Kijk, je kent de befaamde twee-is-nee toestand. De peuter is zijn eigen ik (en grenzen) aan het ontdekken. Maar naast dat de peuter zelf heel veel niet wilt, hoor jij als moeder ook regelmatig wat jij niet mag. Ik zette de lekkerste NEE NEE NEE peuterpraat op een rijtje.

Als moeder mag je ook niks meer

Peuterpraat en NEE NEE NEE

De afgelopen weken hebben we weer hilarische peutermomenten mee mogen maken. Ik heb mijn tong afgebeten tijdens het eten, toen peuterlief iets moest proeven (kerrie-appelsausje) en zo’n verschrikkelijk zuur gezicht trok. Daarnaast werd ook aan mij veel “Nee!” verteld… (-:

Peuter in een gekke bui. Dus ik dacht, laat ik eens meedoen met die gekke geluidjes. Nee hoor, mag niet. Of de blokjes in een bakje doen (ik wil je helpen opruimen). Nee hoor. Ik mag haar niet nadoen.  “Niet, nadoen. Mama!”

Leestip: “anders spelen? 7x wat je nog meer kunt doen met blokken”

Peuter weet het goed te dirigeren. Naar believen moet ik olifantje zingen. Maar o wee als ik een lekkere top 40 hit meeblèr. Dan mag ik Echt! Niet! Zingen! “Niet, zingen. Mama!”

Peuter gooit toren. Mama gooit toren. Oh oops. Dat had ik toch niet mogen doen. “Niet, kapot maken. Mama!”

Peuter moet een dutje doen. Eerst samen opruimen. Maar niet voordat de boze zin is uitgeproken. Overigens, standaard opgevolgd door een “ikke niet slapen. Ik wil beneje spelen.” “Niet opruihuimennnn!”

Peuter op de wc. Wat hartstikke goed gaat, dat zindelijk worden. Sinds enkele dagen zit ze niet meer op het kleine potje maar op de grote wc. En een beetje bang dat ze in die gore pot dondert, houd ik haar vast. En zelfs dat mag niet. O o, als een ontredderde moeder, druip ik weer af. “Jij weg! Jij mag niet kijken!”

Kortom…

nee

Ach, de ja-fase is leuk, de nee-fase is leuk. Wat krijgen we hierna, is dat de waarom-fase? In welke peuterpraat fase zitten jullie momenteel? 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

10 Reacties

  1. Hahaha. Hier zitten we inmiddels in de leeftijd (4,5) dat “Nee mama, niet zingen” is vervangen door “Nee mama, jij kunt niet zo heel mooi zingen hoor”. En wat ik ook nog wel eens hoor als ik drie afstandsbedieningen heb geprobeerd om het geluid van de tv aan te zetten: “Misschien zit de stekker van de koptelefoon er nog in”. Dit heet ook wel de mijn-kind-is-slimmer-dan-ik-fase 😉

  2. Wij zitten (op net 18 maand) in dezelfde fase – probleem is dat ze niet echt duidelijk kan maken met haar beperkte woordenschat wat dan wel het probleem is.
    Soms kan ik het wel raden, maar soms staat er gewoon een boze peuter neh (haar versie van nee) te roepen met een boos gezicht.

    Héérlijk toch!
    …Ilse van Kreanimo schreef als laatst…Een stroopwafel als kratje bier.My Profile

  3. Wij zitten in de pré peuterpuberfase denk ik! Ik heb er net een blog over gepost. Onze Vince is 21 maanden en heeft het woord “nee” dubbel en dik ontdekt! Slapen en ’s avonds melk drinken gaat plots niet meer vanzelf! hahaha. Het geeft wel soms pittige momenten. Grappig ook wel..

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.