Ik ontving zo’n leuk mailtje in mijn inbox. Het kwam van de Klimaatnerds en ze maken podcasts over verduurzamen. Nu ben ik een complete podcast-maagd, dus kom maar op, dacht ik! Deze kritische studenten doen dus interviews, waarin ze spreken met duurzame koplopers in allerlei sectoren. Ecologische mogelijkheden zijn er namelijk overal. Laat je daarom inspireren en op “groene” ideeën brengen voor in je werksector (of persoonlijke leven). Ik laat de Klimaatnerds aan het woord.

Ook leuk: “Bewuste en duurzame apps 2020 over fair kleding, (h)eerlijk eten & milieu tips

Hai jongens, vertel! Wie zijn de Klimaatnerds?

Wij zijn een groepje studenten dat gemotiveerd is invulling te geven, aan het containerbegrip duurzaamheid. Dat doen we door te praten met professionals uit het werkveld, die allen op hun eigen manier een duurzaam steentje bijdragen. We hebben alweer bijna twintig podcasts achter de rug en hebben veel geleerd. Ondertussen is mede door de podcast ook een commercieel bedrijf ontsprongen, waarbij we met bewoners en ondernemers praten om hen bewust te maken van energiebesparende maatregelen. 

We willen graag onze reis vertellen. Het is een verhaal met grappige foutjes, bijzondere locaties en vooral veel lef.

De Klimaatnerds podcasts over verduurzamen begon met twee vrienden: Joey van Loo en Liam Rozing – samen studerend, samenwonend, samenwerkend. Wij leerden elkaar kennen op de opleiding Climate & Management op de Haagse Hogeschool. Zoals de naam al weggeeft, heeft de opleiding duurzaamheid als de rode draad. De energietransitie, circulariteit, watermanagement, mobiliteit, vrijwel alles passeert de revue. Toch wilden wij meer. In duurzaamheid is wat vandaag een innovatie is, morgen alweer achterhaald. Ook hadden we zelf zo onze eigen mening over hoe verschillende duurzame onderwerpen zouden moeten worden aangepakt.

De Klimaatnerds: Liam, Davíd en Joey

De Klimaatnerd Podcast over verduurzamen ging van start

Op 6 maart 2019 werd de Klimaatnerds Podcasts over verduurzamen gelanceerd. Maar niet zonder slag of stoot. De eerste aflevering was met de toenmalige directeur van De Haagse Hogeschool. Een eerste keer iets doen is altijd spannend en het helpt niet wanneer de techniek niet meewerkt. De net aangeschafte dasspeldmicrofoontjes werden bediend met een app.

Tijdens het testen van de apparatuur drukte Joey op start en toen de podcast daadwerkelijk begon drukte hij weer op stop. Oeps! Gelukkig nam de camera zelf ook nog geluid op. ‘Aldoende leert men’ is het spreekwoord dat past bij de reis die wij toen startten.

En wat een reis is het tot nu toe geweest!

Wij zijn op ontdekking gegaan in de wereld van de duurzaamheidstransities. Van innovaties in de infrastructuur, de kledingindustrie, de bouw en de financiële sector tot aan slimmere steden en internationale betrekkingen. Het is mooi om te zien hoe verweven duurzaamheid is in alle onderdelen van onze maatschappij.

Volg de Klimaatnerds podcasts over verduurzamen of luister op Spotify

In de podcast kun je luisteren naar duurzame koplopers in allerlei sectoren

Toch bleek de grootste les dat we er nog lang niet zijn. De meeste sprekers in onze podcast zijn koplopers: bedrijven en individuen die hebben gekozen om het voortouw te nemen. Liam en Joey hopen dan ook dat de gesprekken mensen inspireren om binnen hun privéleven, maar vooral ook in hun werkzame leven, het verschil te maken.

De Klimaatnerds podcast bood ons ook een nieuwe kans. Namelijk om de wijze lessen vanuit onze opleiding en de podcast in de praktijk te brengen. Er werd ons gevraagd om een bedrijf op te zetten en een groep studenten te verzamelen met dezelfde know-how en ambitie als wij. Daarvoor zouden we een maand de tijd hebben. Zo’n kans laat je natuurlijk niet schieten.

Het bleek uiteindelijk niet om een maand te gaan, maar om twee weken. Gelukkig schoot een derde huisgenoot te hulp. Het duo werd een trio. David van Leeuwen, met ervaring uit de kredietwereld en een achtergrond als student International Business en Management, bood waardevolle hulp bij een aantal zakelijke aspecten waar Joey en Liam nog geen ervaring mee hadden.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De Klimaatnerds podcasts over verduurzamen en Klimaatnerds v.o.f. zijn beide nog steeds in bloei. Onze droom is nu om in het hele land een studentennetwerken op te zetten onder de vlag van Klimaatnerds v.o.f.. We zijn onze lef dus nog niet verloren en zo kunnen jongeren meer doen dan staken, maar juist werken aan de verduurzaming van Nederland.

Daarnaast hopen we met de Klimaatnerds podcasts over verduurzamen mensen mee te blijven nemen in hun reis, zodat de kennis niet alleen terecht komt bij een select groepje. We hebben iedereen nodig, want de wereld draait door met óf zonder ons.

Meer leren over duurzame organisaties en ideeën!

Een podcast reeks waarin kritische studenten je mee op ontdekking nemen in de wereld van de duurzaamheidstransities

Wat hebben jullie zelf geleerd over duurzaamheid?

Heel actueel is dat ook Nederland te maken heeft met water tekorten. Ik ga zeker aan de slag met water besparen! Ik was namelijk al mijn hele leven gewend om zoveel water te gebruiken als ik wil. Het kwam daarom nogal als een schok dat ook het land van Maas en Waal het steeds moeilijker krijgt, om de watervraag te beantwoorden.

Ook leuk om te lezen bij WWF: “19 tips om water te besparen”

Een ander voorbeeld. Ik had de veronderstelling dat bouwen met tweedehands materialen meer tijd nodig heeft, dan traditionele bouwen met nieuwe materialen. Dat komt omdat ‘traditioneel’ klinkt alsof alles vloeiend verloopt, maar dit blijkt niet zo te zijn in de praktijk. Er zijn altijd wel onderdelen die te laat geleverd worden of  in de verkeerde maat. Dus waarom dan niet de duurzame optie? (Podcast Jos Krieger Architect – SuperUseStudios)

“De grootste verrassing was voor mij dat het geld voor duurzaamheid er gewoon is”

Grootinvesteerders en duurzame banken staan te popelen om hun geld duurzaam te investeren. Het probleem is dat de projecten vaak niet aan de eisen voldoen. Duurzame oplossingen zijn soms nog zo nieuw, dat het niet zeker is dat ze winst opleveren. Ook zijn grootinvesteerders vaak pas geïnteresseerd in projecten van vele miljoenen. Investeerders en initiatieven staan dus voorlopig te kloppen aan de andere kant van dezelfde dichte deur. (Podcast Sander van Gelderen – Consultant bij Hot ITem)

Kortom, we willen vooral meer mensen laten zien dat het binnen iedere professie mogelijk is, om iets te betekenen voor de planeet.

Lees ook: “Saars groene alterego

Bedankt voor jullie verhaal, ik leer er ook zelf weer van!

Startende groene ondernemingen zijn altijd leuk, dus ik wil jullie bedanken voor het delen van jullie verhaal. Ik zit meteen te brainstormen over duurzame verbeterpunten, bij ons in de Huidtherapie praktijk 😉 Ook vind ik het altijd mooi om elkaar persoonlijk te inspireren.

Heb jij als lezer ook iets te vertellen over duurzaamheid in je persoonlijke leven of in je werksector? Stuur een mailtje naar mamasjungle @ hotmail.com

Kom eens luisteren bij de Klimaatnerds en volg het Youtube kanaal voor een seintje van de nieuwste video’s.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.