Aaii.. zwanger in de zomer? Dat is niet alleen erg warm, maar je krijgt er gratis en voor niets een extra risico op pigmentvlekken bij. Hoe zit dat allemaal met pigmentvlekken en zwangerschap? Als huidtherapeut zet ik alles waar je op moet letten op een rijtje, met extra tips.

Wat zijn pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker?

Ze noemen het een zwangerschapsmasker, het dure woord: melasma. Dit donkere dingetje kan zich uiten als bruine vlekken op bijvoorbeeld wangen, voorhoofd en bovenlip. Voornamelijk bij vrouwen. En licht getinte huidtypen lopen het meeste risico.

Wist je dat je ook een zwangerschapsmasker kan krijgen als je niet zwanger bent? Denk aan een hormonale disbalans of door het gebruik van bepaalde medicijnen (even met het gezonde verstand: inderdaad ja, bepaalde anticonceptie! Maar ook bepaalde antidepressiva).

pigmentvlekkenbron: www.huidziekten.nl

Ik wil geen pigmentvlekken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar het is lastig te voorspellen of je er überhaupt last van zal krijgen. Voorkomen doe je eigenlijk door jezelf te beschermen tegen de zon. En dat verdient een kleine toelichting. Want we kunnen ons op twee manieren beschermen.

1. Antizon(nebrandcrème). Hier zijn de meningen over verdeeld. Maar als je goede antizonnebrandcrème gebruikt, dan kun je beter regelmatig herhalen met een factor 20-30 dan eenmaal ’s ochtends een factor 50 op doen. Je kunt je natuurlijk ook beschermen met een hoed of ander hoofddeksel. Of gewoon helemaal uit de zon blijven.

2. Zon-gewenning. Hier zijn de meningen ook over verdeeld. Het komt er kort op neer dat je vanaf het vroege voorjaar gewoon bloot (nee, niet helemaal, maar met je blote gezicht en armen bijvoorbeeld) elke dag een kort moment in de zon loopt. Dit bouw je langzaam op. Ons wonderlijke lichaam maakt zelf pigment aan. En juist ja, dat pigment is onze natuurlijk huid-bescherming!

Ook leuk: “Gezond genieten van de zon, kan wél”

Behandelingen tegen pigmentvlekken

Heb je toch last gekregen van pigmentvlekken? Dat is mooi kut. stress niet te vlug.. Na je zwangerschap kan het ook vanzelf weg trekken! Doe geen gekke dingen met je huid, maar gewoon geduld en pas op met de zon(nebank)

Make-up/ camouflage therapie

Plusje: te verdoezelen wanneer nodig
Minnetje: veel werk, geen blijvend resultaat
Feitje: als je je hele gezicht camoufleert, kies dan liever een net iets lichtere tint dan een tintje dat net te donker is. Donker maakt namelijk oud. Een opfrissend kleurtje maak je weer met wat rouge.

Medische crèmes (zoals hydrochinon)

Plusje: onder juist gebruik, onder begeleiding van een arts, wellicht effectief
Minnetje: snelle kans op overdosering en daarmee juist kans op (verdere) pigmentproblemen
Feitje: hydrochinon wordt helaas ook gebruikt om de gezonde huid te bleken. DOE DIT NIET. Het risico dat je juist een vlekkerige huid krijgt (het dure woord klinkt als een feest maar is het ab-so-luut niet: “confetti-depigmentatie”) is heel groot.

Licht/laserbehandelingen

Plusje: goede resultaten, vlekken kunnen vaak voor wel meer dan 70% weg zijn
Minnetje: behandelde pigmentvlekken kunnen, bijvoorbeeld in de zomerperiode, ineens weer donker worden
Feitje: extra oppassen met zon

Een laatste tip: check even de bijwerkingen van de medicijnen die je gebruikt. Staat daar “fotosensibiliteit” tussen? Foto=licht, sensibel=gevoelig. Dat wil zeggen dat je huid gevoelig kan reageren op zonlicht. Je kunt dan ‘ineens’ last krijgen van een soort zonneallergie of van pigmentvlekken. Oppassen dus! Dit geld extra bij zwangerschappen.

En nog een feitje: er zit qua effectiviteit slechts een minimaal verschil tussen een factor 30 en een factor 50. Je kunt je afvragen in hoeverre een factor 50 extra nut heeft.

En ik wil nog even gezegd hebben: wees niet te snel bang voor de zon. Natuurlijk is beschermen belangrijk. Zeker voor ons Nederlanders die zich ’s winters verstoppen en met de eerste zon(vakantie) volop gaan lopen bakken. Niet handig. Wel handig: de zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D en voor een flinke dosis happyness.

Lees ook mijn huidtherapeutische kijk op overbeharing na je zwangerschap en striae na je zwangerschap. Heb jij ook last van pigmentgedoe? Ik ben er zelf wel erg gevoelig voor.. Wat heb jij ermee gedaan?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

  1. Ik heb altijd factor 20 of 30 terwijl ik snel verbrand, maar smeer dan gewoon vaker!
    Ben benieuwd hoe ’t met ons meisje zal vergaan later..
    Heb je daar trouwens ook zonnebrand voor? Voor baby’s?
    …Nicole schreef als laatst…Tag: lente kriebelsMy Profile

    • Anti-zonnebrandcrème bij baby’s is wel erg belangrijk. In ieder geval die factor 30 én voldoende opsmeren én herhalen na zeker een uur. Waarom? Baby’s hebben nog totaal geen eigen beschermlaag. Daarbij is wetenschappelijk bewezen dat hoe vaker mensen als baby/kind verbrand zijn door de zon hoe meer kans zij hebben om later in hun leven huidkanker te ontwikkelen.

      Dus, zonnebrand bij baby’s. Jep. Welk product? Merk maakt niet zo uit, in ieder geval zonder parfum en met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst zou ik zeggen. En natuurlijk die factor 30 🙂

  2. Interessant om te lezen, ook als niet-zwangere ;-).
    Ik wist niet dat er maar een minimaal verschil was tussen een factor 30 en 50. Ik gebruik meestal een factor 50 omdat ik een erg zongevoelige huid heb, maar die factor 50 crèmes zijn vaak zo plakkerig en onaangenaam in gebruik. Misschien toch maar eens de zon in durven met een factor 30 dan.
    …Miss Milla at Home schreef als laatst…5 huishoudraadsels.. opgelost!My Profile

    • factor 30 is echt prima. Qua effectiviteit zit er nog geen 2% verschil tussen die twee, even uit mijn hoofd. Verder is het belangrijker dat je een voldoende dikke laag opsmeert, anders doet het product niet wat zij belooft (de huid met een factor 30 langer beschermen tegen de zon dan dat de huid zichzelf zou beschermen).

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.