Het zijn mijn dagelijkse gewoontes, waarbij ik veel op plastic kan besparen. Leuke, duurzame alternatieven genoeg! En door deze ongemerkt in m’n leventje te sliden ben ik op een makkelijke manier vanzelf aan het plastic minderen. Dit handige lijstje wil ik dan ook graag met je delen: 10 tips om te plastic minderen met leuke alternatieven in het dagelijkse leven.

Ook leuk: “Stappenplan plastic-minderen voor beginners”

Plastic minderen

Plastic wordt vaak gebruikt als single use wegwerp materiaal. En het is nou niet zozeer dat we plastic in z’n geheel moeten gaan boycotten – het is ook een heel handig materiaal – maar het gaat om de bewuste blik ernaar. Is het écht nodig? Verspillen we het niet?

Het hoogste streven is wat mij betreft een circulaire economie. Maar tot die tijd is bewustwording stap 1 en elke persoonlijke actie die daaruit voortvloeit iets waar wij trots op mogen zijn!

plastic minderen

10x leuke alternatieven voor plastic in het dagelijkse leven

1. Herbruikbare waterfles

Met een mooie herbruikbare waterfles hoef ik nooit meer pakjes drinken onderweg te kopen. Dit scheelt financieel én afval! Verder gewoon water drinken uit een beker. Of uit de kraan. Slurrrp.

Lees ook: “Waar vul ik mijn herbruikbare fles met gratis water onderweg? (+1900 watertappunten in Nederland)”

2. Fruitnetje

Standaard heb ik enkele fruitnetjes in mijn boodschappentas en zo hoef ik geen plastic zakken meer te kopen wanneer ik ergens groenten en fruit haal.

Ook leuk: 7x duurzame tips tegen voedselverspilling rondom groente en fruit (red de losse banaan enzo)

3. Een eigen shopper of handig opvouwtasje

Hergebruik de boodschappentassen effectief, om plastic tasjes te vermijden. Een persoonlijke shopper is supercool als standaard boodschappentas. Ook handig: een opvouwbaar tasje. Past altijd in m’n handtas.

4. Schoonmaak ’tabs’ of DIY schoonmaakmiddel

Voorkom het steeds opnieuw kopen van flessen schoonmaakmiddel. Gebruik schoonmaak ’tabs’. Dit zijn tabletten die je in een (herbruikbare fles) mixt met water. Scheelt weer plastic qua schoonmaakflessen.

Cleaning tabs vind je bij:

yousea plastic minderen

Ook leuk: je eigen glasreiniger & vloeibaar wasmiddel maken DIY

5. De good old broodtrommel, bees wrap of herbruikbare boterhamzakjes

Voor plastic boterhamzakjes zijn ook allerlei duurzame alternatieven. Allereerst: wat is er mis met een gewone broodtrommel? Zo’n leuke met vakjes. Kan ik gelijk wat groenten meenemen.

Een andere mogelijkheid is om de boterham te verpakken in een bees wrap. Of te doen in een herbruikbaar boterhamzakje. Jaja, die bestaan ook.

Ook lezen: “De leukste eco lunchboxen en bekers (voor een duurzame basisschool lunch)”

6. My own coffee-to-go

Maak voor jezelf een originele, persoonlijke koffiemok. Tip: zorg dat ‘ie wel in de bekerhouder van je auto past. Zo kun je met je eigen beker, alsnog lekkere koffie onderweg halen. Scheelt nog meer plastic bekers.

Persoonlijke fotocadeaus en zelf een coole koffiebeker maken kan bij:

7. Smoothies i.p.v. frisdrank

Een andere mogelijkheid om plastic flessen te besparen is om gewoon geen frisdrank meer te kopen tijdens de wekelijkse boodschappen in de supermarkt. Scheelt mij financieel en meteen beter voor m’n gezondheid. Natuurlijk drink ik heus nog wel eens een colaatje. Maar dit is dan meer speciaal op een terras of tijdens een verjaardag. Niet meer wekelijks. Ik maak thuis wel een lekkere smoothie of groentensap. Vervelend 😉

8. Duurzaam speelgoed

Ja, eerlijk. Ik vind het ook leuk om mijn kids tussendoor te verwennen met wat nieuw speelgoed. Jammer genoeg zijn dit dan ook weer vaak plastic prulletjes. Als ik nu de kids wil verwennen ga ik lekker naar de kringloop. Misschien ook wel plastic, maar wel iets dat we dan ‘een nieuw leven geven’.

Winkels met duurzaam speelgoed

9. Duurzame rietjes

Rietjes zijn in veel gevallen niet nodig, maar soms ben je er wel van afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van je tanden, of vanwege fysieke problemen. Toch maakt een rietje mijn smoothie nét wat lekkerder. En in het kader van plastic rietjes besparen, neem ik gewoon een herbruikbaar rietje. Mijn favoriete rietje, is er eentje van RVS.

Ook leuk: “Soorten duurzame rietjes op een rij; wat zijn de verschillen en welke is het best?”

10. Letten op cosmetica

Dit vind ik nog wel een lastige, omdat het veel uitzoekwerk betreft. Maar toch interessant om te benoemen. Ook in cosmetica zit plastic verstopt. Hier een handig website met meer informatie.

plastic minderen

En het plastic dat we wel gebruiken?

Wat kunnen we nog doen met het plastic dat we wél (eenmalig) gebruiken? Nou, dit plastic is ideaal knutselmateriaal.

Verder kun je het plastic dat je gebruikt:

  • Bij het restafval kwijt in gemeentes die aan nascheiding doen.
  • Zelf scheiden, bij gemeentes die aan ‘voor’ afval scheiding doen.
  • Gebruiken om er dus mee te knutselen, hoe tof zijn plastic huisjes voor de speelpoppetjes of bij een autobaan.
  • Gebruik het voor je creatieve geest; maak er kunst van.
  • Zelf recycelen: gebruik een fles om je zelfgemaakte schoonmaakmiddel in te doen, een pennenbak, plantenbak, windmolen maken

Heb jij nog leuke aanvullingen om te plastic minderen in het dagelijkse leven? Klets mee in de reacties!

Laatste update 2022, origineel uit 2014. Afbeeldingen eigen en Pixabay.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.