En nu ben ik alweer bijna twee weken mama van twee! Wat een rijkdom, maar wat een verandering ook. Ik vind het toch pittig weer hoor. Vandaag moet ik even mijn twijfels en onzekerheden van me af schrijven. Want hoe gaat het nu allemaal met ons zo kort na de geboorte van babyboy?

Update kort na bevalling

De vorige keer las je hoe mijn bevalling uiteindelijk ging; hopelijk nu natuurlijk, thuis en in bad! Vandaag geef ik mijn eerste update ná de bevalling.

Borstvoeding, oja dat is vechten

Of ik borstvoeding wilde geven is nooit een vraag geweest. Natuurlijk. Bij peutergirl ging het voeden ook niet makkelijk in het begin, maar ik was vergeten dat het écht niet gemakkelijk ging.
Bij babyboy gaat het allereerste aanhappen wel goed. Na een paar dagen begint de welbekende stuwing. Een waterval aan lekkage bij elk huiltje, een proestend kind die de melkfonteijnstrijd aangaat en een dagelijks volle wasmachine met melkdoekjes en wasbare zoogcompressen. Ehww… oja.

De harde plek in mijn rechterborst probeer ik midden in de nacht half huilend onder de douche weg te masseren zonder resultaat, maar met een beurse borst als gevolg. Godzijdank drinkt babyboy de harde plek de volgende dag weg. Ik ben zó bang voor een borstontsteking. Een tepelkloofje maakt het drinken ook niet geheel pijnloos. Kortom het is dat die volle pornotieten best aantrekkelijk zijn voor een keertje, maar heel fijn is het ook niet. Voordat je nu gillend wegrent van borstvoeding, ik vind het wel degelijk moeite waard! Maar opstartproblemen, dat is hier bij ons helaas gewoon de realiteit. Maar goed, babyboy groeit er goed op 😉

En slaapt ‘ie al goed?

Deze vraag moet echt verboden worden! Ja, als hij slaapt dan slaapt hij goed hoor. Maar goed in grote mensentermen staat meer gelijk aan of jij goed slaapt en hij de hele nacht stil blijft. Dus dan nee. Nee, het is een baby. En ja, dat is meestal normaal.

De nachten bij ons zijn dus ehm enerverend. Eind van de avond en begin van de nacht spelen de krampjes op en plakt babyboy voornamelijk op mijn buik. Dan voed ik hem en slapen we half wel half niet. In de nacht lust hij om de 1-3 uur wel een hapje borst.. eat, sleep, milk repeat.. Dus ja, hij slaapt gewoon bij ons in bed of op mijn buik, anders is het niet te doen. En ja, voeden op verzoek is nou eenmaal jezelf volledig ten dienste stellen van baby. Het zijn stuk voor stuk fijne momentjes samen, zeker weten! Maar of wij “goed” slapen? Niet echt heel erg dus. En als peutergirl dan ook nog eens midden in de nacht uit bed komt.. oeff…

Peutergirl moet wennen, wij moeten wennen

Niet alleen peutergirl moet wennen aan de nieuwe situatie, maar wij allemaal. Ons fijne dagelijkse ritme is weer compleet anders. Er hangt continu een baby aan mama’s borst. Mama en papa zijn veel moe. Mama is herstellend van de bevalling en kan nog niet alles. De tv staat veel (te veel) aan en door de omstandigheden en het slechte weer gaan we te weinig naar buiten.

broerzus-mamasjungle
Peutergirl is overigens echt superlief voor haar broertje. Ze geeft hem zijn eco speentje, helpt met verschonen en dingen aangeven. Ze geeft hem veel kusjes en stelt hem zacht gerust als hij huilt. Dan smelt echt mijn hart! Ze is naar ons toe alleen heel erg op zoek naar haar grenzen. Ze wordt groot en dat is prachtig. Maar consequent opvoeden en rustig blijven is erg lastig met een herstellend onderkantje, beurse tiet en zwarte kringen om je ogen, kan ik je zeggen. Daarnaast plast peutergirl ineens vaker in haar broek en vraagt ze ineens weer naar haar speen. Hoort een beetje bij de veranderende situatie hoop ik? Gelukkig hebben we veel hulp gehad van de kraamzorg en onze familie.

De stad in en weer vrouw zijn!

Al weken ben ik of hoogzwanger of een kraamvrouw. Draag ik mannenkleding of mijn badjas en geen make-up. Voel ik me futloos. Gatver ik ben dat zo zat. Peutergirl zit vandaag op de crèche en ik zet babyboy in de maxicosi bij mijn vriendin. We rijden naar de stad. Babyboy zet ik over in de draagdoek en als een normale vrouw, loop ik even heerlijk in de stad. Ik koop nieuwe kniehoge zwarte laarzen en een mooie grote tas voor staks naar het werk. Ik slaag zelfs nog voor een nieuwe agenda. Met de lunch eet ik eindelijk weer een broodje rosbief(yay)! En ik voed babyboy op mijn gemakje in het cafeetje. Wat heb ik deze dingen gemist! Ik vond het zo fijn. Ik kreeg zelfs complimenten dat ik al er zo fit uit zag 1,5 week na de bevalling, maar stiekem stortte ik thuis in hoor. Was toch een beetje te veel…

Dutje doen?

En terwijl ik dit typ op mijn telefoon in mijn evernote app, ligt babyboy lekker te pruttelen op mijn buik. Manlief en peutergirl doen een dutje boven. En eerlijk? Ik ben moe en ik zal nog best even nodig hebben om écht te wennen aan dit alles. Deze rijkdom is ook gewoon een beetje overweldigend. Maar gelukkig? Ja enorm! Blegh, die rare hormonen ook.. tijd voor een dutje 😉

Moest jij erg wennen aan het moederschap of toen jullie een volgend kindje erbij kregen? Lees mijn volgende update: ervaring placenta pillen, osteopaat en twee kids combineren met een groen leven..

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

24 Comments

 1. Van harte gefeliciteerd met jullie 2e spruit! Zo te lezen gaat het allemaal goed 🙂 En wat een pracht bevalling, zeg! Goed gedaan!

  • Lori Reply

   Hoi Mariska, thanks! En jaa, het gaat goed (behalve dat slaaptekort, aahgrrrr) Hoe is het allemaal bij jou?

 2. Eerst en vooral een dikke proficiat met jullie schattige ukkie! Zo’n 2e is ook weer even wennen, he. Ik heb me toen eens laten vertellen – en was het er helemaal mee eens – dat een tweede kindje geestelijk minder vermoeiend is, maar fysiek veel vermoeiender en ik vond dat waar want bij ons was de onzekerheid rond de verzorging voor zo’n 2e er niet meer, maar omdat je 2 kindjes hebt, kan je niet rusten na vermoeiende dagen/nachten.
  Maar ook zo fijn om te lezen dat meisje zo lief is voor haar broertje!
  …Resaarcle schreef als laatst…Een kleine stap voor de mens…My Profile

  • Lori Reply

   Die ga ik onthouden, want dat klopt inderdaad als een bus. Geestelijk is alles zo van hoppa. Maar lichamelijk wel meer een gedoe en een stapje terug doen.

 3. Er komt zo vreselijk veel op je af in de begintijd. Die intense vermoeidheid is nergens mee te vergelijken. Het continue beschikbaar moeten zijn voor kind, man en alleman. Pff. Ja, dan wil je wel eens even ontsnappen aan alles, ook al valt dat dan achteraf weer tegen.
  Ik beviel 8 jaar geleden van mijn tweelingdochters en ben er eigenlijk nog steeds niet helemaal van bijgekomen 😉
  …Anita Willems schreef als laatst…Wat je allemaal denkt als je net begint met consuminderenMy Profile

  • Lori Reply

   Jaa.. een tweeling, tjee heavy. Ik zie het aan een vriendin van me. Dat is helemaal pittig! Wel dubble fun 😉

  • Lori Reply

   Dat is het ja. Je neemt je rust niet, je wilt graag door én je voelt je schuldig. Moeten we allemaal eigenlijk niet doen. In mijn hoofd weet ik het, maar dat gevoel van binnen. Grrr

  • Lori Reply

   Thanks Angela. Ja, ik doe mijn best. Hard werken hoor, die borstvoeding. Maar het is het zeker waard. Vervelend dat je zo misselijk bent joh!

 4. Volkomen herkenbaar en ook volkomen normaal! Het is soms echt een beetje overleven in het begin, zeker als je er ook nog een peuter naast hebt. En toch nog een borstontsteking, bah wat naar is dat zeg!
  STerkte meis en het komt goed!

  • Lori Reply

   Thanks! Gelukkig voel ik me nu een paar dagen later, al een stuk beter. Koortsvrij en mijn borst voelt ook al beter aan. Hopelijk blijft het nu weg.

 5. Respect lieverd. Ontsteking lijkt me zo pittig. En aanpassing naar twee is logisch dat dat wennen is. Gun jezelf de tijd. Jij kan dit! En dat jij er weer fabulous uit zag in de stad vind ik niet meer dan logisch. Zo ken ik jou ❤
  …Sonja schreef als laatst…Mr Maria Brown lampMy Profile

 6. Binnenkort wordt dit voor mij ook terug de realiteit. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven… Niet leuk dat je zoveel pijn hebt!

 7. Hey Lori, heel herkenbaar! We zitten deels in hetzelfde schuitje, ook al ben net een paar dagen lang minder mama van 2 😉 Evi ligt ook zo ongeveer 24/7 tegen me aangeplakt. Heerlijk hoor, maar ook vermoeiend. Ik ben trouwens de bv aan t afbouwen. Het vroeg te veel van me, qua energie, maar t deed ook ongelooflijk veel pijn. Ik weet dat bv in t begin bij velen moeizaam gaat, maar na alles van de afgelopen 9 maanden kwam ik tot de conclusie dat ik genoeg pijn heb gehad. Roan kreeg ook de fles en dat ging goed. Hopelijk herstel ik snel van m’n bekken en kan ik weer voor m’n beide kindjes zorgen.
  Begrijp ik t goed en heb je nu een borstontsteking? Wat super vervelend!! Wel goed dat je al de stad in bent geweest!! Lijkt me zo fijn om weer normaal te kunnen lopen. Ik kan nu van bed naar badkamer lopen. Jaja. Spectaculair!
  Hopelijk herstel je snel en komen jullie weer helemaal in een goed ritme!! Beterschap!
  …Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken schreef als laatst…Evi is geboren!My Profile

  • Lori Reply

   Hi Nanouk, ik begrijp je helemaal qua afbouwen. Dat gedoe met je bekken is al lastig zat. Ik hoop dat je snel weer beter loopt. Tenminste, niet per se snel maar gewoon pijnvrij. Dus neem je tijd, en van bed naar badkamer is al een begin! Nogmaals gefeliciteerd met Roan 😉 Liefs

 8. 24/7 huilbaby, jaloerse dreumes met doorkomende kiezen. Elke week bij de huisarts, fysiotherapie, consulatatie bureau inloop spreekuur, buidelen, een opname van een week, een toch maar niet spoed operatie bij het JKZ, aanhoren dat we aanstellers waren, 2 dagen voor mijn verlof afliep uit gekkigheid nummer 2 dumpen bij de huisartsenpost waar we teruggeroepen werden en direct naar de arts konden die ons vertelde dat hij koemelkallergie had (wat we al na enkele weken vroegen of dat het niet was) als ik er op terug kijk ben ik blij dat we het overleefd hebben 🙂

  Hoe zwaar het ook is probeer te genieten al zijn het de kleine dingen. Dat tijd gaat zo hard!

  • Lori Reply

   Ooh wat klinkt dat heftig zeg!! Ja.. die begin tijd is echt overleven soms.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.