Pakken snoetenpoetsers en billendoekjes gaan er snél doorheen, tijdens die tropenjaren. Ja, het is handig. Maar duurzaam? Dat niet. En zijn die chemische ingrediënten en parfum erin, nu wel zo nodig? Verder denk ik ook: “Wat is er mis met een simpel nat lapje over die snoet en billen? En waar is die goede, oude washand?”. En daarom gaan we terug naar die natte lap. Maar dan wél een leukerd van fijn materiaal. In dit artikel: uitleg wasbare billendoekjes en snoetsenpoetsers. Hoe zit het precies? Waar kun je op letten qua materiaal? Welke merken zijn fijn en wat zijn de andere opties?

Wil je wellicht beginnen met wasbare luiers? Lees dan: “Alle handige informatie over wasbare luiers op een rij

Uitleg wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers algemeen

Wasbare snoetenpoetsers en billendoekjes zijn gewoon zoals washandjes. Ik kan het niet spannender maken ;-). Voor het schoonmaken van het gezichtje of de bips van de kids, is dit een mooi alternatief voor wegwerp doekjes. Wasbare doekjes zijn er in verschillende maten, materialen en printjes.

Bij wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers bepaal je zelf of én welke huidvriendelijk kinderzeep je gebruikt. Verder scheelt het pakken doekjes kopen. Je bespaart afval én money. Wasbare doekjes moeten natuurlijk wel gewassen worden, maar ze kunnen prima mee met de reguliere was.

Verder kun je wasbare doekjes net zo goed gebruiken met (eco) wegwerp luiers. Bij wasbare luiers is het nog makkelijker. Het boeltje gaat gewoon mee de luierwas in.

Waarom wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers i.p.v. wegwerp doekjes?

  • Consuminderen
  • Afval besparen
  • Geen (schadelijke) ingrediënten/ parfum
wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers

Het gebruik & het wassen van wasbare doekjes

Je kunt wasbare snoetenpoetsers en billendoekjes bij alles gebruiken omtrent schoonmaken op een duurzame manier. Voor extra hygiëne kun je ervoor kiezen om een setje te gebruiken als wasbare billendoekjes en een ander setje als wasbare snoetenpoetsers. Als je de doekjes niet meer gebruikt als “washandje”, dan kunnen ze nog prima door als schoonmaakdoekjes in het huishouden.

Waar kun je wasbare snoetenpoetsers en billendoekjes voor gebruiken?

  • Bij het verschonen van je baby
  • Als spuugdoekjes
  • Gezicht, handjes en okseltjes wassen
  • Je eigen gezicht schoonmaken/ make-up afhalen
  • Onderkantje opfrissen tijdens menstruatie
  • Als je wc-papier op is/ of als wasbaar toilet papier
  • Het is ook handig voor op vakantie
  • Ook te gebruiken als schoonmaakdoekjes tijdens het huishouden

Uitleg wasbare billendoekjes of snoetenpoetsers: hoe gebruik je ze?

De simpelste manier is om gewoon één of twee doekjes met water nat te maken vóór de verschoonronde. Daarna kun je de doekjes even uitspoelen met water en bij de was doen. Je kunt ook een klein prullenbakje naast de commode zetten, met daarin een wasnetje. Zo kun je alle doekjes, makkelijk in één keer bij de was doen.

Je kunt de doekjes ook nat klaar leggen. Gebruik dan een bak met een laagje water, waar de doekjes in liggen. Je kunt eventueel een druppeltje etherische olie of babyolie in het water doen.

Tip: zet ook een rol toiletpapier op de verschoontafel. Hiermee kun je de eerste “schade” weghalen. Daarna heb je eigenlijk maar 1, soms 2 doekjes nodig (lees ook: The Good Roll toiletpapier)

wasbare doekjes / billendoekjes en snoetenpoetsers

Benodigdheden bij wasbare billendoekjes / snoetenpoetsers

Naast water en doekjes, kun je ook een sprayflacon, wetbag, wasnetje en etherische olie aanschaffen.

Met een sprayflacon kun je makkelijk water op de droge doekjes spuiten. Een sprayflacon kan ook gebruikt worden als billenspray, met een oplossing met olie of lotion. Een kleine plantenspray kan ook.

Een wetbag is een zakje waarin je natte of droge doekjes kunt bewaren. Je kunt ook twee wetbags aanschaffen. De ene voor de schone doekjes en de andere voor de vieze doekjes.

Een wasnetje is ook handig om alle vieze doekjes in één keer in de wasmachine te gooien.

Etherische olie kun je er ook bij gebruiken. Zo werkt een drupje kamille olie in het water, kalmerend op de huid en tea tree olie heeft een antibacteriële werking.

Nog een tip: Zo’n doekjesbak met koud water is echt brrrr. Warm water is een optie, maar bij warm water in zo’n bak gaan bacteriën wel sneller groeien. Ververs dan vaker. Of gebruik in de herfst/winter een thermosflesje met warm water naast de commode.

Wasbare billendoekjes wassen

Ik doe de wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers eerst een paar keer in de wasmachine, voor gebruik. Dit is om de absorptie te “activeren”. Denk maar aan nieuwe handdoeken. Die nemen in het begin ook nog niet goed water op. Daarna worden ze prima schoon op een normaal (40-60 graden) wasprogramma. Soms doe ik de doekjes bij een kookwas, om ze extra diep te reinigen. Bij babypoep kun je de doekjes het best eerst even koud uitspoelen of eerst een koude voorwas doen, om de vlekken eruit te krijgen.

De doekjes mogen meestal ook (op een lagere temperatuur) in de droger. Dubbelcheck even het waslabel per merk.

Lees ook: “Hoe moet ik wasbare luiers wassen? (wasbare luier wasroutine)”

wasbare doekjes wassen / billendoekjes en snoetenpoetsers

Welk materiaal kies je qua wasbare doekjes?

Wasbare billendoekjes worden gemaakt in verschillende materialen. Soms is het wasbare doekje “tweezijde”, met aan elke kant een ander materiaal. Heel fijn! Bij ietsjes grover materiaal (zoals badstof) kun je makkelijk alle viezigheid wegvegen. En daarna gebruik je de zachte kant.

Welke materialen wasbare doekjes (billendoekjes / snoetenpoetsers) zijn er?

Bamboe werkt verkoelend op de huid en absorbeert 60% meer dan katoen. Het is bacterie en geurremmend. Het materiaal bamboe is ook prettig, als je last hebt van allergieën of lichen sclerosus.

Bamboetextiel/ bamboe badstof absorbeert meer vocht dan katoen en de badstofstructuur draagt zorg voor een nog grotere vochtopname.

Fleece Bamboe heeft als eigenschap dat het vocht opneemt.

(Biologische) Katoen is huidvriendelijk, luchtdoorlatend en kan 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. De stof is licht, sterk en gemakkelijk.

Lyocell of Tencel is een synthetische vezel. Het is zeer goed afbreekbaar, makkelijk te wassen en heeft een zijdeachtig karakter. Ook is het meer vochtwerend dan viscose.

Microvezel: Deze vezels zijn licht en fijn. Ze bestaan uit polyamide, polyester of viscose.

Viscose is gemaakt van natuurlijke polymeren uit cellulose en gebruikt men meestal in combinatie met andere natuurvezels of kunstvezels. De stof is zacht en gemakkelijk te bedrukken.

Waar koop je leuke wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers?

Veel wasbare luier merken, maken ook wasbare billendoekjes. Maar je kunt net zo goed de hydrofiele washandjes gebruiken. Verder heb je uitgebreide systemen of “Kits” met wasbare billendoekjes, een bewaarbak en eventueel een spray. Voorbeelden zijn Cheeky Wipes (Deze heb ik in het begin gekocht. Heel mooi, praktisch en handig. Maar ook veel te duur) en BilliesBox. Deze laatste is ongeveer de helft goedkoper. Tot slot kun je ook prima zelf wasbare doekjes maken van oud textiel en eventueel de naaimachine.

TIP: Leuke DIY voor wasbare doekjes bij Madam Creatief

Andere populaire merken zijn wasbare doekjes

  • ImseVimse
  • Popolini
  • Cheeky Wipes
  • Pandoo
wasbare luiers benodigdheden - billendoekjes

Welke wasbare doekjes vind ik zelf prettig?

De prettigste wasbare doekjes vind ik zelf de tweezijdige. Aan de ene kant een (bamboe)badstof, en aan de andere kant biologisch katoen of bamboe. Bamboe is zo heerlijk zacht. En ja, dat weet ik, want ons wc papier was eens op…

Ook lezen: “Wat ik NIET handig vind aan wasbare luiers”

Ben jij klaar voor wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers? 😀

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.