Al die rot kwaaltjes en toestanden tijdens de zwangerschap. “..Maar er zijn ook positieve dingen.” Lees ik verder. “..Door een goed doorbloedde vagina heb je meer zin in seks én je hebt een mooie, volle haardos.” Riiighhhttt…. Doodmoe, wallen op je kin, misschien ook nog zwaar misselijk. Ja hoor, we voelen ons zo woest aantrekkelijk dat we continu liggen te wippen (over De Waarheid mag je zelf verder filosoferen). Ik wijk een beetje uit. Misschien zit ik me in gedachten al te scheren, voor het hele gebeuren, ofzo 😉 Maar goed. Als huidtherapeut lijkt het me dus leuk om een aantal veelvoorkomende vragen over overbeharing bij vrouwen (na zwangerschap ofzo) te beantwoorden.

Gunstige en minder fijne overbeharing tijdens zwangerschap, hoezo?!

Al die hormonen die door ons zwangere lijf heen razen, hebben invloed op onze haargroei. Het kan dus best dat je haren én snel groeien én langer blijven zitten. Tot zover op je hoofd in-the-pocket. Maar er zijn ook plaatsen waar we géén haren willen hebben. En waar je in het begin misschien te moe bent om te ontharen, kun je er op het laatst niet eens bij. En eenmaal mama geworden, dan is de tijd om te ontharen ver te zoeken.

Wist je dat er twee vormen van overbeharing bestaan?

1. De vorm waarin wijzelf vinden dat we te veel haar hebben op een willekeurig plaats. Kan dus ook gewoon een huis-tuin-cosmetisch probleempje zijn (hypertrichose).

2. Een vreselijke vorm, waarin een vrouw beharing heeft volgens het mannelijke beharingspatroon. Heel naar, heeft met de hormoonhuishouding te maken (hirsutisme).

Wat kun je allemaal doen tegen overbeharing na je zwangerschap?

De oplossing? Tja, (laten) scheren, crème, harsen, epileren of laser/ IPL ontharen. Of niks. Kan ook hè. No judgement.

Alles over scheren

Pluspunten: makkelijk en snel.
Minpunten: resultaat van korte duur.
Fabeltje: neehee, je krijgt niet meer haren door scheren. Een haartje groeit normaal in een puntje (=zacht) en nu zaag je dat haartje op het dikste gedeelte af (=stoppel). Het haartje lijkt alleen maar dikker.

Ontharingscrème is dat chill?

Plusje: aanbrengen en afvegen.
Minnetje: kan best heftig je huid prikkelen, zeker op gezicht.
Fabeltje: Nope, is niet effectiever dan scheren. Beide methoden zijn boven huidniveau (dépileren in plaats van epileren met een duur woord). Het is gewoon hetzelfde.

Harsen/ epileren? Auw?

Plus: langer resultaat
Min: beetje pijn
Feitje: pas na het harsen altijd een beetje op in de zon. Het bovenste (bescherm) laagje van je huid is kwetsbaarder en je wilt natuurlijk geen huidreacties. Dit is extra van toepassing tijdens een zwangerschap.

TIP: gebruik frequent een goede zonnebrandcrème na harsen, laser en tijdens je zwangerschap. Je huid is VEEL gevoeliger voor pigmentvlekken, en die krijg je niet gemakkelijk weg.

Laser/ IPL

Plus: voor 80-90% van je haren af
Min: er gaat wel een jaartje overheen voor het uiteindelijke resultaat
Feitje: helaas pindakaas, even wachten tot je ontzwangerd bent. Je mag niet tijdens je zwangerschap laseren.

egel

Zo, die ontplofte egel daar beneden is ook weer naar huis. Lees ook mijn huidtherapeutische kijk op pigmentvlekken in je gezicht en striae na je zwangerschap. Wat zijn jullie ontharingsperikelen?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.