In deze frisse, koude tijd van het najaar staat een gezellig haardvuurtje natuurlijk op sfeernummer 1. Warmte en gezelligheid binnenshuis. Toch is een openhaard niet per se duurzaam. Er komt ongezonde fijnstof in de lucht, maar ook is er op dit moment weinig verantwoorde biomassa (hout) beschikbaar. Is een pelletkachel duurzamer dan een openhaard? Lees in dit artikel wat een pellet kachel precies is en waar je rekening mee kunt houden op duurzaam vlak.

Lees ook: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers 2019)”

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een energiezuinige kachel, die brand op pellets. Dit zijn kleine brokjes hout, gemaakt van zaagsel en snippers. Deze pelletkorrels of hout pellets zijn in een machine onder hoge druk samengeperst. Een pelletkachel is een gesloten systeem. Je vuurtje brand achter glas. Het vuur van een pelletkachel wordt namelijk aangewakkerd door een ventilator. De verbranding heeft dus lucht nodig. Verder wordt de combinatie pellets en lucht geregeld door de elektronica van de kachel. Dit kun je zelf instellen. Let altijd op met kinderen. Een pelletkachel wordt net zoals een openhaard heet.

Pelletkorrels

Voor je pelletkachel kun je kiezen voor bruine of witte pellets. Hier staan de verschillen en de voor- en nadelen.

Bruine pellets zijn van “hardhout” en komen van loofbomen zoals de beuk en es. Pellets van loofbomen branden langzaam en zijn dus zuinig en ze geven ook een hoge warmteopbrengst. Verder blijft er minder aanslag achter op onderdelen van je kachel. Bruine pellets gebruik je dus voor grotere ruimtes. Het nadeel is dat de verbranding iets minder schoon is dan bij witte pellets. Er blijft dus meer as in je kachel achter en er vormt sneller roet op het rijtje.

Witte pellets zijn gemaakt van “zachte houtsoorten” en komen van naaldhout zoals lariks en grove den. Het grote voordeel is dat de verbranding schoon is. Er blijft dus weinig as over, er is minder rookontwikkeling en minder uitstoot van fijnstof. Je hoeft je kachel dus minder vaak schoon te maken en het is gezonder voor de lucht om je heen! Het nadeel is dat het langer duurt voordat de kamer warm is. De witte pellets branden wat sneller op dan bruine pellets en er kan wél aanslag achter blijven in je kachel omdat er vaak hars zit in witte pellets.

Pelletkachel i.p.v. open haard?

Pelletkachels die voldoen aan de normen stoten per branduur zo’n 95 procent minder fijnstof uit dan openhaarden. De pelletkorrels zijn namelijk gelijkmatig van samenstelling en de pelletkachel regelt de luchttoevoer en de verbranding automatisch (of je stelt dit zelf in).

Het is vooral belangrijk om je af te vragen of je de fireplace gaat gebruiken voor de sfeer of als hoofdverwarming? Gaat het om de sfeer, kies dan een pelletkachel omdat deze met zo veel minder fijnstof, veel gezonder voor je is. Heb je veel buren? Dan kun je daar rekening mee houden door bijvoorbeeld maximaal 2x per week je pelletkachel aan te zetten. Als het windstil en mistig is, kun je beter niet stoken, omdat de rook langer blijft hangen. Wil je een pelletkachel als hoofdverwarming, zoek dan goed de voor- en nadelen uit. Omdat er wellicht andere duurzame opties interessant voor je zijn zoals een warmtepomp.

Wist je trouwens dat hoe vochtiger het hout, hoe slechter de verbranding is en hoe meer schadelijke stofjes er vrij komen? Streef naar een goed vuurtje met een rustige en gele vlam, met nagenoeg kleurloze rook.

Tips als je een pelletkachel wilt

  • Pas de grootte van je kachel aan, aan de ruimte van de kamer. Laat je hierover adviseren door een specialist.
  • Koop een pelletkachel met een zo laag mogelijk “minimaal vermogen”. Je kunt de kachel op een lage stand laten branden. Wanneer de kachel namelijk aan- en uitslaat, zorgt dit voor extra fijnstof.
  • Er zijn twee keurmerken voor pelletkorrels. Het better biomasslabel voor duurzame pellets en het ENplus A1-keurmerk voor kwaliteit (nodig voor een goede verbranding).

Is een pelletkachel duurzamer dan een openhaard?

Ja, en ook volgens gezondheidsnet is een pelletkachel schoner en efficiënter dan een openhaard. Het wordt wel afgeraden om een pelletkachel als hoofdverwarming te gebruiken, omdat je dan in totaliteit wel veel fijnstof binnenkrijgt. In dat geval kun je je oriënteren op een warmtepomp.

Heb jij een open haard of pelletkachel in je huis? Ik niet, maar ik vind het altijd wel héél erg leuk en sfeervol.  Ik ben benieuwd als jij er eentje hebt, hoe vaak je die dan gebruikt? Maar ook waarom je bijvoorbeeld voor een bepaalde type kachel hebt gekozen? Klets mee in de reacties!

Afbeelding: Pixabay / Bron: MilieuCentraal

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Wij hebben een gashaard voor de sfeer (en wat heerlijke extra stralingswarmte tijdens een filmpje), maar sinds we weten wat dat aan gas verbruikt, zijn we wel geschrokken. 1m3 per uur, dus een avondje gashaard kost zo € 3,-. Doe dat alle dagen en je bent € 90 per maand kwijt. Serieus geld!

    • Nou inderdaad, wel heerlijk in deze periode om te hebben. Maar dat zijn dan wel kosten die erin sluipen!

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.