Zo zit je lekkere bloemkoolsoep te eten en zo heeft je peuterdochter van nog geen 3 jaar oud, het ineens over een piemel. Whut?! Ohw, ohw, ohw… peuterdochters en piemels! Enne hoe noem je het geslachtsdeel van je kind eigenlijk?

Soepstengels, peuterdochters en piemels

Voor bij de bloemkoolsoep had ik zelf soepstengels gemaakt. Voor peuter een poppetje en voor ons gewone stengels. Die stengel werd een toverstaf. We zaten lekker te geinen met z’n drieën. De toverstaf brak. Hing zo wat slap te bengelen en peuter gilde het uit van de lol: “haha giechel, een piemel!”

Onze reactie op de piemelgrap

In koor trokken we onze wenkbrauwen op. Keken elkaar aan met een blik van hier tot Tokio als in.. Whut?! Een beetje flabbergasted, maar nieuwsgierig als wij zijn gingen we erop in. Peuterlief wist precies te vertellen dat papa er één heeft. En de neefjes ook. En oma. Nee, die dan weer niet, lachten we.

Seksuele voorlichting aan peuters

En nu? Hoe moeten we hiermee omgaan? Noemen wij het beestje bij de naam en wat vertellen we wel of niet? Weet je, ik vind het nu wel prima om te vertellen dat meisjes geen piemeltje hebben en jongens wel. En dat het is om mee te plassen.

Lees ook: “Onze manier: seksuele voorlichting aan kleuters (+3 boeken tips)

Hoe noem je het geslachtsdeel van je kind? Synoniemen voor piemels en poezen

Ik vind het wel grappig om te weten hoe andere ouders de geslachtsdelen noemen. Hier is het: piemel en poes. Op internet vond ik de volgende benamingen.

  • Een jongetje heeft een olifantje, fluitje, geslachtsdeel, kruis, lulletje, penis, pielemoos, piemel(tje), pik(kie), pipi, plasser(tje), slurfje, spiertje, tolli, dinges, privé
  • Een meisje heeft een vlinder, oester, pareltje, bibs, dingetje, doosje, gaatje, gleufje, nietje (papa heeft een piemel en mama niet), pipi, plasser(tje), poenie, sneetje, spleetje, vagijntje, vagina, vleermuisje, voorbillen, dinges, privé

En, hoe noem jij het geslachtsdeel van je kind eigenlijk?

En jij? Welke namen geef jij er aan?

Haa, olifantje! Wie noemt die slurfjes zo? Haha, ik lig echt in een deuk bij deze namen. Lekker flauwe humor, i know 😉 Hoe noemen jullie (kinderen) de edele delen? Doen jullie er een beetje moeilijk over of misschien wel veel te makkelijk?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Wij hebben het over piemel en vagina. Ik vind die woorden zoals “oester” en “doosje” echt vreselijk. Wij hebben het gewoon over een normaal stuk anatomie en die krijgen de juiste anatomische benaming.

  2. Hier is de vraag nog niet gekomen, maar ik verwacht ‘m binnen nu en een paar maanden! Ik vind plasser wel een universeel woord voor zowel jongens als meisjes, puur omdat vagina zo volwassen klinkt. Aan de andere kant ben ik erg voor duidelijkheid en vind ik koosnamen soms een beetje te, zeg maar. Lastig, lastig…;)
    …Romy schreef als laatst…Onze ervaring met peuterdansenMy Profile

  3. Bij jongetjes noemen we het plassertje en bij meisjes plasgaatje. Volgens mij. Die kids die plassen ook nog gewoon zonder gene, dus hier loopt ook regelmatig een vriendje met een bloot plassertje door het huis. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind een keer samen met mijn broer na het douchen naakt voor het raam heb gestaan. En een lol dat we hadden. Geen idee meer hoe oud we toen waren, maar al wat ouder dan peuters! 😉
    …Lilian schreef als laatst…ZusterliefdeMy Profile

  4. Bij ons jongetje heet het gewoon een piemel en bij ons meisje noemen we het billen. We roepen na het plassen niet “heb je je vagina afgeveegd?” maar wel “heb je je billen afgeveegd”. Billen is dus eigenlijk de verzamelnaam voor het hele gebied. Ik heb haar wel eens verteld dat het een vagina heet, maar dat is niet echt een woord wat blijft hangen 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.