Binnen de duurzame menstruatie producten zoals cups, sponsjes en menstruatie ondergoed, is wasbaar maandverband het populairst. En dat begrijp ik, want wasbaar maandverband vind ik zelf veel prettiger dan wegwerp maandverband of inlegkruisjes. Er bestaan inmiddels veel verschillende soorten en merken. In deze review lees je over het mooie merk Culla di Teby. Hoe zien deze wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband eruit? Is het prettig en hoe werkt het precies?

Lees ook: “Duurzame menstruatie producten tijdens je ongesteldheid (eco tampons, maandverband, sponsjes en cups)

Review | Wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband van Culla di Teby

In deze review test ik wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband van het merk Culla di Teby via de eco webshop Mooregreen. Dit wasbaar maandverband is verkrijgbaar in verschillende maten en designs. Het materiaal dat tegen de huid aan komt is GOTS gecertificeerd.

 1. Wasbare inlegkruisjes (8 euro per stuk)
 2. Wasbaar maandverband (9,50 euro per stuk)
 3. Nachtverband/ kraamverband (11/13 euro per stuk)

review Culla di Teby

1. Wasbare inlegkruisjes van Culla di Teby

Wasbare inlegkruisjes van Culla di Teby gebruik je bij afscheiding, lichte menstruatiedagen of lichte incontinentie. Ook kun je het gebruiken als “back-up” bij een menstruatie cup of sponsje. Ze absorberen ongeveer 9 ml.

De wasbare inlegkruisjes van Culla di Teby zijn gemaakt van biologisch katoen en velours. En wat zijn ze heerlijk zacht! Het inlegkruisje lijkt in de eerste instantie wel erg klein (16 x 5,5 cm) en is zelfs kleiner dan mijn hand. In mijn ondergoed klopt ‘ie qua maat trouwens wel. Misschien is dit optisch, omdat het nachtverband ernaast ligt (-:

Hoe werkt een wasbaar inlegkruisje?

Het wasbare inlegkruisje leg je dus in je ondergoed. Daarna vouw je de flapjes eromheen. Deze klik je aan elkaar vast met één drukknoopje. Het Culla di Teby inlegkruisje bestaat uit één deel, in tegenstelling tot het (nacht)maandverband, waar je nog een extra inlegger in kwijt kan. Voor zware menstruatiedagen, bijvoorbeeld.

Materialen wasbare inlegkruisjes Culla di Teby

 • Laag tegen vagina aan: 100% organisch katoen
 • Binnenlaag: 100% polyester (waterproof PUL laagje)
 • Laag tegen ondergoed aan: 96% organisch katoen en 4% elastaan

2. Wasbaar maandverband van Culla di Teby

Wasbaar maandverband (19 x 6 cm) van Culla di Teby gebruik je bij afscheiding, middel/zware menstruatiedagen of lichte incontinentie. Ook kun je het gebruiken als “back-up” bij een menstruatie cup of sponsje.

Het wasbaar maandverband van Culla di Teby is ook gemaakt van biologisch katoen en voelt zacht aan. De binnenkant tegen de huid aan bestaat uit één stuk. Aan de kant van je ondergoed zit een opening waar je een extra inlegger “pocket insert” kunt doen, voor meer absorptie. Je kunt het maandverband zonder deze inlegger gebruiken. Maar je kunt ook meerdere inleggers in het maandverband doen.

Hoe werkt wasbaar maandverband van Culla di Teby?

Het wasbare maandverband leg je dus in je ondergoed. Daarna vouw je de flapjes eromheen. Deze klik je aan elkaar vast met één drukknoopje. Na gebruik kun je het maandverband wassen en weer opnieuw gebruiken.

Materialen wasbaar maandverband Culla di Teby

 • Laag tegen vagina aan: 100% organisch katoen
 • Binnenlaag: 100% polyester (waterproof PUL laagje)
 • Laag tegen ondergoed aan: 96% organisch katoen en 4% elastaan
 • Pocket insert: 55% bio katoen en 45% hennep

3. Wasbaar nachtverband / kraamverband van Culla di Teby

Het grote verschil tussen het gewone maandverband en het wasbare nacht(kraam)verband van Culla di Teby is dat het nachtverband langer is (26 x 6,5 cm). Het loopt dus door tot je billen. Ook de pocket insert is langer.

Hoe werkt wasbaar maandverband van Culla di Teby?

Wasbaar nachtverband van Culla di Teby gebruik je bij zwaardere menstruatiedagen, lichte incontinentie of dus in de kraamweek. En dat is echt een aanrader. Ik vond wasbaar kraammaandverband na mijn tweede bevalling, zoveel fijner dat die wegwerp dingen na mijn eerste kindje. Iets vrouw-vriendelijker zeg maar 😉

Materialen wasbaar nachtverband/ kraamverband Culla di Teby

 • Laag tegen vagina aan: 100% organisch katoen
 • Binnenlaag: 100% polyester (waterproof PUL laagje)
 • Laag tegen ondergoed aan: 96% organisch katoen en 4% elastaan
 • Pocket insert: 55% bio katoen en 45% hennep

Wastips | Wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband van Culla di Teby

Voor het eerste gebruik moet je de wasbare inlegkruisjes en het (kraam)maandverband ongeveer 3 keer wassen, bijvoorbeeld met de reguliere was mee. Hiermee activeer je de absorptie. Denk maar aan nieuwe handdoeken, die je ook een paar keer moet wassen, voordat ze goed werken. Na ongeveer 7 á 8 keer wassen, bereiken ze de maximale absorptie graad.

De verbandjes kunnen bij gebruik tijdens afscheiding of urine verlies gelijk in de was. Bij menstruatie gebruik kun je het best het verbandje uitspoelen met koud water (niet warm). Doe dit voordat het bloed helemaal opdrogen, zo voorkomen je vlekken en kleurverschil.

Daarna kun je zowel de wasbare inlegkruisjes als het wasbaar (nacht)maandverband wassen op 40 graden. Het mag in de droger, maar dan wel op een lage temperatuur.

Over het merk Culla di Teby

Het 100% Italiaanse merk Culla di Teby produceert wasbare inlegkruisjes, maandverband en nachtverband. Daarnaast hebben ze ook wasbare luiers in hun assortiment en andere wasbare producten zoals billendoekjes en wattschijfjes. En, je raad het al, wasbare mondkapjes.

Conclusie

Wat ik heel prettig vind, is dat zowel het inlegkruisje als het (nacht)maandverband niet zo dik is. Het drukknoopje voel ik ook niet zitten, kortom het draagt prettig. De inleggers moest ik trouwens na de eerste keer wassen gaan zoeken tussen het wasgoed. Een wasnetje is dus wel zo fijn. Verder ben ik ook over het materiaal te spreken, biologisch katoen, heel fijn en zacht. Wat ik mis is een stringvormpje. Ik probeerde het kleinste inlegkruisje in mijn slipje te doen, maar dat is geen succes 😉 Ik zal de review na een paar maanden gebruik weer bijwerken.

Ook leuk: “Groene mama en zwangerschap; wat is er allemaal mogelijk?”

Welke merken wasbaar maandverband heb jij? En over welke ben je het meest tevreden?

Foto’s eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.