In plaats van tampons en maandverband heb ik al meerdere duurzame alternatieven geprobeerd tijdens mijn menstruatie zoals menstruatie sponsjes en menstruatie cups. Nu ben ik óók superbenieuwd naar period panties! Ik schreef al eerder mijn ervaring op in de uitgebreide vergelijkingstabel over menstruatie ondergoed met uitleg en tips over ongesteldheidsbroekjes. In dit artikel vertelt Kelly haar ervaring met menstruatie broekjes en deelt ze haar favoriete merken.

Lees ook over de ervaring met het menstruatie ondergoed badpak, tijdens vakantie en het zwemmen.

Doen! Period panties zijn groen 😉

Heb jij er ooit bij stilgestaan, die paar keer per maand? We willen allemaal graag iets doen voor het milieu, maar tijdens onze menstruatie lijken we dat te vergeten en zorgen we met z’n allen voor een énorme afvalberg.

Plastic applicators, verpakkingen en inlegkruisjes belanden allemaal op het vuilnisbelt of in de riool. Als je weet dat elke dag wereldwijd 300 miljoen dames tegelijk menstrueren, is het niet moeilijk om te besluiten dat wij door anders om te gaan met onze regels, een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld.

Toch wel een gedoe, wasbaar maandverband en cups

Er zijn vroeger al enkele goede initiatieven gelanceerd, zoals menstruatie sponsjes of uitwasbaar maandverband. De laatste jaren zijn ook menstruatiecups populair geworden, al heb ik daar zelf niet zo’n beste ervaringen mee. Ik vind ze een heel gedoe om in- en uit te brengen, maar dat is persoonlijk.

Ik kwam toevallig in aanraking met period panties

Tijdens een trip voor m’n werk naar New York kwam ik in de metro een advertentie tegen van Thinx. Thinx is een bedrijf dat “period panties” verkoopt. Zeg maar menstruatie ondergoed, of menstruatie slipjes, of menstruatie broekjes… ik weet eigenlijk nog steeds geen goede vertaling te verzinnen.

period panties thinx

Thuis zocht ik hun website op en wat ik las klonk voor mijn écht geniaal. Het bedrijf maakt super comfortabel zittende slipjes met een hoog technologisch gepatenteerd kruis dat menstruatiebloed opvangt, absorbeert en neutraliseert. Het menstruatievocht (en ja, ook de geur!) verdwijnt letterlijk in het niets. Je bloedt in je slipje, dat slipje was je ’s avonds uit en kun de volgende dag weer aan.

Lees ook: “Menstruatie cup reinigen tips (bij toiletten met en zónder waterkraantje)”

Andere menstruatieproducten hoef je niet aan te schaffen en komen dus ook niet op de afvalberg terecht. Bovendien bespaar je zo een heleboel kosten uit. Dat lijkt te mooi om waar te zijn? Dat dacht ik ook.

Laat ik de period panties proberen dan

Ik besloot een setje te bestellen. Daarmee steun je tegelijk overigens een mooi humanitair project waarbij Thinx een project sponsort om meisjes naar school te sturen in een aantal derdewereldlanden. Sindsdien ben ik echt helemaal om.

De eerste keren vond ik het allemaal best eng – het is niet echt vanzelfsprekend om na jaren maandverband te hebben gebruikt nu plots helemaal niks meer te dragen – maar het werkt echt allemaal prima. Geen geurtjes, geen lekjes, geen vochtig gevoel. Het kruis zit super comfortabel, geen vervelend gevoel meer tussen de benen, maar een comfortabel dun kussentje!

Ik zocht nog wat verder op internet en er bleken wel meer fabrikanten menstruatieslipjes te verkopen. Dat bracht me op het idee om er over te gaan schrijven, wat ik nu ook regelmatig doe op mijn website Wondergoed.

Hippe merken, maar die werken niet altijd even goed..

Omdat menstruatieondergoed helemaal hip is bij de jeugd, zijn er veel producenten op de kar gesprongen. Er zijn momenteel een dertigtal verschillende merken, die allemaal hun eigen design, feeling en absorptiegraad hebben. Het is erg moeilijk om door de bomen het bos te zien, want veel fabrikanten gebruiken de naam ‘period panties’ ook voor ondergoed dat je als backup moet dragen bij tampons of maandverband, en dan was nu juist niet mijn bedoeling.

Mijn favoriete merk menstruatie ondergoed

Ik krijg wel eens de vraag wat nu mijn favoriet merk period panty is, en dat blijft na al die tijd nog steeds Thinx. Enkele maanden geleden heb ik ook Modibodi ontdekt, waar de Sensual Hi-Waist Bikini mijn favoriet is. Een Nederlands merk is bijv. ImseVimse. De modellen die de slipjes voorstellen zijn zeer divers en hebben niet allemaal een maatje 38, wat ik ook echt geweldig vind.

Menstruatie badpakken zijn er nu ook

Er zijn ook badpakken die je tijdens je menstruatie kunt dragen op de markt, wat écht wel onvoorstelbaar interessant is voor dames die liever geen tampons dragen maar natuurlijk nét op die ene jaarlijkse strandvakantie ongesteld zijn. Een aantal dames op YouTube zijn echt fan en dit jaar wil ik absoluut ook zo’n badpak eens proberen.

menstruatie ondergoed badpak

Écht duurzaam, staat boven duur

Nu ik het hier zo neerschrijf klinkt het ongelofelijk, maar ik heb intussen al bijna anderhalf jaar geen maandverband (of tampons) meer gedragen. En het is heus niet zo dat ik een lichte menstruatie heb.

Het grootste nadeel? De prijs van de slipjes. Echt niet normaal, zeker niet als je ze in de States bestelt en ook nog importkosten gepresenteerd krijgt. Maar het milieu is me dankbaar, daar ben ik zeker van.

Dankjewel Kelly, ik ben om. Maar dat was ik eigenlijk al 😉 Wat mij opvalt is dat jij ook noemt dat het bloed niet stinkt. Ik heb dat namelijk ook ervaren met sponsjes en cups. Terwijl met regulier maandverband en tampons het soms als een idioot kan stinken (hoeveel parfum ze ook toevoegen). Halleluja groene alternatieven! Lezers: wat voor (duurzame) menstruatie artikelen gebruiken jullie?

Meer info? Check de uitgebreide vergelijkingstabel menstruatie ondergoed. Foto: Thinx, Modibody, Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

10 Comments

 1. Ben benieuwd naar je ervaringen met het badpak. Ik gebruik zelf geen tampons en dat is natuurlijk niet zo leuk als je net dan een uitje naar het strand had gepland. Leuk initiatief trouwens!

 2. Ik heb vroeger uitwasbaar maandverband gebruikt samen met sponsjes maar sinds ik die menstruatieslipjes heb ontdekt is er een wereld voor me opengegaan. Het enige lastige is inderdaad het wisselen als je een broek aan hebt. Ik heb een heel hevige menstruatie en ik moet ’s middags wel wisselen op m’n werk. Dat kan super discreet als je een rok draagt maar het is niet zo evident als je hele broek uit moet.

 3. Owwww wat leuk dat hier ook eens wat over wordt geschreven. Ik ben een fan! Ik herken wel wat een aantal dames hier schreven, de eerste keer toen ik ook zo’n slipje probeerde durfde ik niet vertrekken naar m’n werk. Ik ben toen zelfs terug binnengekomen om toch maar een maandverbandje aan te doen. Ik heb ze uiteindelijk geprobeerd in een weekend, lekker thuis, en was toen meteen overtuigd. Nu kan ik niet meer zonder.

 4. Ik gebruik nu al zo’n twee jaar menstruatieslipjes en heb nooit meer een maandverband, tampon, cup of inlegkruisje gekocht. Intussen zijn ook drie van m’n vriendinnen om. Het is even een investering in het begin maar die Thinx zit ZO goed! En ja het is best even wennen aan het idee dat je gewoon los in je onderbroek menstrueert. Best eng in het begin zoals hier al was geschreven. Maar voor mij dé uitvinding van de eeuw!

 5. Klinkt goed! Hoe snel drogen ze? En hoeveel heb je er dus ongeveer nodig voor een gemiddelde menstruatieperiode?(als je ze savonds in de was kan gooien)

  • Ze mogen niet in de droger. Hangt er dus voornamelijk van af waar je ze te drogen hangt. Als het echt koud is en ik ’s avonds pas laat heb gewassen, zijn ze na een nacht niet droog.

   • Dankjewel voor je reactie! Dus aan een stuk of vier zou je er wel genoeg moeten hebben? (Twee op een zware dag en als ie dan nog niet droog is).

 6. Ik doe een slipje aan als ik naar mijn werk ga en ik doe dat meteen weer uit als ik thuiskom, maar ik heb meestal redelijk ‘normale’ werkdagen. Als ik weet dat ik wat langer moet blijven, neem ik een extra slipje mee en wissel ik rond een uur of 2 in de namiddag. Ik wikkel het gebruikte slipje dan in een plastic tasje en dat gaat zo m’n handtas in. Ik ben een rokjes en kleedjesfan dus verwisselen is heel eenvoudig – alleen in de winter moet je broek dus wel uit. Dat is misschien het enige vervelende.

 7. Het klinkt ideaal maar is het niet ingewikkeld met verschonen al je kleding uit? Hoe lang doe je met zo een slipje zonder verschonen?

  • Ik ben een rokjes- en kleedjesmens dus verschonen is echt heel simpel. Ik wissel eigenlijk alleen maar als ik wat langer dan normaal op m’n werk ben. Dan neem ik een plastic tasje mee om mijn oude slipje in op te bergen en dat gaat dan zo mijn handtas in. In de winter met een broek is dat inderdaad wat lastiger.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.