Poedermelk voor pasgeboren baby’s, hongerige baby’s, krampjes baby’s, allergische baby’s, poedermelk voor peuters, kleuters, opvolgmelk. Poedermelk lijkt de makkelijkste oplossing voor alles. Misschien wel beter dan borstvoeding? Er zit alles in, afgestemd en afgesteld. Het is gemakkelijk, snel en handig. Waarom houd je je borsten niet gewoon lekker voor jezelf…? (laatste update: nov 2018)

Borstmelk levert maar één ding niet..

Ergens in de tijd zijn we een beetje het vertrouwen kwijt geraakt in ons eigen lichaam. Dat komt – denk ik – doordat we ons zo snel (en vooral onbewust) laten beïnvloeden door commercie. De lobby is slim. Want een babyperiode lang kunstvoeding kunnen verkopen, is cashen! Dus maak borstvoeding vooral vies, moeilijk en onhandig… Maar alles wat deze marketingmannen claimen, leveren onze borsten ook, minimaal. Behalve één dingetje dan. Borsten leveren geen honderden miljoenen euro’s op. Per jaar.

Openbaar borstvoeden

Mijn nekharen gaan dan ook recht overeind staan, als mensen die in het openbaar voeden of langer dan 6 maanden voeden met een scheef oog aangekeken worden. Een beetje het omgekeerde-wereld-gevoel. Zo niet eerlijk. Alsof borstvoeding geven raar is. Maar voor mij is borstvoeding juist heel natuurlijk. Ik las nachtenlang over alle belangrijke borstvoedingsinformatie. Deze site gaf me zoveel kracht en steun. Maar vooral ook wijsheid. Ik stoor me helemaal niet aan kunstvoeding an sich. Maar wél aan het vooraf aanprijzen, en het expres onzeker maken van jonge moeders.

Lees ook: “dikke, vette box voor de borstvoedingsmama’s!”

Twijfels of het lukt niet 🙁

Helaas lukt het in sommige situaties, gewoon écht niet. Het borstvoeden. En dat is superfrustrerend. Zeker als je het zelf wél graag wilt. Soms voel je dat je moet stoppen. En dan doe je het juiste. Stoppen. Daar hoef je je nooit, nóóit schuldig om te voelen. Maar soms wil je dóór, en dan is die extra steun en begrip heel erg fijn.

Tijdens het borstvoeden van mijn 2e kindje had ik veel schuldgevoelens. Ik schreef het van me af in “de groene moeder die nu een flesje geeft“. Begrijp me goed, ik ben pro borstvoeding, maar zeker niet anti-kunstvoeding. Een combinatie kan ook. Dat heb ik zelf ervaren. En soms moet je wel, dan heb je geeneens een keuze.

Mijn mooiste borstvoedingsles

Wat borstvoeding mij vooral heeft geleerd is: “volg je gevoel” en “vertrouw op je eigen lijf”. Een beetje abstract, maar dat is de kwestie borstvoeding ook gewoon. Het is een nieuw en onbekend proces. Iets dat je zelf ook moet leren. En daar mag je de tijd voor nemen. Ook als het in het begin moeilijk is, niet veel is of niet snel gaat.. Je bent zo kwetsbaar als jonge moeder. En als je dan aangeprikt krijgt dat kunstvoeding veel makkelijker, voedzamer of sneller is… Hoe lastig is dat?

Lees ook: “Waarom borstvoeding in het begin fucking irritant is” 😉

Neem de tijd om rustig naar je gevoel te luisteren. Step back. Maak je eigen beslissingen vanuit dit gevoel. En niet vanuit alles en iedereen om je heen. Het is moeilijk, heel moeilijk. Doorgaan tijdens pijn is moeilijk. Stoppen terwijl je niet wilt is moeilijk. Maar zolang jij maar een beetje bij dat pure, eigen gevoel van binnen kunt komen.. Is de keuze niet een keuze, maar gewoon het gevolg van jouw leven. Niets meer, niets minder. Het is dan goed zoals het is.

Borstvoeding of kunstvoeding? Er is geen goede keuze of foute keuze. Er is alleen jouw verloop. Ik hoop dat je bij je eigen gevoel kunt komen, ik weet dat dat heel moeilijk is. Voor mij was dat ook een les. Verzamel objectieve info en positieve mensen zonder oordeel om je heen. Veel liefs! Lori

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

  1. Ik ben na 4 maanden nu overgestapt op flesjes behalve ’s nachts tot mijn fabriekje ermee stopt en ik moet zeggen: damn dat is duuuuuur! Mijn zoon moet hypoallergeen hebben (omdat ik hooikoorts heb) en dat is bijna 20 euro per week…. Djeezes
    …Nathalie schreef als laatst…Het nadeel van flesjes….zucht…My Profile

  2. Ik had met liefde mn eigen melkfabriekjes gebruikt, maar helaas ging het hier echt niet. Ayden is veel te vroeg geboren waardoor mijn borsten nog niet klaar waren om (genoeg) melk te produceren. Ik heb ALLES gedaan om de productie te verhogen maar na ruim 3 maanden toen Ayden eindelijk thuis was, was mn productie nog steeds niks en Ayden helaas nog niet sterk genoeg om zo te drinken.. Vind het nog steeds elke dag jammer maar ik weet dat ik de goede keus heb gemaakt door te stoppen met kolven

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.