In de grote speeltuin, genaamd ‘leven’, heb ik onderweg een hoop dingen geleerd. En ik ben nog lang niet klaar. Het voordeel van ouder worden is wel, dat ’t allemaal steeds minder moeilijk of heftig gaat. En er zijn een paar persoonlijke levenslessen die ik écht heel belangrijk vind en nooit meer wil vergeten. Hier komen ze.

Ook lezen: “Earth Day | 11x hoe kan ik de aarde ‘redden’ met mijn mindset?”

Mijn belangrijkste persoonlijke levenslessen

Ik heb een creatief boekje, het is mijn eigen gemaakte bijbel. Een soort dagboek, maar dan met krabbelnotities, mooie tekeningen, quotes, een paar verhalen en veel handlettering. Het zijn waardevolle persoonlijke levenslessen. Dingetjes die ik hoor, lees, zie of meemaak en nooit meer wil vergeten. Daar komen deze 5 persoonlijke levenslessen trouwens ook uit.

1. Het NU

Het verleden is een herinnering, de toekomst een droom, het NU is de werkelijkheid.

God, wat kan ik veel heen en weer vliegen. Van het verleden, naar de toekomst en weer terug. Alles overdenken. Wat had ik anders kunnen doen? Of hoe zou het zijn als? Van een potje analyseren ben ik niet vies hoor, maar ik vlieg zo wel vaak voorbij het nu.

Mediteren en mindfulness hebben mij hier heel erg bij geholpen. En ik heb dat een periode heel veel gedaan. In mijn boekje staan een paar zinnen om mij aan dat ‘nu’ te reminden.

 • Waar ben ik NU dankbaar voor?
 • Ben in het NU
 • Hou in het nu van jezelf
 • Wie zijn je lieve mensen nu om je heen?
 • Wat hoor, zie en voel ik NU?
 • Het is zoals het is.
strand regenboog Spanje / persoonlijke levenslessen
Er is NU een regenboog 😉

2. Bevriend met mijzelf

Ken je dat kut stemmetje in je hoofd? Die onaardige. Je eigen criticus, die zegt dat je niet goed genoeg bent, niet mooi genoeg, of dat je het niet goed genoeg hebt gedaan? Nou, die van mij kan aardig schreeuwen. Op een dag besloot ik vriendschap met mijzelf te sluiten. Het ‘leren’ van zelfliefde, eigenlijk.

Ik tekende een groot hart, met de titel “Vriendschap is..” En daarin schreef ik alle eigenschappen die voor mij belangrijk zijn bij vriendschap. Acceptatie, hand in hand, leuke dingen doen, praten, lachen, helpen, onvoorwaardelijk, dankbaar, ups & downs, zorgen, uithuilen, ondersteunen, gezelligheid, knuffelen, een luisterend oor en nog wat meer. En ik besloot dat ook míjzelf te geven.

Leuke webshops:
De Boeddha winkel
Spiritueel boek

3. Complimentjes ontvangen & trots zijn

Ken je die neiging dat wanneer je een complimentje krijgt, je er snel overheen lult. Of erger nog, het afdoet als ahh ’t was niks. Waarom doen wij dat? In zelfkritiek ben ik heel goed, maar áls er dan wat goed gaat, is het niks? Wat een onzin. Dat wilde ik graag omdenken. Ik mag kritiek hebben, maar ik mag ook zeker trots zijn op mijzelf. En deze twee ‘oefeningen’ vond ik daarbij heel handig.

Doe de KOE

Krijg je een complimentje, doe dan: KOE (Kaken Op Elkaar). Adem in, adem uit en zeg gewoon ‘dankjewel’. Het kan zo makkelijk zijn.

En de andere kant op? Ik heb ook geleerd om nooit zuinig met complimenten te zijn. Het enige waar ik voor hoef te zorgen, is dat de complimentjes oprecht zijn.

Tel de trots

Voordat je gaat slapen, roep je een getal naar jezelf. Bijvoorbeeld 3 (of 10). En verzin dan dingen die vandaag gebeurd zijn, waar je trots op bent. Het leuke is, dat hoe hoger getal je noemt, hoe kleiner de dingetjes gaan worden. En hoe meer je eigenlijk gaat beseffen dat je het waard bent. Want juist die kleine dingetjes zijn zo waardevol.

Ik ben trots op: dat ik de was heb gedaan, een wandelingetje met de hond hebt gemaakt, iemand heb kunnen helpen, lekker gewerkt hebt, voor mijzelf heb gekozen, een complimentje heb gekregen.. zie je, het hoeft niet altijd maar groots te zijn.

Wil je nog een stapje verder gaan? Probeer eens te voelen HOE die trots voelt in je lijf. Waar voel je het? Hoe voelt het? Dat zal misschien niet in één keer lukken, maar daarom oefen je het ook. Als je eenmaal dat gevoel bij jezelf hebt ontdekt, kun je daar 'naar toe' gaan, op moeilijke momenten.
persoonlijke levenslessen
Doe de KOE. Of steek gewoon je tong uit 😉

4. Alles dat je aandacht geeft groeit

Bij deze pagina in mijn ‘bijbeltje’ heb ik een groeiende, kleurrijke, grote bloem getekend. Dit stuk van mijn persoonlijke levenslessen werkt twee kanten op. Als ik mijn aandacht vestig op shitty gebeurtenissen, worden ze groter. Alleen al omdat ze in mijn hoofd groeien. Doemscenario’s enzo. Maar als ik mijn aandacht richt iets moois of positiefs, dan groeit dát.

Bij deze levensles krijg je trouwens een gratis bonus. Want ondanks onze multitask kwaliteiten, kunnen onze hersenen zich maar op één ding echt richten. Dus focus op iets goeds, en het vervelende verdwijnt naar de achtergrond. Best handig. 

Het hoe? Ik probeer het meestal op de volgende manier: Er is iets kuts gebeurd. Ik denk eraan, ik zeg tegen mijzelf: ‘Oké, ik weet het’ (of: ik ga ermee aan de slag). En dan vraag ik mijzelf: ‘..en wat gaat er allemaal wél goed vandaag?’ Vervolgens blijf ik dat gewoon net zo lang herhalen – of ik blijf net zoveel pietepeuterige kleine dingen verzinnen – tot ik mijzelf uitlach of er klaar mee ben en overga tot de orde van de dag.

Oehh en deze: alles dat je aandacht geeft groeit. Wat denk je dat er gebeurt als je jezelf aandacht geeft…?

(L)

5. Volg het pad naar binnen, om van daaruit opnieuw te beginnen

Oef, deze was wel heftig. Op een gegeven moment besefte ik dat ik in dezelfde valkuilen trapte. Elke keer opnieuw. Bij mij was dat bijvoorbeeld het voor anderen denken. Maar wie ben IK dan, was de grote vraag? Ik wist het mijn god niet. En ik besloot mijn ‘jasje met meningen van anderen’ te gaan afpellen.

 • Welke kleren vind ik leuk als NIEMAND hier wat van zou zeggen?
 • Hoe zou ik mijn huis inrichten als NIEMAND het ooit zou zien?
 • Wat zou ik willen DOEN, stel dat geld geen rol zou spelen?
 • Wanneer voel ik mij gelukkig?
 • Nou ja, dat soort vragen dus.

Innerlijk kompas

Langzaam kwam ik binnen, bij mijn kleine kerntje. En hier vond ik mijn kompas. Mijn gevoel! Tjonge, wat heb ik geleerd om mijn gevoel uit te schakelen, zeg. Het is zó zó bevrijdend om te gaan leren naar je eigen gevoel te luisteren. En dan DIE richting op te gaan. Los van wat anderen dan ook maar denken of vinden. Want dat is MIJN richting. Dit te leren is wel een proces, maar dat geeft niet. Dit hielp mij erbij:

 • Ik heb het recht om even de tijd te nemen om erover na te denken.
 • Ik heb het recht om mijn eigen grenzen te bepalen.
 • Ik mag van gedachten veranderen.
 • Ik mag ‘Nee’ of ‘Ik weet het niet’ zeggen.
 • En ik mag fouten maken.
zonsondergang schaduw boom

Een boom is gewoon een boom

Nu wil ik graag het emotionele afsluiten met wat concreets. Want ik hou ook wel van lekker door gaan 😉 Een boom is gewoon een boom. Misschien een beetje cryptisch, maar een práchtig gezegde. Een boom is gewoon een boom. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie hier iets bij voelen of vinden? Het zegt mij zoveel..

Wat zijn jouw mooiste persoonlijke levenslessen? Ik zou ze dolgraag lezen in de comments. Liefs!

Laatste update 2022, afbeeldingen: eigen, koe van Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

 1. mamawatdoejenou.nl Reageren

  Mooi geschreven en allemaal belangrijke zaken die ik mijn zoon wil meegeven. Als ik er iets aan toe mag voegen, zou dit het zijn: Wordt geen meeloper, maar doe wat je hart je ingeeft.
  …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Een klein gebaarMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.