Een lekker dutje op de bank. Wie houdt er niet van? En ken je ook dit cliché advies, wanneer je kortgeleden moeder bent worden: “Je moet écht je rust pakken hoor, als je kindje slaapt”? Hmm, jammer dat ik het belang ervan pas achteraf doorhad..

Lees ook: “Column | De onzekere selfie en mijn zelfbeeld..”

Leerzame les, dat dutje op de bank

Dat cliché heb ik dus wel gehoord – zo irritant – en ik zei: “jaja, i know”. Stilletjes dacht ik erachteraan; “Jij hebt makkelijk praten, ik heb nog zoveel te doen!”. Zuchtend en steunend, doch bedrijvig en doortastend ging ik aan de slag. Even een stofzuiger door het huis. De speelgoedjes in de bak. Zelf even douchen. Wat voorbereiden voor werk. Een artikeltje afronden. En als ik dan eindelijk neerplofte op de montel bank, ging de sirene: “Weeeeehh..”.

Crap. MISSION FAILED. En elke onderbroken nacht tijdens het borstvoeden, nam ik het mij voor. Mórgen ga ik echt even een dutje doen! Leer je lessen, Lor.

Toontje lager – zoveel te doen, (her)ken je ‘m? “M’n boodschappen nog doen. En straks de vuile was. M’n haar dat wil ik groen. Maar dat kan morgen pas. De huur nog overmaken. En de tandarts zometeen .. Zoveel te doen. Ik heb nog zoveel te doen.”

Ook leuk: Hoe werkt een verzwaringsdeken voor betere slaap?

Achteraf dan

Een paar jaar later kwam kindje nummer twee. Het proces herhaalde zich. Nu ben ik ouder en wijzer. En sterker dan mijn continu bezige geest. Kom maar op met die dutjes op de grijze hoekbank! Was ik even vergeten, zwelgend in zelfmedelijden, dat dit natuurlijk niet kan, met nog een spruit in de woonkamer. De “Had ik toen maar’s..” en de “Waarom lukt het mij niet’s” schoten door mijn hoofd. Leer je lessen, Lor.

NU, NU, nu dat dutje

Momenteel woon ik samen met een huisgenoot en haar dochter. Deze powerwoman heeft een mega drukke baan en zorgt bijna fulltime voor haar schoolgaande dochter. In de weinige vrije uurtjes kijkt ze mij lachend aan en knipoogt: “Ik duik even mijn bedje in hoor”. Bewonderenswaardig en een tikje jaloers, ga ik verder met mijn altijd maar drukke bezigheden.

Een paar dagen later op zo’n ongecoördineerde woensdagmiddag, stuiteren er drie kids door ons huis. Ikzelf ben zo moe, lusteloos en blijf maar gapen. De powerwoman kijkt me aan en stelt: “Waarom ga je niet even een uurtje liggen, ik ben er toch”. En plots valt het kwartje. Altijd maar klagen en doorgaan. Een lekker dutje op de bank is ook gewoon maar een keuze. En vragen staat vrij. Is dat nu zo moeilijk? Leer je lessen, Lor. En eindelijk: MISSION COMPLETED. Het kostte slechts 7 jaar.

Lees ook: “Column | Kindjelief en De Oerbrul

Hoe goed kun jij voor jezelf kiezen en je rust pakken als moeder met kids? Tips zijn zeer welkom.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.