De was… zo’n eeuwig terugkerende bezigheid. Gelukkig doet de wasmachine het meeste werk. Maar dan: strijken… dáár heb ik pas een hekel aan! En zo kwam ik dus bij de opvouwplank terecht. Laat ik ‘m gewoon zelf maken! Tjop, tjop. Je hebt niet alleen een perfecte stapeltje kleren, je kunt ook het strijken skippen. Ideaal! Hoe te maken? Nou, zo dus 🙂

Lees ook: “Wat kun je allemaal hergebruiken i.p.v. wegwerpen?”

Wat is een opvouwplank?

Een opvouwplank is een bord waar je een kledingstuk op legt. Vervolgens klap je de linkerflap, dan de rechterflap en dan de onderste flap naar binnen toe. En tadaa.. je hebt een perfect opgevouwen shirt (of ander kledingstuk).

Een opvouw plank kopen of maken

Een opvouwplank kopen kan uiteraard ook, voor nog geen tientje. Maar leuker (en duurzamer!) is natuurlijk een vouwplank zelf in elkaar knutselen. Het is zo gedaan en kost niks. Je kunt het ook je moeder laten maken, zoals ik deed 😉

Lees ook: “Moeten jouw kinderen helpen in het huishouden?”

Hoe maak je het? Opvouwplank DIY

Wat heb je nodig?

 • Een oude (verhuis)doos
 • Tape
 • Meetlat
opvouwplank
De opvouwplank + het resultaat: een stapeltje kleren voor de perfectionist 😉

Hoe maak je de opvouw plank?

 1. Bepaal de afmetingen. Het middelste vlak dat aan twee zijden vast zit (waar het groene t-shirt in het 5e plaatje hieronder op ligt) moet je de afmetingen geven, die je graag wilt dat je stapeltje kleren krijgt. Meet van tevoren de breedte van je kast op, zodat de stapeltjes mooi naast elkaar passen. 
  (zie ook dit 1 minuut durende filmpje met voorbeeld afmetingen).
 2. Snijd of knip de 4 rechthoeken uit de (verhuis)doos. Leg de rechthoeken naast elkaar neer zoals je op het plaatje hierboven ziet.
 3. Tape de middelste rechthoek (boven) vast aan de linkerzijde, rechterzijde en aan de onderkant. Draai de plank om en tape daar dezelfde delen vast. Zo zijn de stukken flexibel en stevig.
 4. Pimp je plank. De vouwplank in dit voorbeeld is natuurlijk hartstikke saai! Je kunt de plank ook kleuren, verven, kaften of bestickeren. Tip: kijk bij Pipoos voor creatieve items!
opvouwplank

.. en tot slot, testen maar!

Ook leuk: “DIY: Klein zakje maken van stof restjes (bijv. knikkerzakje van oude broekspijp)”

Kende jij de opvouwplank al?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Comments

 1. Hij is echt makkelijk! Jaren terug heb ik er ook een gemaakt en gebruikt, maar omdat we toen klein woonden was het wel een sta in de weg…..

 2. mamawatdoejenou.nl Reply

  Haha, ik heb echt enorm moeten lachen om die opvouwplank. Het ziet er heel grappig uit, maar ik vrees dat ik langer bezig zou zijn met stuntelen dan gewoon opvouwen… Maar wel de complimenten voor Oma Jungle voor haar originaliteit!
  …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Ben ik veranderd?My Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.