Op mijn babyshower kreeg ik een wel heel bijzonder cadeau. Mijn vriendin had goed onthouden dat ik geïnteresseerd ben in het placenta capsuleren. Ik hoor je malen, maar inderdaad, dit betekent “vitaminepillen” laten maken van je placenta. Vanwege de kosten had ik het idee eigenlijk al een beetje laten varen, maar met haar bijdrage als cadeau, ga ik het toch laten doen. Graag vertel ik je wat meer over dit toch wel bijzondere fenomeen. Want waarom zou je je placenta laten capsuleren?

De placenta als heilig orgaan eren

Ik vind de placenta echt een bijzonder orgaan. Het is het huisje, de bescherming en de voeding van mijn baby. Onze verbinding.

Ik lees over meerdere mogelijkheden om de placenta “te eren”. Je kunt er een mooie foto, afdruk of sieraad van laten maken, je kunt hem begraven en je kunt er een boom op planten. Ook kun je kiezen voor een lotusgeboorte. Als je kindje dan is geboren, laat je de navelstreng aan de placenta zitten, tot deze er vanzelf afvalt. Een mooi symbool als rustige overgang in deze snelle maatschappij.

En wat blijkt, je kunt de placenta ook consumeren. Rauw in een smoothie, gebakken in een gerecht of gestoomd en verwerkt in placenta capsules. Alleen al uit nieuwsgierigheid: daar moet ik meer van weten!

Lees ook: “De geboorte; hopelijk nu natuurlijk, thuis en in bad”

Een sneller herstel na het consumeren van de placenta

De theorie achter het eten van de placenta is dat de vrouw een aangepaste cocktail van hormonen, voedingsstoffen en biologische stoffen binnen krijgt, die haar lichaam helpt herstellen na de bevalling.

De genoemde voordelen van nemen van placenta capsules zijn:

 • Hormonen zoals oxytocine helpen bij het samentrekken van je baarmoeder en zorgen voor minder bloedverlies na je bevalling.
 • Het helpt bij het opgang komen van de borstvoeding en verhoogt de melkproductie.
 • Het vult je ijzergehalte aan, geeft je meer energie en bestrijdt vermoeidheid.
 • Het werkt tegen kraamtranen en babyblues.
 • Het brengt je hormonale systeem in balans.

Er zijn nog maar weinig “keiharde” onderzoeken gedaan naar de voordelen van het eten van de placenta. Desondanks worden er in de eerste onderzoeken positieve persoonlijke effecten gemeld. Over de hele wereld en ook in Nederland zijn er steeds meer vrouwen die deze placenta capsules wel willen proberen.

placenta-capsuleren

Mijn placenta capsules & de gedroogde navelstreng

Zijn placenta capsules veilig om te nemen?

Het capsuleren van de placenta wordt afgeraden als je een infectie hebt gehad tijdens de bevalling. Het capsuleren is niet mogelijk als je gehele placenta is ingenomen voor verder onderzoek of als je placenta niet goed gekoeld is na de geboorte. Het capsuleren wordt ook niet gedaan als je tijdens de zwangerschap hebt gerookt en als je HIV, hepatitis a, b of c hebt.

Verder zijn placenta capsules – mits zij op een hygiënische manier zijn bereid – vooralsnog veilig om te nemen. Daarbij moet worden vermeld dat er geen grote studies zijn gedaan, dus helemaal zeker weet je het ook niet.

Redenen om te stoppen met placenta capsules zijn:

 • Het is mogelijk dat de placenta pillen juist voor een overaanbod melk zorgen.
 • Sommige vrouwen hebben als “bijwerking” angst genoemd.
 • Stop ook met de pillen als je last krijgt van slapeloosheid, hoofdpijn of koorts.

Koelen, drogen en  malen: hoe is de procedure van het placenta capsuleren?

Na de geboorte van je kindje moet je de placenta binnen 4 uur in de koelkast leggen (maximaal 7 graden). Zorg dat de bak of zak goed is afgesloten. Zet je naam, de inhoud en de geboortedatum erop. De placenta moet binnen 48-72 uur worden verwerkt. Stel dat dit niet lukt, dan kun je beter de placenta invriezen. Zo kun je de placenta nog binnen 3 maanden laten capsuleren.

De capsuleerder zal je placenta volgens een traditionele Chinese methode in stukken snijden, stomen en drogen in een speciale dehydrator (droogoven). Dit duurt 48-72 uur. Je placenta wordt vermalen en hiermee worden dan de capsules gevuld. In plaats van de Chinese methode kun je ook kiezen  voor een rauwe verwerking. De pillen zijn dan wat sterker.

placenta capsuleren

Onze navelstreng; klaar om te drogen in de vorm van een hartje

placenta capsuleren

placenta capsuleren

Mijn placenta, schoongemaakt en klaar om te stomen en drogen..

Liever een rauwe stukje placenta onder je tong, placenta zalf of tinctuur

Voor een directe “boost” en extra energie na je bevalling kun je ervoor kiezen om een rauwe placenta smoothie te maken. Bijvoorbeeld als je een heftige bevalling hebt gehad of veel bloedverlies. Ook zou je een stukje rauwe placenta onder je tong kunnen leggen. Hiermee geef je aan je lichaam energetisch aan dat het baren voorbij is en je lichaam kan over gaan naar de lacterende staat (borstvoeding).

Je kunt ook nog een zalf of tinctuur (alcoholoplossing) laten maken van je placenta. De placentazalf wordt ingezet bij wondgenezing (keizersnede, perineum litteken), luieruitslag, eczeem, droge plekjes en tepelkloven. De tinctuur wordt ingezet bij jezelf tegen een emotionele en mentale disbalans, pms en de menopauze. Bij je kindje kan het ingezet worden bij een emotionele en mentale disbalans, kinderziektes, groeispurten, spenen en puberteit. Een tinctuur is nog jaren houdbaar.

Geheel op eigen risico en zonder garantie op resultaat

Placenta capsuleerders zullen je nooit een garantie kunnen geven op het resultaat. Dat komt door het gebrek aan grote, officiële onderzoeken. Dat is ergens misschien een beetje eng, maar aan de andere kant wel heel eerlijk. Het effect van je placenta pillen is dus echt iets dat je persoonlijk zal moeten ondervinden. En dan nog kun je moeilijk vergelijken. Want wat als je het niet had genomen?

Algemene adviezen en het bewaren van de placenta pillen

Over het algemeen levert een placenta zo’n 80-170 capsules, afhankelijk van de grootte. Begin de eerste vijf dagen met twee capsules, 3x per dag. Daarna bouw je langzaam af. Als je de placenta pillen vóór het eten inneemt werken ze wat krachtiger en na het eten wat milder. Omdat de pillen je extra energie geven, neem je ze beter niet te laat ’s avonds.

De capsules bewaar je koel, donker en droog. Als je na 6 weken nog capsules overhebt, kun je ze in een zakje invriezen en dan zijn ze nog zo’n 5 jaar houdbaar.

Je placenta laten capsuleren of liever zelf doen

Ik kies er voor om mijn placenta te laten capsuleren door iemand met passie en verstand voor het “vak”, namelijk een doula. Stiekem vind ik het ook wel een beetje eng om zelf te doen. En na de bevalling ben ik wel met iets anders bezig 😉 Maar je kunt het natuurlijk wel zelf doen. Maak je eigen placenta capsules of verwerk je placenta in een gerecht of rauwe smoothie. Lees hier meer informatie over het consumeren van de placenta (Engelstalig).

En, ga ik de placenta capsules ook echt innemen?

Ik kon geen gevaarlijke of vreselijke risico’s vinden en ondanks ik weet dat er geen grote studies zijn gedaan, vind ik het toch de moeite waard om pillen van mijn placenta te maken. Vooralsnog, baat het niet dan schaadt het niet. Wellicht gebruik ik ze niet, wellicht geven zij een placebo effect, wellicht ben ik helemaal lyrisch.. je gaat het horen!

Lees ook: “Mijn ervaring met de placenta pillen”

placenta

Mijn placenta

En jij, zou jij je eigen placenta consumeren? Gruwel of Geen probleem?

Disclaimer: ik heb in het artikel denk ik al duidelijk naar voren gehaald dat er geen grote “officiële” onderzoeken en resultaten bekend zijn over het consumeren van de placenta. Het innemen van placenta capsules is dan ook geheel op eigen risico. Ook is de bovenstaande informatie gebaseerd op persoonlijke ervaringen wereldwijd en niet onderzocht op groepen.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

8 Reacties

 1. Ik vind het wel interessant maar ook wel een gek idee. Ik heb trouwens alleen de placenta van mijn eerste kindjes gezien en die was volgens de gyn ook erg groot. Had ik wel een tweeling mee kunnen voeden haha.

  • haha oh serieus zo groot. Van mijn dochter heb ik hem gezien schijnt, maar dat kan ik me niet herinneren. Nu was ik er veel meer “bij” ook.

 2. Hou ons op de hoogte Lori!
  Welke methode heb je voor gekozen, rauwe of gestoomde versie?
  Ik capsuleer nu 2 jaar placenta’s en het is belangrijk echt een aantal hygiene- en veriligheids maatregelen te nemen. Zo is het heel belangrijk om minimaal op 71˚ te dehydrateren. Eronder is toch niet geheel safe.
  Ik wens je een heel mooie postpartum tijd toe!

  • Hoi Mirjam, ik ga er zeker nog over schrijven! Ik ben er nog niet mee gestart i.v.m. overproductie van melk (voordat het nog meer zou worden). En op de dag dat ik begon met twee pillen… kreeg ik een borstontsteking. Dus daar moet ik eerst van herstellen en dan ga ik de pillen weer nemen. En oja, je plas wordt er wel heel geel van, dat heb ik trouwens ook met mijn vitaminepillen. Ik heb gekozen voor de gestoomde versie. Rauw zou sterker zijn, en daarnaast vond ik dat te spannend.

 3. Interessant!
  Klinkt aannemelijk dat het goed voor je zou kunnen zijn. Die rauwe placenta in een smoothie verwerken, opbakken of overal met je meenemen tot de navelstreng loslaat, zou voor mij niet hoeven. Capsules klinkt dan toch een stuk prettiger 🙂 Ben ook heel benieuwd welk effect het op jou heeft!
  …Merel schreef als laatst…Wat vieren we eigenlijk met Sint-Maarten?My Profile

  • Hai Merel. Ik heb er nu 1 genomen om even te proberen, maar momenteel veel stuwing bij het opgang komen van de borstvoeding. Omdat de placenta pillen ook voor extra melkaanbod kunnen zorgen, wacht ik nog even een paar dagen. Ik ben zelf ook erg benieuwd!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.