Ik vind het te gestoord voor woorden hoeveel plastic zooi er op de wereld rondzwerft. En aangezien een wereldreis met prikker niet echt realistisch is, zoek ik nuttige tips zodat ik zelf aan de slag kan. En wat haalbaar is. Maar waar begin je? Hierbij een handig stappenplan om te plastic minderen.

Ook leuk: “Tips energie en water besparen + afval scheiden (mijn eco-reis als moeder update)

Stappenplan plastic minderen voor beginners

Stap 1. je afval scheiden

Als je je plastic los begint te verzamelen en dumpt in de daarvoor bestemde bak, ben je in de eerst instantie trots. Zo. Dat doe je maar goed. Vervolgens werd ik een beetje depri. Djeez.. Zóveel plastic? Alles is plastic.

Wat moeten we nu met al dat plastic?

 • Afval scheiden in “papier”,” plastic”, “gft-afval scheiden” en “rest”
 • Afval in de daarvoor bestemde bakken dumpen
 • Laat de kids het ook – spelenderwijs – doen (jong geleerd is..)

Stap 2. in kaart brengen wat voor plastic je gebruikt

Nu je je plastic scheidt, kun je daar even – met geknepen neus – tussen snuffelen. Heb je gelijk een goed beeld van je plastic verbruik. Wat zou je kunnen vervangen? En wat zou je kunnen missen? En sure, dat is bij iedereen anders.

 • Zijn het veel tasjes, zakjes?
 • Of zijn allerlei verpakkingen?
 • Zijn het vooral flessen?

Wat valt mij op?

..ik zie hier vooral verpakkingen (vlees, chips, nootjes, kaas, smeersels, broodzak etc.) Lastig om te minderen. Een optie: groot-verpakkingen. Maar nu ik zo bewust bezig ben koop ik niet meer standaard chips enzo. En ik neem bijvoorbeeld zelf een herbruikbare broodzak of leuke eigen boodschappentas mee.

Stap 3. plastic minderen

Iedereen kan doen aan plastic minderen. Al doe je maar één of twee dingen uit het lijstje. Kies hetgeen dat haalbaar is. Dat doe ik ook. En niet “nu” “alles” willen. Kleine stapjes!

..Tja, ik wil wel Nu Alles. Maar dat werkt niet. Niet doen.

Lees verder: “De afvalberg & je kids inspireren tot afval-minderen”

Zelf verbruik ik nu een volle plastic zak met plastic per week. Ik wil dit heel graag halveren. Welke plastic zooi zou jij kunnen missen of vervangen? Klets mee in de reacties en deel je eigen tips hoe jij je plastic mindert. 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

9 Comments

 1. Hallo Lori

  Ik ontdekte via Mama-Anders je blog. Wat schrijf je leuk over dingen die mij interesseren 😉
  Toevallig doe ik nu een vrijwilligersproject waarin we iedereen aansporen minder plastic te kopen. In plaats van goed scheiden zou je ook gewoon minder in huis kunnen halen.
  Hoe? Daar helpen we je mee. Kijk eens op onze FB, https://www.facebook.com/uselessweek/?ref=hl of ons duurzame boodschappenlijstje, http://use-less.nu/blog/?page_id=356
  Groetjes laura

 2. Ja dat is precies het dilemma waar ik tegenaan loop. Maar het is bijna onmogelijk om in de supermarkt een komkommer zonder plastic te kopen. Echt te zot voor woorden. Maar als het kan koop ik zoveel mogelijk zonder plastic
  …Marijke schreef als laatst…SurprisepartyMy Profile

  • Lori Reply

   Inderdaad, zo veel mogelijk – net als Ine hierboven – de groenten los mee pakken. Ik heb eigenlijk al lang zo’n groentetas bij de bio winkel. Daar zit alles los in, ook heel fijn. En de tas van papier. Daar verzamel ik weer oud papier in 🙂

 3. Ik kreeg gisteren in de super een opmerking van de kassamedewerker omdat ik losse tomaten, grapefruits, bananen en komkommers niet verpak, maar er een losse sticker op plak. Geen afkeuring, maar het viel op. En het valt mij juist op dat sinds er een plastic afvalcontainer voor de deur van de super staat, werkelijk alles verpakt te koop is.. op het overdrevene af.

  • Lori Reply

   Ja, en soms zijn dingen ook dubbel verpakt in plastic, zó zonde.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.