Buiten is het volop herfst, een rainy day. Wij gaan dus lekker binnen chillen, en ik zie een ideaal bakmomentje! Ik heb namelijk pompoen cakejes op het oog. Een gezonde cakejesvariant met pecannoten, appel en rozijnen. Hartig, met toch een zoetje. Zou onze allesetende kleutergirl (die ineens geen pompoen meer lust) ook enthousiast zijn? We gaan het zien ;-). Bekijk hier het herfstige recept voor pompoen cakejes met pecannoten, appel en rozijn. Daarnaast vertel ik hoe wij het leren snijden met een mes aanpakken. Want in die fase zitten wij inmiddels ook!

Andere leuke recepten met kids: “Spelt eierenkoeken maken“, “oma’s Pisang Goreng” (Indische gebakken banenenkoekjes) en “Appel-banaan cakejes”

Pompoen cakejes met pecannoten, appelstukjes en rozijnen

Pompoen cakejes met pecannoten, appelstukjes en rozijnen zijn leuk en makkelijk te maken samen met kinderen. Het is een leuke binnen-bezigheid tijdens donkere dagen en daarna kun je het als hartig tussendoortje in een herfstige bentobox schoollunch stoppen. Win-win. Ik probeer altijd een beetje voor de “gezonde” variatie afwisselende ingrediënten te kiezen, zoals rijstmelk i.p.v. koemelk en qua meel voor bijvoorbeeld (biologische) speltmeel.

De cakejes smaken smeuïg door de pompoenvulling en zachte appelstukjes. Ze zijn mooi gebonden, en proeven niet hard of droog. Verder zorgen de honing en rozijnen voor een lekker zoetje. En de pecannoten geven juist die lekkere bite. Zelf vind ik de pompoen cakejes ook heerlijk als snoepgerechtje, met een loeihete kop Russian Earl Grey erbij. Geen rainy day, die mijn bui nog verpest 😉

Tip: laat je boodschappen op een regenachtige herfstdag bezorgen door: Picnic, Plus, Coop of Albert Heijn. Luxeeee

Kinderen leren snijden in de keuken

In de kleuterfase wilt een kind leren knippen en snijden (in alles dus… *ahum* het eigen haar bijvoorbeeld). Toen ik zei dat mijn dochter in de keuken zelf mocht snijden met een “echt” mes, werd ze helemaal enthousiast. Ik vind samen kokerellen in de keuken een mooi moment voor het leren snijden, omdat ik er zelf bij ben, met aandacht.

Na de voorbereiding is de pompoen namelijk heel zacht om te snijden voor kinderen, en met een iets scherper mesje kan ze oefenen op de appel. De pecannoten worden geknipt en geplet. Want “Dat gaat het beste, mam!”. Prima, maar let op je vingers schatje! 😉

Opvoedkundig bespreek ik de volgende snij-tips. We maken een paar afspraken en ondanks de ongeduldige blik, hamer ik op de volgende punten.

  • Als je een mes in je hand hebt, moet je er altijd naar blijven kijken.
  • Maak een klauw of bruggetje van de hand, waar je niet mee snijdt. Doe je mes er onderdoor, zo kan je nooit in je vingers snijden.
  • Zorg dat het te snijden eten stevig en recht ligt. Dus de appel halveer ik eerst, en dan mag zij oefenen op de gehalveerd kant.

Pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen / kinderen leren snijden met een mes in de keuken
Alles voor zo’n trots koppie, toch?!

Recept: Pompoencakejes met pecannoten, appelstukjes en rozijnen

En dan nu het pompoen cakejes recept voor jullie. Lekkerr!

Ingrediënten voor ongeveer 15 pompoen cakejes

– 1 pompoen (oranje of flespompoen)
– 200 gram (spelt)meel*
– 100 gram (tarwe)bloem*
– 250 ml (rijst) melk*
– 2 eieren
– Flinke snuf zout
– 1 zakje baksoda (ongeveer 2 tl)
– 1,5 tl koek & speculaaskruiden
– 4-5 eetlepel honing
– 2 kleine appeltjes
– Flinke hand rozijnen
– Klein bakje pecannoten
– Handje kokos schaafsel

*Je kunt ook andere types bloem, meel en melk gebruiken.

Ingrediënten pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)
Ingrediënten pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)

Hoe maak je de pompoen cakejes?

1. Voorbereiden: oven aan en doe de pompoen er alvast in

Zet de hete lucht oven aan op 175 graden. Zet de pompoen hier alvast in en wacht een kwartiertje of voel of de buitenkant al lekker is opgewarmd. Zo kun je makkelijker de pompoen schillen! Kies je voor een flespompoen? Kan ook. Een flespompoen snijden, is wat gemakkelijker, omdat ‘ie wat zachter is.

2. Voeg de droge ingrediënten samen

In de tussentijd voeg je de droge ingrediënten samen. Roer de meel, bloem, een flinke snuf zout, het (zakje) baksoda en de koekkruiden door elkaar heen.

Droge ingrediënten bij elkaar. Recept: pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)
Doe de droge ingrediënten bij elkaar

3. Voeg de natte ingrediënten samen

Pak een andere bak voor de natte ingrediënten. Klop de eieren los en voeg daarna de melk en honing toe. Meng goed door elkaar heen.

Natte ingrediënten bij elkaar pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)
Daarna de natte ingrediënten samenvoegen

4. Schil de appels en hak de noten

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd daarna de appels in kleine blokjes. Hak of breed de pecannoten fijn. Niet helemaal vermalen, want deze brokjes zorgen voor de bite. Doe de appelsstukjes, pecannoten en rozijnen in een bak en meng ze door elkaar.

Appel, rozijnen en noten bij elkaar doen: pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)
Appels, pecannoten en rozijnen

5. Pompoen schillen en snijden

Is je pompoenschil al warm? Haal hem dan nu uit de oven. Laat de oven aanstaan op 175 graden voor je cakejes straks. Verwijder de pompoenschil en de pompoenpitten. Snijd vervolgens de pompoen in stukken en kook deze stukjes voor ongeveer 10 minuutjes. Zodra je mes er doorheen glijdt, is het prima. Giet af en laat even uitlekken. Pureer of gebruik een stamppotstamper.

6. Voeg alles bij elkaar in één beslag

Nu kun je alles samenvoegen. Schenk de bak met natte ingrediënten over de droge ingrediënten (of andersom) en roer goed door. Voeg de gestampte pompoen toe. Roer als laatst de mix van appel, rozijnen en pecannoten er door heen.

Nu kun je ongeveer 15 muffins vullen. En dat ligt natuurlijk aan de grootte van je pompoen 🙂

Alles bij elkaar doen: pompoen cakejes met pecannoten, appel & rozijnen (herfst recept met kids)
Alles bij elkaar voegen

Tip: Let op de bak tijd

Laat de cakejes ongeveer 30-60 minuten bakken op 175 graden. Het is een beetje een ruime tijd. Maar je kunt het beste na 30 minuten regelmatig kijken en met een satéprikker controleren of ze droog genoeg zijn van binnen. Als de prikker er schoon uitkomt, zijn ze goed. Geniet ervan!

Een alternatief voor de pompoen cakejes en hoe smaken ze?!

In plaats van pompoen cakejes (muffins) kun je met dit recept ook een pompoen cake maken. Of allebei! Gebruik dan een paar muffin vormpjes en giet de rest van het beslag in een cakeblik of cakevorm van siliconen. Snijd de cake in plakken. Deze kun je daarna invriezen. Lekker voor een later moment. Tot slot kun je, in plaats van suiker op de foto bovenaan, wat kokossnippers over de pompoen cakejes strooien nadat ze uit de oven komen, ter decoratie.

Lees ook: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt”

pompoen cakejes
Tatataaa, onze pompoen cakejes

En het resultaat? Onze 2 jarige knul is niet bij de cakejes weg te slaan! Ik geniet heerlijk van twee cakejes, met die hete kop thee erbij. En kleutergirl? Die is toch niet zo dol op pompoen, geloof ik. Ze eet een half cakeje. “Wel oké..”, zeg ze. Maar verder hoeft ze niet meer. En de papa des huize? Die eet mijn creaties alleen onder dwang, veel te gezond 😉 Ach ja. Zo zijn we weer lekker divers met zijn allen.

Bak jij graag cakejes met de kids? En welke (gezonde) cakejes recepten kun jij aanraden?

Afbeeldingen: header Pixabay, artikel eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.