Tijdens warm weer is een ijskoude koffie verrukkelijk. Erg leuk voor visite én makkelijk te maken. Bekijk in dit artikel het basisrecept voor zelf ijskoffie in de blender maken. De gezondere versie, uiteraard.
Ook leuk: 3x de lekkerste affogato: koffie met (room)ijs recepten
Inhoud
Gezonde variant van ijskoffie in de blender
- Kies voor hoogwaardige koffie. Dit betekent: lichtgebrand, vers en direct van de koffieboer. Cafeïnevrije koffie is ook mogelijk. Of kies biologische koffie.
- Voeg gezonde ingrediënten toe aan de ijskoffie in de blender. Neem dadels of banaan in plaats van suiker. En kies plantaardige melk in plaats van slagroom.
Zelf ijskoffie in de blender maken, is makkelijk
Het maken van ijskoffie in de blender lijkt een beetje op het maken van een smoothie.
- Je hebt dus een blender nodig.
- Voor het mixen van (grote stukken) bevroren ingrediënten of ijsblokjes gebruik je een blender met icecrush functie, anders sloop je de blender.
Mogelijkheden als je geen icecrush functie hebt: - Je kunt ook de ijsblokjes van te voren zelf crushen in een doek of zakje met een hamer - wel zo leuk (-: - Of snijd de banaan in héle kleine stukjes voordat je ze invriest. - Je kunt ook ijs crushen in een keukenmachine. En dan daarin je ijskoffie maken.
Wat moet je in huis hebben om zelf ijskoffie te maken?
1.Koffie: als basis natuurlijk
Maak twee kopjes koffie (of meer) en zet deze in de koelkast.
Je kunt allerlei koffie gebruiken; bonenkoffie, filterkoffie, Senseo, Nespresso, espresso, cappuccino, decaf. Je snapt ‘m.
2. Extra vloeistof om de ijskoffie romig te maken
Maak je ijskoffie romig door het toevoegen van een (plantaardige) melk zoals amandelmelk, kokosmelk en havermelk.
Je hebt nu ook de 'barista' variant van plantaardige melk en die schuimt dus beter voor ijskoffie.
Of kies yoghurt en/of stukjes bevroren banaan voor een nog romigere structuur.
3. Gezonde en/of lekkere ingrediënten, om te zoeten
Kies daarna de (zoete) smaakmakers zoals honing, kaneel, stevia, banaan, dadels.
4. Maak het tot slot ijzig, om tot ijskoffie te komen
Met ijsblokjes of ingevroren ingrediënten (zoals banaan), maak je vervolgens de ijskoffie ijzig.
Deze ingrediënten kun je van te voren klein snijden of plat slaan.
Leestip: Soorten duurzame rietjes op een rij; wat zijn de verschillen en welke is het best?
Basis recept voor zoete ijskoffie in de blender
Dit heb je nodig
- 2 kopjes afgekoelde koffie
- 6 dadels (OF 1 banaan OF voor minder zoet: een beetje honing)
- Eventueel: snufje kokosrasp (een halve theelepel kaneel is ook lekker)
- 1-1,5 kopje plantaardige melk (kies de ‘barista’ variant voor een romig resultaat)
- Scheutje (plantaardige) yoghurt
- 5-6 ijsblokjes (OF 1 in schijfjes bevroren banaan, OF van allebei een beetje)
Zo maak je het
- Zet twee kopjes koffie in een grote beker en laat afkoelen in de koelkast.
- Doe de koude koffie in de blender.
- Voeg de dadels (of banaan of honing) toe. En eventueel de kokosrasp.
- Voeg de melk toe.
- Blend tot er geen grote stukken meer in zitten.
- Doe dan de ijsblokjes/ banaanschijfjes erbij. Weer blenden.
- Tot slot doe je er yoghurt bij tot dat je de gewenste dikte hebt. Nog even mixen en ready!
Leuke variant ijskoffie: met cacao poeder erbij in de blender. En daarna serveren met cacoa nibs.
Kan het nóg makkelijker? Ja-ha
De basis van ijskoffie is helder. Tja, koffie en ijs 🙂
Wil je het helemaal simpel?
Dan kun je ook de avond van te voren koffie zetten en deze invriezen in ijsblokvormpjes.
Vervolgens hoef je er alleen een banaantje en wat plantaardige melk aan toe te voegen, blenden (mét icecrush-functie dan) en klaaaaarr.
Ook leuk: Hoe maak je de lekkerste smoothies uit het seizoen?
Heb jij alle ingrediënten om ijskoffie in de blender te maken in huis?
Afbeeldingen: eigen, Pixabay
1 Reactie
Dit ga ik zeker een keer maken, lekker!
…Channah schreef als laatst…Hoe ik was