Enige tijd geleden kreeg ik van het parfumvrije huidverzorgingsmerk Derma een superfijn product: de zelfbruiner. Mijn gezicht heeft nu, ondanks de huiverige herfst hier, een gezond lichtbruin tintje. Genoeg om geen foundation te hoeven smeren. Top! Naast het positieve effect, heeft het merk Derma ook mijn interesse gewerkt wat betreft ingrediënten (jaja, huidtherapie roots). Ik review Derma en vertel je over de zelfbruiner voor mama, én over de producten uit het vegan eco huidverzorgingspakket voor baby’s en kids.
Lees ook: “Hoe vind je de beste zeep of crème voor je kind?”
Inhoud
Over Derma huidverzorging
Het huidmerk Derma richt zich vooral op mensen met een gevoelige huid en een parfumallergie. De huidproducten voor vrouwen, mannen en baby’s zijn 100% vrij van parfum, parabenen en kleurstoffen. Je kunt ook parfumvrije wasmiddelen kopen van Derma. Verder hebben alle producten het label van Asthma-Allergy Denmark en AllergyCertified en het Nordic Ecolabel. En op de Derma babydoekjes na, zijn alle producten biologisch gecertificeerd door Ecocert.

De Derma huidverzorging bestaat voornamelijk uit zuivere, natuurlijke en biologische ingrediënten, verrijkt met voedende en actieve stoffen. De zonbescherming bevat geen nanotechnologie, is waterproof en beschermt tegen AVA en UVB tot en met SPF 50. Een veelbelovend huidmerk dus!
Ook leuk: “Mijn zon adviezen als huidtherapeut (en over crèmes)!”
En hoe zit het precies met de ingrediënten? Voor PureNordic test ik in deze review Derma:
- Zelfbruinende lotion vegan (voor mama)
- Baby Olie voor huid en bad
- Shampoo en Lichaam waszeep baby
- Beschermende baby Zalf
- Baby Crème en
- Babydoekjes
Review Derma Zelfbruiner
De zelfbruinende lotion vegan van Derma zit in een tube (150 ml), smeert gemakkelijk uit en kun je voor je gezicht en je lichaam gebruiken. Ik gebruik zelf maar een klein dotje voor mijn gezicht en hals. Daarbij let ik goed op, bij het uitsmeren in mijn haargrens en achter mijn oren. Was je handen goed na het aanbrengen, omdat ook je handen kunnen verkleuren. Nu ben ik dat zelf eh, wel een paar keer vergeten, maar dat blijkt niet erg want zo snel krijg je geen bruine vlekken op je handen dus. Een goed teken, want dat duidt op een mooi subtiel product. Na 2 dagen smeren (eventueel 2x per dag) heb je echt al een mooi resultaat en vind ik het al genoeg.
TIP: Voordat je een zelfbruiner op doet, kun je 1-3 dagen van te voren zachtjes je huid exfoliëren. Hiermee verwijder je de dode huidcellen die bijna van je gezicht afvallen, zodat de zelfbruiner mooi en egaal hecht aan je huid. Want ja, het zelfbruinende stofje reageert namelijk met de eiwitten in je dode huidcellen. En je wilt dus het meest levende laagje dode huidcellen verkleuren (snap je ’t nog?). En dan heb ik nog een tip voor je. Wist je dat bij het gebruik van zelfbruiners óók vrije radicalen (die je huid verouderen) vrijkomen? De eerste paar uren na aanbrengen, is dat. Dit kun je ondervangen door een crème of serum met anti-oxidanten onder je zelfbruiner aan te brengen.
Derma Zelfbruiner (vegan) ingrediënten: Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, dihydroxyaceton, sheaboter ethylester, glycerine, natrium Acryloyldimethyltaurate / VP Crosspolymer, fenoxyethanol, benzoëzuur, dehydroazijnzuur
Ingrediënten analyse Zelfbruiner Derma: De kleur die je huid krijgt door de zelfbruiner van Derma ontstaat door het stofje DHA, dat is gebaseerd op natuurlijke, plantaardige grondstoffen (een suiker is het eigenlijk). Verder bestaat het product uit amandelolie, shea boter en glycerine. Je huid wordt er dus ook zacht van.
Review Derma eco baby pakket vegan
Het Derma Eco Baby pakket vegan is gemaakt op basis van zuivere, natuurlijke en biologische ingrediënten en deze ga ik als eerst voor je analyseren als review Derma huidverzorging. Het huidpakket voor je baby’tje bevat géén parfum, geen parabenen en geen kleurstoffen. Alle producten zijn Vegan. Bovendien worden ze als biologisch gecertificeerd door Ecocert. In het pakket zitten de volgende baby huidproducten:
- Baby Olie voor huid en bad;
- Shampoo en Lichaam waszeep;
- Beschermende Zalf;
- Baby Crème en
- Babydoekjes (niet bio).

Baby olie van Derma
Derma Eco Baby Olie (flesje 150 ml) is zacht, heeft een hydraterend effect op de delicate huid en is geschikt als massage olie en badolie voor je baby. Zelf gebruik ik bijna altijd een drupje olie in het badwater tegen het uitdrogen van de huid. Verder gebruik ik olie sporadisch op de huid. Af en toe een massage of als de kinderen een hele droge huid hebben.
Ingrediënten Baby Olie van Derma: Caprylic/Capric Triglyceride, Olus Oil, Brassica Campestris Seed Oil*, Brassica Napus Seed Oil*, Prunus Armeniaca Kernel Oil*, Tocopherol.
Ingrediënten analyse Baby Olie Derma: Het hoofdingrediënt Caprylic/Capric Triglyceride is een kunstmatige olie gemaakt van plantaardige grondstoffen. De olie wordt niet rans, is zacht en soepel en geeft een prettig huidgevoel. Daarmee combineert het in feite de voordelen van een plantaardige olie en van een vetalcohol (die in veel fabriekscrèmes worden gebruikt). Olus Oil is 100% plantaardige oorsprong gemaakt van een mengsel van natuurlijke triglyceriden. Verder zit er koolzaadolie in, abrikozenpit olie en vitamine e.
Shampoo & Lichaam van Derma
De wasgel van Derma zit in een tube (150 ml) en is geschikt voor haartjes en huid. Het is een licht schuimende zeep met aloë vera. Met (baby)zeep ben ik zelf altijd erg kritisch. Heftige schuimers (met sls bijvoorbeeld) drogen de huid erg uit. Afhankelijk van hoe vies mijn kinderen zijn, gebruik ik soms wel zeep en soms alleen een drupje badolie. Elke dag douchen/badderen is daarbij gezegd, echt niet nodig. Zonde van het water en de huid wordt er ook niet beter op (ervaar ik dan). Deze wasgel zie ik als een medium schuimer, er zijn mildere varianten voor kids mogelijk, daarom zou ik deze niet dagelijks gebruiken maar voor af en toe (en een beetje) bij vieze kindertjes.
Ingrediënten van Shampoo & Lichaam van Derma: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Sodium Coco-Sulfate, Coco-Glucoside, Glycerin**, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Benzoate*
Ingrediënten analyse Shampoo & Lichaam Derma: Aloe vera heeft veel krachtige werkingen, het ingrediënt staat ook hoog in de ingrediëntenlijst, dus dat is gunstig. Het tweede ingrediënt is discutabel Sodium Coco-Sulfate. Het is een iets mildere vorm van sls, het is een schuimer en die kan je huid uitdrogen. Niet te vaak gebruiken dus. Coco-Glucoside, is een milde schuimer en biologisch afbreekbaar. Glycerin is een huidverzachter. Sodium Chloride is een zout, wordt toegevoegd als schuimer of extra te reinigen, maar ik weet niet of dat wel perse nodig is. Citroenzuur is tot slot voor de pH en Sodium Benzoate is een conserveermiddel (discutabel).
Beschermende Zalf van Derma
De Eco Baby Beschermende Zalf is een vochtwerende zalf met verzorgende eigenschappen. De tube (100 ml) gebruik je bij gevoelige zones die in contact komen met vocht en vloeistoffen (zoals mond, luierzone). Je kunt het preventief gebruiken bij luier irritatie, omdat de zalf een beschermlaagje legt, maar de huid ook laat ademen. Qua billenzalf/beschermende zalf ben ik zelf fan van de werkzame stoffen panthenol en/of lanoline, natuurlijke stoffen en verder zo min mogelijk bij-ingrediënten.
Lees ook: “Tepelzalf tijdens borstvoeding vergelijking (welke crème bij tepel bijten en/of kloofjes?)”
Ingrediënten Beschermende Zalf Derma: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Cocos Nucifera Oil*, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Tapioca Starch*, Prunus Armeniaca Kernel Oil*, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogenated Castor Oil, Magnesium Sulfate, Lactic Acid, Sodium Benzoate.
Ingrediënten analyse Beschermende Zalf Derma: Het hoofdingrediënt Caprylic/Capric Triglyceride is een kunstmatige olie gemaakt van plantaardige grondstoffen. Aloë vera verbetert vocht, soepelheid en wordt ingezet bij wondgenezing (lees). Ook hier geldt weer: hoe puurder, hoe zuiverder en dat is altijd moeilijk te herleiden. Kokosnoot olie is voor het vochtgehalte. Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate is een afgeleide van glycerine en fungeert als emulsifier en huidverzorger. Tapioca Starch is een zetmeel, verdikkingsmiddel voor de crème. Prunus Armeniaca Kernel Oil is abrikozenpitolie als huidversteviger en gladmaker. Polyglyceryl-3 Diisostearate? Hydrogenated Castor Oil is castorolie (het ligt er een beetje eraan welke PEG, lees). Magnesium Sulfate is een bulkmiddel voor de compactheid van het product. Tot slot zorgt melkzuur voor de pH en Sodium Benzoate is een discutabel conserveermiddel.
Baby Crème van Derma
De baby crème van Derma is zacht en hydraterend en kan door alle familieleden dagelijks worden gebruikt. Persoonlijke ben ik van zo min mogelijk. En een babycrème gebruik ik dus eigenlijk echt nooit. Ja, uit gemak bij mezelf als mijn dagcrème op is 😉 Maar ik denk als het niet nodig is, dan smeer ik liever niks op het (perfecte) huidje van mijn kids. Toch kun je dit wel overwegen als je kind een extreem droge huid heeft. Al verdient het de voorkeur om eerst te onderzoeken waarom die droge huid is.
Ingrediënten Baby Crème Derma: Aqua, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Cocos Nucifera Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Canola Oil, Glycerin**, Cetearyl Glucoside, Cetearyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Tocopherol, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Citric Acid, Sodium Benzoate
Ingrediënten analyse Baby Crème Derma: Aloë vera verbetert vocht, soepelheid en wordt ingezet bij wondgenezing. Kokosnoot olie is voor het vochtgehalte. Butyrospermum Parkii Butter is een vetzuur glycerine van de Afrikaanse Shea noot. Het verzacht de huid. Ik vind het een fijn ingrediënt. Canola Oil is koolzaadolie en verzacht net zoals gylcerin. Cetearyl Glucoside is huidvriendelijke emulsifier en vochtinbrenger. Cetearyl Alcohol is een “goede” vorm van alcohol, is voor het product. Tocopherol is vitamine E (D-Alfa-Tocopherol is de “beste” vitamine E die vooral in hoge dosis goed is voor de huid, deze gewone vorm van vitamine E is meer voor het product, dan dat het wat voor je huid doet. Zeker omdat het onderin de ingrediëntenlijst staat). Sodium Stearoyl Glutamate is voor het product en voor het vocht (veilig). Xanthan Gum is een verdikkingsmiddel en geeft een zachte huid. Citroenzuur is voor de pH en Sodium benzoate is een conserveermiddel (discutabel).
Babydoekjes (niet bio) van Derma
De babydoekjes van Derma zijn voor het gezicht, de handen en voor tijdens het verschonen. De consumentenbond heeft onder andere de babydoekjes van Derma als veilig bevonden. Toch is er ook (goede) kritiek, ik zal hier verder op in gaan in de ingrediënten analyse van de babydoekjes hieronder. De babydoekjes lijken me verder prima! Maareh overweeg ook wasbare billendoekjes.. ;-)?
Ook leuk: Zal ik wasbare billendoekjes gebruiken bij wasbare luiers? (over snoetenpoetsers en billendoekjes)

Ingrediënten Babydoekjes Derma: Aqua, Glycerine, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Allantoin, Propylene Glycol, Sodium Benzoate, Tartaric Acid, Betain, Citric Acid
Ingrediënten analyse Babydoekjes Derma: Het hoofdingrediënt – naast water dan – glycerine houd vocht vast in de huid. Het zorgt dus voor een hydraterend effect. Peg-40 hydrogenated castor oil is op een dichte huid niet schadelijk, maar op een open huid mogelijk wel (lees). PEG staat overigens voor polyethyleen glycol en deze peg-40 (ricinus olie) zorgt ervoor dat olie in water oplost. Het ingrediënt allantoin is verzachtend en kalmerend voor de huid. Propylene Glycol kan mogelijk schadelijk zijn, volgens Jetske Ultee is het een stof om te vermijden, maarrr hij staat niet in het 1e derde deel, dus dan is de concentratie laag/veilig genoeg. Toch kun je als frisse criticus kanttekeningen plaatsen bij een open babybillenhuid. Sodium benzoate is een conserveermiddel (lees) en Tartaric Acid is wijnsteenzuur. Betain en Citric Acid (citroenzuur) is een pH regelaar.
Conclusie | review Derma huidverzorging
In deze review Derma huidverzorging ben ik weer een béétje uitgeweid, maar daardoor kan ik concluderen dat Derma echt zijn best heeft gedaan op de ingrediënten. Ik ben positief! De zelfbruiner vind ik superfijn en werkt goed. Ook de waszeep voor kids gebruik ik af en toe voor mij en de kinderen.
Lees ook: “Welke huidproducten gebruik ik zelf bij mijn kinderen als huidtherapeut?”
Ik hoop dat je iets hebt aan deze review Derma huidverzorging. Welke producten gebruik jij voor je kids? Ook zijn jouw tips qua eco huidmerken welkom in de reacties. Klets mee!
Afbeelding Pixabay. Als bronnen voor deze review Derma huidverzorging zoek ik o.a. in INCI-controle / natuurlijke ingrediënten / ingrediënten veiligheid / ingrediënten database / schadelijke stoffen in cosmetica. Ingrediëntenlijst Derma: *afkomstig uit de biologische landbouw. 100% van de ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong en 20% van de totale ingrediënten zijn afkomstig uit de biologische landbouw. / winactie gesloten: gefeliciteerd Marian B en Jaqueline!
5 Reacties
Derma Zelfbruiner voor deze mama die wel wat kleur kan gebruiken 🙂 manlief zal ook blij zijn dan 😀
Die fijne zelfbruiner zoals jij het omschrijft lijkt mij ook wel wat! Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig en mijn bleke gezichtje wel een beetje zat, dus ik doe graag mee.
Ik ga voor de zelfbruiner, een klein kleurtje lijkt me heerlijk!
Ik ben erg benieuwd naar het babypakket. Mijn jongste dochter Amy heeft vooral in de winter snel last van eczeem. Gebruik nu zoveel mogelijk producten zonder parfum, en andere toevoegingen. Ben benieuwd of deze producten ook geschikt zijn voor eczeem gevoelige huid. Als dat niet zo is ga ik voor de zelfbruiner;)
Heel graag het babypakket, voor de baby die onderweg is