In de fashion industrie waar zo veel nieuw geproduceerd wordt en zo veel wordt weggegooid, vind ik het door knappe marketing en weinig transparantie nog steeds erg lastig om duurzame keuzes te maken. De meest “groene” keuze blijft: producten (kleding) zolang mogelijk in de kringloop behouden. En gelukkig wordt tweedehands kleding shoppen steeds een beetje makkelijker. Pre-owned fashion is de nieuwste optie en ik hoop dat meer kleding webshops gaan volgen!

Lees ook “Fair fashion | Stappenplan voor eerlijke en duurzame kleding kiezen”

Het gemak van nieuwe – en ongemak van tweedehands – kleding shoppen

Voor het shoppen van nieuwe kleding, hoef ik mijn hand niet om te draaien. Het online fashionaanbod is zó groot. En alles gaat met de zoekfuncties zó easy.

Tweedehands kleding shoppen is daarentegen een stuk lastiger. Als ik in een kringloopwinkel toevallig tegen een leuk truitje aanloop, dan koop ik het wel. Maar als ik specifiek op zoek ben naar iets, tja, succes dan! Het item moet er maar net hangen, en ook nog eens in de juiste kleur, maat en pasvorm. En bij tweedehands kleding shoppen online, is het passen en ruilen juist vaak een struikelblok.

Hiertussen neuzen is voor mij trouwens wel het ultieme funshoppen 😉
Waar vind ik tweedehands kleding?

- In lokale kringloopwinkels
- Online via Marktplaats, Rebelle, TheNextCloset, Vinted
- En nieuw: via pre-owned bij de webshop zelf 

Pre-owned fashion; dat mogen meer online kleding webshops gaan doen!

Vorig jaar lanceerde Zalando pre-owned fashion: het verkopen van gebruikte kleding, goed genoeg voor een tweede leven, binnen dezelfde webshop. Op deze manier kan ik nu online tweedehands kleding shoppen met hetzelfde gemak als nieuwe kleding. En bovenal, met dezelfde betrouwbaarheid én retourmogelijkheden.

Een simpele search op maat, en tadá, keuze zat binnen het duurzame, tweedehandse (+20.000 items!)

Zelf mijn oude kleding verkopen is ook easy via pre-owned

Naast tweedehands kleding shoppen, kan ik via pre-owned ook mijn eigen oude of niet gebruikte kleding verkopen. Ahum – miskopen waarvoor ik te lui was om te ruilen bijvoorbeeld. Zalando regelt de quality-check en het gaat hup de kringloop in.

Ik vind dit een mooie manier van kleding webshops om hun “verantwoordelijkheid” te nemen voor het duurzame stukje binnen een (ja sorry,) flink vervuilde industrie.

Wat ik daarnaast heel tof vind, is dat Zalando slim gebruikt maakt van hun eigen archief. Zo kan ik via mijn “eerdere bestellingen” kleding selecteren, welke ik wil terugverkopen. Ik zie gelijk het bedrag dat ik dan ontvang als nieuw shoptegoed. En de webshop kan de mooie productfoto hergebruiken.

Tweedehands kleding shoppen online maakt een flinke sprong vooruit

In vergelijking met het eurootjeswerk van tweedehands kleding bij de lokale kringloop, betaal je voor online pre-owned fashion wel iets meer. Maar goed, de winkel heeft er ook extra werk aan. Overigens zullen er vast ook überhaupt onverkochte items tussen zitten, maar dat is dan nog steeds duurzamer dan weggooien!

Zalando maakt pre-owned fashion hip en populair. En dat vind ik een zeer goede ontwikkeling. Ik hoop dat er meer webshops volgen! En misschien, misschien, wordt pre-owned in de toekomst wel keuze nummer één, en daarna het nieuwe. Dat zou toch mooi zijn?

Ik vind tweedehands kleding shoppen ineens een stuk leuker 😉 En laat ik nu nét een “nieuw” jurkje nodig hebben voor een feest..!

Ook leuk: “Hoe begin je met kleding minimaliseren? (Het genot van 33 kledingitems per seizoen)”

Wat vind jij, moeten meer online kledingshops pre-owned gaan inzetten of denk je dat dit toch niet gaat werken? Praat mee in de reacties!

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.