Ik maak me al een tijdje zorgen. Elke keer heb ik last van pijnlijke borsten. Ik zou toch geen borstkanker hebben? Na een paar maanden ga ik eindelijk naar de dokter. Het antwoord? Mijn pijnlijke borsten blijven blijkbaar terugkomen, omdat de klieren ooit actief zijn geweest bij de borstvoeding. Enigszins gerustgesteld, maar met een recept voor de pil stap ik de doktersdeur uit met een groot innerlijk conflict. In dit artikel wil ik graag vertellen wat er precies aan de hand is en mijn twijfels met je delen.

Lees hier al mijn borstvoedingsverhalen zoals: “Een dikke, vette box aan de borstvoedingsmama

Pijnlijke borsten; foute boel of is er toch iets anders aan de hand?

Ik ben nu een jaar gestopt met borstvoeding geven. Kort na het stoppen, had ik af en toe last van pijnlijke borsten. Het is bij allebei de borsten aan de buitenkant en op één plek daarvan heb ik ooit een borstontsteking gehad.

Eerst dacht ik gewoon aan het bekende stuwingsgevoel. Een beetje beurs en gevoelig als je kind zijn hoofd tegen je borst aanlegt bijvoorbeeld. Maar ja, zo lang nog nadat je gestopt bent met borstvoeding geven?

Mijn angst voor borstkanker & het gaan bijhouden

De pijnlijkheid gaat weg, maar komt in de maanden daarna ook regelmatig terug. Mijn grootste angst is toch wel borstkanker. Maar toch gaat de zwelling ook weer elke keer weg. Ik besluit het bij te houden in mijn menstruatie app (ik ben niet aan de pil). 

Hormoongerelateerde pijnlijke borsten, waarschijnlijk

Na een paar maanden heb ik goed inzicht. Telkens na mijn ovulatie worden mijn borsten gevoelig. En precies op de doorbraakdag van mijn menstruatie, is het als sneeuw voor de zon verdwenen. Grote kans dat dit hormoongerelateerd is, denk ik. Maar toch blijft die angst voor borstkanker. 

Lees ook: “Natuurlijke anti-conceptie en rotzooi vrije menstruatie middelen (over sponsjes en cups)”

Innerlijk conflict 1; het probleem een beetje onder de tafel schuiven

Het is stom natuurlijk dat ik niet eerder naar de huisarts ga. In mijn hoofd zie ik alweer allerlei onderzoeken die ik niet wil. Uitslagen die ik niet wil horen. Het principe dat ik alles zo natuurlijk mogelijk wil en dus ook een beetje anti-medicijnen ben, zit me hier dus nogal in de weg. Of niet?

Toch naar de huisarts

Uiteindelijk ga ik toch naar de huisarts. Haar herkennende blik tijdens mijn verhaal, geeft me rust, nog voordat ik de uitslag hoor.

De klachten blijken veel voor te komen

De klachten blijken dus veel voor te komen bij vrouwen die borstvoeding hebben gegeven. Omdat de melkklieren gewerkt hebben, blijven zij (over)actief. Dit kan zelfs nog jaren na het stoppen met borstvoeding blijven. En het is inderdaad hormoongerelateerd. 

Verder kan een volgende zwangerschap het probleem verhelpen, maar het kan het ook erger maken. Tot slot hoor ik dat er eigenlijk niet veel aan te doen is, behalve dat het bij veel vrouwen kan verminderen door de pil…. (bepaalde merken of hogere dosis)

Innerlijk conflict 2; wel of niet aan de pil?

Oeff. Ik ben al 7 jaar zonder de pil en daar voel ik me gewoon fijn bij. In deze jaren heb ik mijn lichaam juist echt goed leren kennen. Ik sta dichter bij mijn gevoel. Mijn emoties zijn meer uitgesproken, ofzo. Want ik had het idee dat mijn vibe veel meer vlak was tijdens het pilgebruik. Ook had ik van de pil vroeger meer last van bijwerkingen, zoals depressieve gevoelens en een lager libido.

Lees ook: Duurzame dildo, veilige vibrator, bio glijmiddel & eco condooms (+ top 10 groene seksspeeltjes)”

Wikken en wegen

Aan de andere kant heb ik nu zonder pil, veel meer last van premenstruele toestanden, zoals hoofdpijn, flinke buikpijn en een grumpie mood. (Al neem ik die moodswings graag voor lief, omdat ik me ook heerlijk blij, gelukkig en euforisch kan voelen. Ik voel me dan gewoon ik).

Maar goed. De pil gebruiken met een hele lage kans op zwangerschap en vrijen zonder condoom lonkt ook wel. En als het echt helpt tegen die pijnlijke borsten elke keer.. Dan zeg ik weer: ja. Kortom: conflict!

Ook leuk: “Biologisch, fairtrade en eco condooms (het ene rubbertje is het andere niet)

Onderbuik twijfel

Na het doktersgesprek besluiten we om 3 maanden de pil te proberen. Ik hou mijn borsten in de gaten. En ik let op de andere kant qua depressieve gevoelens en het libido verhaal. Als het niet werkt is er een andere optie: hogere dosis proberen en ik kan natuurlijk altijd nog stoppen als het niks is. Maar waarom voel ik toch die onderbuik twijfel…?

Ik neem de pil (toch niet)

Deze avond neem ik de pil. Nog verkeerd ook, want ik moet hem op de eerste menstruatiedag innemen en dat is pas morgen of overmorgen. Lekker dan.

Vervolgens word ik in de ochtend wakker en lees rustig alle bijwerkingen door. Gek genoeg zijn pijn aan je borsten óók een bijwerking. Plus een hogere kans op borstkanker en bloedpropjes. Is dat het me waard? Plus een andere hormonenregulatie (niet ik dus). Nee, ik doe het tóch niet. Ik draai de situatie om.

Ik kijk het even 3 maanden aan of ik de borstpijn gewoon voor lief neem (net als menstruatiepijn) of dat de pijn toch zwaarder weegt dan de bijwerkingen. Ik ben in ieder geval gerustgesteld dat het niks kwaadaardigs is. En onderbuikje, ik leer je steeds meer kennen en volgen!

Update 2020: toch WEL aan de pil

Had ik al gezegd dat ik een ontzettende twijfelkont kan zijn? Mijn persoonlijke situatie is inmiddels ook veranderd. Ik ben gescheiden en heb inmiddels een nieuwe lover met de bijbehorende “bijwerkingen” ;-). Om deze reden ben ik toch aan de pil gegaan. Daarnaast kon ik kijken hoe het verder zou verlopen met die borsten.

Ik heb eerst een paar maanden de minipil gebruikt. Helaas bleef ik doorbraakbloedingen houden en de maandelijkse pijn aan mijn borsten bleef. Daarna heb ik de “gewone” pil gekregen met de stopweek. Deze gebruik ik nu ongeveer 6 maanden. En raad eens.. de pijn aan mijn borsten is nagenoeg weg. Heel soms voel ik nog eens wat.

Lees ook: “De beste zorgverzekering uitkiezen en verzekeraars vergelijken

Zijn er vrouwen die dit verhaal herkennen en misschien nog advies hebben? Of tips tegen pijnlijke borsten zonder medicatie? Dan is dat natuurlijk zeer welkom in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Pingback: Als alleenstaande moeder mijn zorgverzekering kiezen* – Mama’s Jungle

 2. Ik denk dat ik wel een advies voor je heb! Zoek eens op borstweefselmassage.
  Een paar jaar geleden las ik over een aankondiging van een workshop borstweefselmassage bij een yogaschool waar ik wel kom. De insteek sprak me aan: borsten zijn emotionele buffers van de vrouw. Er hoopt zich van alles op. Ook emoties. Ik ging weliswaar niet naar de workshop, maar heb de term borstweefselmassage onthouden.
  Ondanks dat ik ik geen borstvoeding heb gegeven had ook ik na mijn zwangerschap met name aan mijn ene borst pijn klachten. Echt, je moest er niet naar wijzen, want dan hield ik mijn arm er al voor. Jeuk ook. In mijn beleving waren die klieren nog steeds actief.
  Ook ik maakte me zorgen over borstkanker en hoewel de huisarts geen aanleiding voelde, toch voor de zekerheid een foto. Een heel pijnlijk en spannend onderzoek. Kwam niks uit.
  Maar die klachten dan? Ik zocht nog weer eens informatie op over borstweefselmassage en ging googelen naar iemand in mijn omgeving. Ik vond iemand en ging 3 keer heen voor een massage en pijn en jeuk zijn echt nagenoeg verdwenen.
  Misschien is dit ook iets wat beter bij je past dan de anticonceptie.
  …Anita Willems schreef als laatst…Geef richting aan je levenMy Profile

  • Lori Reply

   Hey Anita, bedankt voor je lieve reactie en ik vind dit echt een heel erg goed idee, wat inderdaad bij mij past met die emotionele insteek. Thx! Veel liefs, Lori

  • Je zou oestrogeen tabletten kunnen proberen. Dat helpt erg bij hormoon gerelateerde klachten en is natuurlijker als de pil

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.