Zijn wij alleskunnende moeders? Iedereen doet het anders, opvoeden. Iedereen maakt andere keuzes, namelijk de beste. En alle adviezen zijn goed bedoeld. Maar waarom hebben jonge ouders dan zo vaak het idee dat ze in hun opvoedkeuzes bekritiseerd worden? Ik wel namelijk.

Alleskunnende moeders: doorvragen i.p.v. oordelen

Het zou al helpen als we zouden doorvragen i.p.v. direct een oordeel vellen. Vraag gewoon naar de reden achter een keuze, voordat je een oordeel velt. En waarschijnlijk zal je dat oordeel niet meer vellen. Waarschijnlijk krijg je zelfs een hoop interessante dingen te horen ook. Sta open.

Ook lezen: “Minder stress als moeder, leef in het hier en nu

Ik ben ook geen heilige

Ook ik moet dat blijkbaar nog leren. Zo hoorde ik mezelf eens zeggen: “Oh, heb jij geen borstvoeding gegeven?” en “Geven jullie de bijvoeding dan niet vers?”. Een nare ondertoon eigenlijk, hè? Hoe bewust je er ook van probeert te zijn, qua oordelen, soms maak je onbewust toch die veroordelende opmerking.

Maar die vrouw die geen borstvoeding gaf, wilde dolgraag, maar na weken afzien lukte het gewoon niet. En het stel dat niet zelf de bijvoeding pureerde, was gewoon voorzichtig vanwege een heftige allergie….

Waarom schrijf ik dit?

Tja. Naar aanleiding van wederom zo’n kutvraag met vooroordeel: “Oh, geef je nog steeds borstvoeding? Zeker alleen ‘s ochtends en ‘s avonds dan?” Hoezo.. ik geef gewoon borstvoeding. Laat me. Maar tegelijkertijd denk ik.. tja, soms gaat het vanzelf. Don’t worry.

Aan het eind van de dag zijn we allemaal moeders, die proberen alles te kunnen en dat zo goed mogelijk te doen. Wat niet kan 😉 Afijn, ik let erop… want ik kan niet vliegen en 20 minuten mijn adem inhouden, jij?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

  1. Leuk stukje en o zo waar. Goed om bij stil te staan omdat opmerkingen met een nare ondertoon zo zijn gemaakt eigenlijk.

  2. Jij bent mijn voorbeeld hoe je -tegen alle regels, meningen en “wat er van je verwacht wordt” in, toch doet wat jij denkt dat goed is voor je kindje. Belangrijk hoor, ga voor die intuïtie, ook al druist dat tegen algemene maatstaven in! Go on mommy, you’re the best ♡

  3. Heel herkenbaar, wel jammer dat moeders soms hun mening klaar hebben over een andere moeder, terwijl ze het zelf ook niet fijn vinden. Gelukkig heeft iedereen zo zijn eigen dingen, en laten we dat ook vooral zo houden, wat zou de wereld anders saai worden.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.