Beginnen met een duurzame leefstijl kan soms overweldigend zijn. Er is zoveel aan de hand, maar ook zoveel mogelijk. Laten we beginnen met de populaire eco termen en hun betekenis.

Ook leuk: Een duurzaam thuis in de winter combineren met liefdevolle zelfzorg

Waarom wordt duurzaamheid steeds belangrijker?

In principe komt het neer op iets heel simpels.

Om te leven hebben wij de aarde nodig en zullen we met haar moeten samenwerken zodat we haar natuurlijke hulpbronnen zoals fossiele brandstof en natuurlijke bossen niet opmaken.

Er moet een balans komen tussen nemen en geven. Tussen ons als mensen en Moeder Aarde.

Populaire eco termen

Er zijn veel populaire eco termen die worden gebruikt om verschillende aspecten van duurzaamheid en milieubewustzijn te beschrijven. Maar wat betekent het nu allemaal?

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid is het vermogen om te voldoen aan de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheid te beperken van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien.

Lees ook: Duurzame manieren om aan tuingereedschap te komen*

2. Circulaire economie

Een circulaire economie is een economisch systeem dat gericht is op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van de efficiëntie door grondstoffen en producten te hergebruiken en te recyclen.

Ook leuk: Wat kun je allemaal hergebruiken i.p.v. wegwerpen? – 8 lijstjes

3. Koolstofvoetafdruk

De koolstofvoetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomen bij de productie en het gebruik van een product of dienst.

4. Biologische landbouw

Biologische landbouw is een landbouwsysteem dat zich richt op het verminderen van schadelijke effecten op het milieu en het bevorderen van biodiversiteit door het gebruik van natuurlijke middelen zoals compost en biologische bestrijdingsmiddelen.

Ook lezen: Ontsnap uit de hectiek: kom bij onze gezamenlijke moestuin (zelfpluktuin in Zoeterwoude, vlakbij Zoetermeer)

Ook leuk: Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?

5. Groene energie

Groene energie is energiebronnen die hernieuwbaar zijn en weinig of geen uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht.

6. Fair Trade

Fair trade is een handelssysteem dat zich richt op het verzekeren van eerlijke prijzen en arbeidsomstandigheden voor producenten in ontwikkelingslanden, denk aan Fair Trade koffie.

Lees ook: Eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks (vegan, Fair Trade, latex-vrij etc.)

7. Zero waste

Zero waste is een filosofie die zich richt op het minimaliseren van afval door middel van hergebruik, recycling en compostering.

8. Milieuvriendelijk

Milieuvriendelijk is de term voor producten en processen die geen schade toebrengen aan het milieu of de gezondheid van mens en dier.

Lees ook: Iets doen tegen zwerfafval + leuke (opvoed)tips met kids!

9. Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling – ontwikkeling die rekening houdt met sociale, economische en milieuaspecten om een evenwichtige en duurzame toekomst te creëren.

10. Ecologische voetafdruk

Ecologische voetafdruk – de impact van een individu of organisatie op het milieu, inclusief het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van broeikasgassen.

Bij welke term heb jij het meeste zin om aan de slag te gaan met duurzaamheid in je leven?

Afbeelding: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.