Eerder deze week vertelde ik al hoe je aan leuke tweedehands peuterboeken kunt te komen. Het is natuurlijk top om online of offline markten af te speuren naar bepaalde titels, maar soms wil je gewoon even easy dat iemand je wat peuterboeken tips aanreikt. Vandaag heb ik uit de boekencollectie van peutergirl onze 15 favorieten gepikt. Het zijn toffe & veelal onbekende titels. En jawel, allemaal tweedehandsies.

15x favoriete peuterboeken tips

Deze peuterboeken tips zijn op dit moment favoriet en dat betekent dat ze geschikt zijn voor kindjes van rond de 3,5 jaar.

1. De koning bakt een huis (Annemarie van Haeringen)

Het verhaal in De koning bakt een huis gaat over Blootpad, die zijn huis nooit uitkomt. Koning Olifant geeft een feest, maar Blootpad komt niet. Uit boosheid stampt de koning Blootpads huis kapot. Hoe gaat hij dat goedmaken?

koning-bakt

2. Muisje Andersom (Anita Jeram)

Over de eigenwijze “Muisje Andersom” – waar ons peutertje zich vast en zeker goed mee kan identificeren – die alles andersom doet!

muisje-andersom peuterboeken tips

3. Towser neemt de zon mee (Tony Ross)

Het hondje Towser gaat kersen plukken voor zijn vriendinnetje, maar een monster houdt hem bij de kersenboom tegen. Dan gaat de zon bijna onder en heeft Towser een plan om het monster om de tuin te leiden.. Towser neemt de zon mee.

towser

4. Hoera! We bakken een taart (Helen Oxenbury)

Een lekker simpel boekje waarin verschillende dieren stap voor stap helpen een taart in elkaar te zetten. Wij maken het altijd lekker interactief door onze dochter op de bladzijde de kersen te laten plukken of in de kom te laten roeren in Hoera! We bakken een taart.

bakkentaart

5. Roodkapje (John Patience)

Sprookjes zijn hier ook favoriet. Roodkapje hebben we in verschillende vormen en verhalen. Dit is een zogenoemd “pop-up” boekje over het meisje en de wolf. Het leuke aan Roodkapje vind ik altijd om het stukje “maar oma… wat heeft u grote ogen. En een grote mond…” “dan kan ik je goed opeten!!!!!!!!!!!!” extra spannend voor te lezen, haha.

6. Rikki en zijn vriendjes (Guido van Genechten)

Dit konijntje in Rikki en zijn vriendjes wordt een beetje buitengesloten omdat hij er anders uit ziet dan de rest. Dan verzint iets leuks om te spelen en lost het probleem zich op. Een mooie onderliggende boodschap bij dit vrolijke boekje vol konijnenspelletjes.

rikki peuterboeken tips

7. Tommie de keukenprins (Marjorie Newman)

Tommie en de keukenprins is een verhaal over een kat en een muis die allebei houden van ETEN. Maar een kat en een muis gaan niet samen in een keuken. Hoe gaat ze dit oplossing?

tommie

8. Winnie de Poeh: een beetje bang in het donker (Disney)

Onze Knorretje is een beetje (heel erg) bang in het donker. Zijn vriendjes zorgen ervoor dat hij toch uiteindelijk geniet van de sterren en de mooie nacht. Een leuk boekje voor kinderen die misschien ook een beetje bang zijn in het donker.

bang-donker peuterboeken tips

9. De ondeugende tweeling (Ellen Ford)

Wederom een poezenboek is De ondeugende tweeling (onze dochter is gek op poezen – geen idee waar dat vandaan komt). De tweeling kittens in dit boek volgen hun grote voorbeeld “Tijger” overal. Hij vind dit maar irritant en verzint een plan met stieren, uilen en water. Maar dan komt hij zelf in de problemen en moet hij worden gered.

ondeugende-tweeling

10. De gevaarlijke tijger (Chrstine Leeson, Catherine Walters)

Dit boekje is interessant om het “mededogen” van je peuter te ontdekken. Amber is een lieve, baby tijger. Helemaal geen gevaarlijke tijger! Maar iedereen in het bos is bang voor haar. Dan verdwaalt ze in het bos. Arme Amber. Gelukkig is er wel een heel klein vriendje die haar durft te helpen.

amber-tijger


11. De koning en de kip (Catharina Valekx)

Door dit boekje “legt” mijn peuter ook ineens af en toe een ei. Haha, dan zegt ze: “Plop!”.

Het gaat over een wandeling die de Koning met zijn vriendin de kip maakt. Omdat het gaat regenen, zet de koning de kip op zijn hoofd. Maar dan moet zij een ei leggen. Het wordt donker en een wolf wilt hun pakken. Het eindigt echter met een gezellig kampvuur waar de koning, de kip en de wolf liedjes zingen.

koning-kip

12. De wolf en de zeven geitjes (Richard Scarry)

Ook een van de favorieten hier waarin we telkens geitjes tellen en een spannend moment beleven als de wolf de geitjes opeet. Verder wat (lugubere) verbazing als de wolf zijn buik wordt opengesneden en wij daar stenen in leggen.

wolf

13. Borre verstopt een olifant (Jeroen Aalbers)

De Borre boekjes zijn afkomstig van een serie. In dit boek gaat Borre een olifant verstoppen en kun je samen met je peuter lekker interactief zoeken.

borre

14. Joupy en de Kokmeeuw (Monica Maas)

Dit boekje is ook zo leuk. Joupy de zeehond maakt een Kokmeeuw boos en die poept op zijn hoofd. Later worden zij vriendjes en gaan ze op zoek naar iemand die een veer wilt hebben.

joupy2 peuterboeken tips

15. Vlekkie verveelt zich (Liz Pichon)

Deze hond Vlekkie verveelt zich dood. Alles is saa-haai. Tot hij ineens door een windvlaag op een paarse buitenaardse planeet belandt. Het lijkt een avontuur maar dan blijkt het daar nog véél saaier.

vlekkie peuterboeken tips

Een hoop lees inspiratie en zoals je ziet, zijn dieren hier echt favoriet! Kende jij al een van deze titels? En heb jij misschien nog leuke peuterboeken tips? Praat gezellig mee in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.