roken is zó stringetje boven MIJN broek

Roken is niet alleen qua mijn beroep als huidtherapeut not done, maar ook omdat ik gezondheid en milieu zo belangrijk vind, echt de meest grote contradictie ever. Ik wil ook helemaal niet dit voorbeeld geven als moeder. Kortom, ik HAAT het, maar tegelijkertijd blijkbaar niet genoeg om er definitief mee te stoppen. Maar er komt een dag..!

En dat weet ik. Want de motiverende woorden van mijn wijze opa klinken in mijn hoofd: “De laatste keer, lukt het!”

En mijn kiddo’s? Hopelijk fietsen die later zonder peuk langs mijn raam! En het liefst ook zonder dat stringetje boven de broek, trouwens.

Update 2020, afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

13 Reacties

  • Ik had het gezien, ik ben ook trots op jou!!!!!!!!!!!!! Roken is zoooooooooo roze sokken in gele plateauschoenen

 1. Wat bijzonder dat je dit nu zo schrijft.
  Als de dagvan gister zie ik je nog fietsen . . . .
  Zo blij dat je niet meer rookt!

  xxx
  je lief, lief lief ! hebbende moeder,

  (die vroeger ook rookte, maar stopte toen ze in haaropleiding verpleegkundige leerde welk effect roken heeft op de zwangerschap . . . )

 2. Ik ben begonnen met roken in mijn studententijd. Rookte toen ik eenmaal in de horeca als bijbaantje werkte heel veel. Een jaar voordat ik zwanger was, was ik het zat en besloot ik alleen nog maar te gaan roken met een wijntje ofzo erbij. Voor de leuk dus. Zo af en toe. Tijdens beide zwangerschappen helemaal niet gerookt. Nu rook ik nog steeds af en toe. Wat ik zeg, met een wijntje erbij. Vind ik lekker. Maar vast roken, nooit meer. Bah. Die stank.
  …Maris schreef als laatst…Hernia updateMy Profile

  • Dat vind ik heel knap en sterk van jou. Ik ken mijzelf, 1 hijsje en het is klaar. Heb mijzelf dus verboden ooit nog een hijs of sigaret te nemen.

 3. Oh ik hoop die van ons ook nooit met een sigaret aan te treffen. En van dat stringetje gaan mijn nekharen ook recht overeind staan. Wie weet wat ons nog allemaal te wachten staat 🙂
  …Petra schreef als laatst…WintertypeMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.