Met voorbedachte raden halen wij nooit chips, snoep en koekjes tijdens de wekelijkse boodschappen. Dat werkt voor ons perfect, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we nooit snoepen. Zeker zo voor een bepaalde maandelijks terugkerende periode ga ik me te buiten aan alles. Ja echt. Haribo snoepmix is favoriet, gecombineerd met iets van chocolade koekjes en lekkere zoute chipjes. Jam. Maar goed, ik ging het hebben over iets gezonder snoepen 😉 Zelf popcorn maken is dan een goed idee!

Ik heb lekkere trek om 22.00 uur

Helaas had ik dit keer he-le-maal niks in huis. Echt niks. Geeneens een lekker plakje oude kaas. Wel had ik nog maïs. Alleen, de vorige poging zelf popcorn maken resulteerde in een mix van ongepofte en zwartgeblakerde maïs. We proberen het gewoon nogmaals. En zo lukt het wel!

Tip: zorg dat je altijd gedroogde basisingrediënten in huis hebt, zoals noten, pitten en zaden.

Hoe lukt het zelf popcorn maken wel?

Je hebt nodig

 • Pan met deksel
 • Handje maïs
 • 1 eetlepel kokosolie
 • Zout naar gelang

Hoe maak je zelf popcorn?

Verhit op gemiddeld vuur een flink laagje kokosolie in de pan. Als de pan goed heet is en de olie gesmolten doe je een handje maïs in de pan (zorg dat niet de gehele bodem bedekt is met maïs, er zijn dus nog stukken van de onderkant van de pan zichtbaar). Doe de deksel op de pan en laat deze erop tenzij je benieuwd bent naar wat er anders gebeurd (-:

Op het moment dat je de eerste popjes hoort pak je de pan en deksel en schud je even goed. Het kan heet worden dus gebruik ovenhandschoenen. Zet de pan weer terug op het vuur. Je hoort de maïs nu regelmatig poppen en schud daarom ook regelmatig. Als de popcorn niet meer snel achter elkaar popt (spiek je, zoals ik, even stiekem onder de deksel met rondvliegend popcorn als gevolg of) haal je de pan van het vuur, schud je nogmaals even goed en wacht dan een minuutje. Je kunt nu zout naar gelang toevoegen of poedersuiker als je zoete popcorn wilt.

Als de popcorn mislukt is er wellicht te veel maïs gebruikt of een te kleine pan, te weinig olie, te weinig geschud of te lang op het vuur gelaten. En één handje maïs klinkt weinig, maar dat wordt echt een goede portie.

Ook leuk: “gezond snoepen voor kids (en ehh ouders)”

Waarom liever popcorn zelf maken dan de kant-en-klare uit zak?

Allereerst gewoon omdat het kan. En het eigenlijk net zo gemakkelijk en snel is. Maïskorrels kun je lang bewaren en je hebt dan altijd iets te snacken. Maar ook omdat er allerlei wilde verhalen gaan over giftigheid van de popcornzakken en überhaupt natuurlijk over eten uit de magnetron. Dat oordeel laat ik ieder voor zich maken. Tot slot kun je de zelfgemaakte popcorn zo zout maken als dat je zelf wilt (/gezond vindt) en dat geldt tegelijkertijd ook voor het type suiker dat je wilt gebruiken en de hoeveelheid.

Ik zeg tijd voor een gezellig filmpje op vrijdag avond, mét popcorn.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

 1. OpnieuwBeginnen Reageren

  Ik heb ook mais in huis, voor het geval dat ik trek heb. Waarom verplicht kokosolie. Iedere olie is goed voor popcorn. Kokosolie was een hype, maar olijfolie is wel zo goed. Zonnebloemolie kan ook.
  Het klopt, ruim olie op de bodem, niet zoveel mais dat de hele bodem bedekt is.
  Mijn truc is, de deksel schuin op de pan. Met zuurstof popt het beter. Zodra het goed popt, het gas wat zachter zetten en zodra je merkt dat de laatste pop geweest is. Het gas helemaal uitzetten. Soort zout dat je wil, alvast onderin de schaal waarin je de popcorn wilt kieperen en na het storten nog wat zout. Voorzichtig omhusselen, als dit lukt,
  Perfect.
  Maar je hebt gelijk, het is beter ok niks in huis te hebben en de moeite te nemen om toch wat te eten, dan get vooraf in huis te halen.
  Geniet van het leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.